Skip to main content

Οι 10+1 νατουραλιζέ παίκτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023

 Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 είναι προ των πυλών και το superbasket.gr σας παρουσιάζει τους έντεκα νατουραλιζέ παίκτες που θα ενισχύσουν ισάριθμες εθνικές ομάδες στην διοργάνωση.

 Η περιήγηση μας θα γίνει με βάση τους ομίλους της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023, το οποίο θα διοργανωθεί στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία και στην Ιαπωνία από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Στον πρώτο όμιλο βρίσκεται η διοργανώτρια ομάδα των Φιλιππίνων, στην οποία αγωνίζεται ως νατουραλιζέ ο Τζόρνταν Κλάρκσον.

Ο 31χρονος γκαρντ των Γιούτα Τζαζ είναι ίσως το μεγαλύτερο όνομα στην λίστα των νατουραλιζέ παικτών για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Έχει ρίζες από την ασιατική χώρα λόγω καταγωγής της μητέρας του, αλλά επειδή πήρε το διαβατήριο της μετά τα 16 του χρόνια, θεωρείται νατουραλιζέ παίκτης, εξαιτίας των κανόνων της FIBA. Για αυτό το θέμα έχει γίνει μεγάλη κουβέντα, αφού ο Executive Director της SBP, Σόννι Μπάριος είχε αναφέρει πως ο Κλάρκσον είχε αποκτήσει διαβατήριο της χώρας  από τα 12 του χρόνια. Δεν έχει παίξει ποτέ με τις Φιλιππίνες σε τόσο μεγάλη διοργάνωση και υπάρχει μεγάλη προσμονή για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, το οποίο γίνεται στο "σπίτι" του. 

Ήταν ο καλύτερος έκτος παίκτης του NBA την σεζόν 2020-2021, ενώ πέρσι είχε κατά μέσο όρο με τους Τζαζ στην κορυφαία λίγκα, 20.8 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4.4 ασίστ. Σίγουρα, είναι από τους παίκτες που θα μας απασχολήσει στο σκοράρισμα και θα πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.

Late visa notice causes Jordan Clarkson to miss Gilas' China stint, says  dad | Philstar.com

Στον Β' όμιλο βρίσκεται η Κίνα του κόουτς Σάσα Τζόρτζεβιτς, της οποίας ο νατουραλιζέ θα είναι ο παίκτης των Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Κάιλ Άντερσον. Ο Ο 29χρονος σμολ/πάουερ φόργουορντ βρίσκεται στο NBA από το 2014 και έχει 574 αγώνες στην κορυφαία λίγκα, ενώ πέρσι είχε κατά μέσο όρο με τους Τίμπεργουλβς,  9.4 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 4.9 ασίστ.

Ο Κάιλ Άντερσον έλκει καταγωγή από την Κίνα, γιατί οι παπούδες του ήταν Τζαμαικανοί με κινεζικές ρίζες και έχει επισκεφτεί τους συγγενείς του στο Σεντσέν το 2018. Φυσικά, αναμένεται να κάνει την διαφορά στην Κίνα και να την βοηθήσει για να προκριθεί στην επόμενη φάση σε έναν όμιλο που όλα είναι ανοιχτά. Η νεότερη χώρα που θα συμμετάσχει στην διοργάνωση και θα κάνει ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, το  Νότιο Σουδάν θα έχει στο ρόστερ του, τον Κάρλικ Τζόουνς. Μέσα στη σεζόν έλαβε διαβατήριο της αφρικανικής χώρας, ενώ υπενθυμίζουμε ότι πέρσι είχε κατά μέσο όρο με τους Γουίντι Σίτι Μπουλς στην G League,  26,1 πόντοι, 7 ασίστ και 4,4 ριμπάουντ. Επίσης, έπαιξε και στο NBA με τους Σικάγο Μπουλς, έχοντας κατά μέσο όρο 2,9 πόντοι, 0,7 ριμπάουντ, 1,0 ασίστ. Με τους "ταύρους" αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ και MVP της G League, ενώ ήταν και στην πρώτη ομάδα του πρωταθλήματος. Προπονητής του εκεί ήταν ο άλλοτε γκαρντ του Ολυμπιακού, Χένρι Ντόμερκαντ.

Ο τρίτος όμιλος έχει δύο χώρες με νατουραλιζέ παίκτες, την Ελλάδα και την Ιορδανία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επέλεξε να ενισχυθεί με τον Τόμας Γουόκαπ λόγω των μεγάλων απουσιών στα γκαρντ. Από το 2021 βρίσκεται στον Ολυμπιακό και έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (2022, 2023), δύο Κύπελλα Ελλάδας (2022, 2023) και ένα Σούπερ Καπ Ελλάδας (2022), ενώ ήταν και ο MVP των τελικών της Basket League την περσινή σεζόν. Προκρίθηκε σε δύο Final Four της Euroleague με τους ερυθρόλευκους (2022, 2023) και ήταν ο επικεφαλής στην κατηγορία με τα κλεψίματα. 

Από τους πρώτους φιλικούς αγώνες ο Τόμας Γουόκαπ έχει αποδείξει ότι έχει να προσφέρει πολλά στην γαλανόλευκη, ενώ στις δηλώσεις του έκανε λόγο ότι όλοι τον υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες.

ΑΒΓ_32_1.jpg

Η Ιορδανία επέλεξε για νατουραλιζέ παίκτη τον άλλοτε NBAer, Ρόνταε Χόλις Τζέφερσον. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σύνδεση με την χώρα, ενώ πρόσφατα έπαιξε στη Ζεονζού στην Νότια Κορέα, στη Τροπάνγκ των Φιλιππίνων και στην Ατλέτικος ντε Σαν Ζερμάν του Πουέρτο Ρίκο, Είχε κατά μέσο όρο σε Νότια Κορέα και σε Φιλιππίνες, 19,3 πόντοι, 8,0 ριμπάουντ, 4,1 ασίστ.

Δύο χώρες και στον Δ' όμιλο έχουν νατουραλιζέ παίκτες, το Μεξικό και το Μαυροβούνιο. Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής έψαχνε έναν σέντερ, με την επιλογή τους να είναι ο Τσόσουα Ιμπάρα που είχε ήδη μεξικανικό διαβατήριο και που πέρσι αγωνίστηκε στην καναδική ομάδα, Μπράμπτον Χάνεϊ Μπάτζερς και πέρσι είχε κατά μέσο όρο 14,0 πόντοι, 8,2 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ. Θα δώσει πολλές λύσεις τόσο στο σκοράρισμα, όσο και στα ριμπάουντ.

Ο πρώην παίκτης του Παναθηναικού και νυν της Ουκινάχα Μάλαγα, Κέντρικ Πέρι θα αγωνιστεί ως νατουραλιζέ για το Μαυροβούνιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, όπως έκανε και στο Eurobasket 2022. Οπότε γνωρίζει πολύ καλά τις απαιτήσεις που έχει η συμμετοχή του στην εθνική ομάδα της βαλκανικής χώρας. Προκρίθηκε στα ημιτελικά του ισπανικού πρωταθλήματος και του BCL με τους Ανδαλουσιανούς την περσινή σεζόν και είχε κατά μέσο όρο, 12,4 πόντοι, 2,1 ριμπάουντ, 4,0 ασίστ, 1,3 κλεψίματα.

Montenegro, entre la espada y la pared con Kendrick Perry

Ο νατουραλιζέ παίκτης της Ιαπωνίας δεν θεωρείτε ο Νικ Φαζέκας, αλλά ο Λουκ Έβανς. Ο 32χρονος Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας από το 2013, ενώ το 2022 πήρε διαβατήριο της ασιατικής χώρας. Τώρα είναι παίκτης της Τογιότα και έχει κατά μέσο όρο 12,1 πόντοι, 6,4 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ στο αναβαθμισμένο ιαπωνικό πρωτάθλημα.

Τον Μάικ Τόμπι που την νέα σεζόν θα αγωνίζεται στον Ερυθρό Αστέρα, επέλεξε για νατουραλιζέ η Εθνική Σλοβενίας στον δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 έναντι του Τζόρνταν Μόργκαν, ο οποίος είχε ακολουθήσει την προετοιμασία από την πρώτη ημέρα. Σίγουρα μέτρησε η εμπειρία του σέντερ τόσο στην Euroleague τα τελευταία χρόνια, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 και στο Ευρωμπάσκετ του 2022.

Mike Tobey talks scary injury during tipoff and how he returned to help  Slovenia win - Eurohoops

 Ο Λίβανος είναι στον Θ' όμιλο και έχει τρεις πολύ δύσκολους αντιπάλους, την Γαλλία, την Λετονία και τον Καναδά. Η χώρα της Μέσης Ανατολής έχει στο ρόστερ της ως νατουραλιζέ παίκτη, τον ταλαντούχο Ομάρι Σπέλμαν, που είχε κατακτήσει τον τίτλο του NCAA με το Βιλανόβα την σεζόν 2017-2018. Στο NBA έχει παίξει στους Χοκς και στους Γουόριορς, ενώ από το 2021 παίζει στην Νότια Κορέα με την Ανιάνγκ, με την οποία φέτος κατέκτησε το πρωτάθλημα και είχε κατά μέσο όρο 19,7 πόντοι, 9,7 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ.