Skip to main content

FIBA: 100 πράγματα που προκαλούν ενθουσιασμό για το Παγκόσμιο Κύπελλο (part 1)

Είμαστε μόλις 100 μέρες μακριά από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ 2023, με την FIBA να παρουσιάζει 100  που προκαλούν ενθουσιασμό για αυτήν την μεγάλη γιορτή του μπάσκετ. Το superbasket.gr θα σας κρατάει ενήμερους με όλα τα τελευταία νέα, αλλά και αφιερώματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο διοργανώνεται στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία και στην Ιαπωνία από 25 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά το πρώτο μέρος της ενημέρωσης της FIBA για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 (100-76):

100

Είναι σε θέση οι ΗΠΑ να γίνουν η ομάδα με τους περισσότερους παγκόσμιους τίτλους;

Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ και η Γιουγκοσλαβία έχουν από πέντε τίτλους και η αποστολή του κόουτς Κερ με την Team USA είναι ξεκάθαρη.

99

Έχει την δυνατότητα ο Λάουρι Μαρκάνεν να σκοράρει 30 πόντους μ.ο. ή περισσότερο;

Πρόκειται για έναν από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες στον κόσμο. Είχε 27,9 πόντους κατά μέσο όρο στο FIBA EuroBasket 2022. Μπορεί να ξεπεράσει τα ιστορικά ρεκόρ του θρυλικού Όσκαρ Σμιντ από την Βραζιλία οπού είχε μέσο όρο 34,6 πόντους ανά αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990;

98

Θα γίνει η Γαλλία η πέμπτη ομάδα που θα βρεθεί στο βάθρο 3 συνεχόμενες φορές;

Μόνο η Βραζιλία, η Γιουγκοσλαβία, η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ το έχουν καταφέρει στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Γαλλία πήρε το χάλκινο το 2014 και το 2019.

97

Δεν θέλετε να περιμένετε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να δείτε τους σούπερ σταρ του ΝΒΑ να παίζουν ξανά, σωστά;

Πολλοί υποψήφιοι για τον τίτλο του MVP στο φετινό NBA, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Νίκολα Γιόκιτς, καθώς και μελλοντικοί υποψήφιοι όπως ο Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ, ο Λούκα Ντόντσιτς ή ο Ντομάντας Σαμπόνις αναμένεται να είναι παρόντες στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

96

Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα στέψει έναν νέο Πρωταθλητή;

Μόνο έξι χώρες έχουν κερδίσει το χρυσό μετάλλιο: Η Γιουγκοσλαβία, η Σοβιετική Ένωση, η Αργεντινή, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ισπανία. Μόνο οι τρεις τελευταίες θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο αυτό το καλοκαίρι. Αρα, αυτό επιτρέπει σε 29 εθνικές ομάδες να διεκδικούν τον πρώτο τους τίτλο στην διοργάνωση. Υπάρχουν πολλές ικανές ομάδες που μπορούν να πετύχουν αυτόν τον θρίαμβο.

95

Ποιο είναι το ρεκόρ τηλεθεατών για ένα μόνο παιχνίδι σε Παγκόσμιο Κύπελλο;

Περίπου 70 εκατομμύρια θεατές (τηλεόραση, ιντερνετ και φίλαθλοι στις εξέδρες) παρακολούθησαν το θρίλερ της Κίνας εναντίον της Πολωνίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 στο Πεκίνο, καθιστώντας το το αθλητικό γεγονός με τις περισσότερες προβολές του 2019. Θα ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός;

94

Ανακαλύψτε το Νότιο Σουδάν! Αυτή η εθνική ομάδα είναι ξεκάθαρα must see.

Συμμετέχει για πρώτη φορά στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και εντυπωσίασε με τα αποτέλεσμα του και με το μπάσκετ που έπαιξε στα προκριματικά στην ζώνη της Αφρικής.

93

Θα παίξει ο Μπεν Σίμονς για την Αυστραλία;

Δεν είναι στο ρόστερ των 18 παικτών που ανακοινώθηκε επίσημα από την Basketball Australia, ωστόσο ο κόουτς Μπράιαν Γκορτζιάν παρακολουθεί την κατάστασή του και θα μπορούσε να βρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αν υπάρχει βελτίωση.

92

Δείτε 92 παιχνίδια που το κάθε ένα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και δράση!

Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθούν συνολικά 92 αγώνες. Το κάθε παιχνίδι μετράει για κάθε ομάδα, αφού οι ομάδες μεταφέρουν τα αποτελέσματα του Πρώτου Γύρου στον Δεύτερο Γύρο. Πέρα από την δίψα για ένα μετάλλιο, οι ομάδες θα παλέψουν και για τα εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

91

Μπορούν οι Φιλιππίνες να επαναλάβουν την επιτυχία του 1954;

Είχαν κατακτήσει την τρίτη θέση στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1954. Οι “Τζίλας” είναι η μοναδική μη ευρωπαϊκή και μη αμερικανική ομάδα που βρέθηκε στο βάθρο στο εμβληματικό γεγονός της FIBA. Θα το ξανακάνουν τώρα που θα έχουν και τον κόσμο στο πλευρό τους;

90

Ποιος θα σκοράρει τους περισσότερους πόντους;

Το 2019, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου με συνολικά 183 πόντους σε 8 αγώνες. Ο Πάτι Μιλς ήταν δεύτερος με 182 και ο Εβάν Φουρνιέ, τρίτος με 158. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μία νέα συναρπαστική μονομαχία είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

89

Ποιος θα είναι ο πρώτος παίκτης που θα σκοράρει στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

Ο Γουίλι Ερνανγκόμες σημείωσε το τελευταίο καλάθι του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2019 μόλις 28 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του τελικού του 2019, στη νίκη της Ισπανίας με 95-75 επί της Αργεντινής. Οι δύο πρώτοι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθούν την Παρασκευή 25 Αυγούστου είναι Αγκόλα εναντίον Ιταλίας και Φινλανδία εναντίον Αυστραλίας.

88

Οι φοβερές φανέλες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πάντα οι φανέλες των εθνικών ομάδων για μια μεγάλη διοργάνωση όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ξεχωριστές και αποτελούν ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας κάθε ομάδας.

87

Θα σοκάρει ο κόουτς Τζόρτζεβιτς τη Σερβία;

Ο προπονητής της Κίνας, Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Σερβία, την ομάδα που προπονούσε στα δύο προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα.

86

Θα αποδείξει η Αγκόλα ότι όσοι την υποτιμούν κάνουν λάθος;

Η Αγκόλα δε θα ξεχάσει ότι πολλοί Φιλιππινέζοι φίλαθλοι πανηγύρισαν ξέφρενα όταν η ομάδα τους κληρώθηκε μαζί τους στον Α’ Όμιλο. Αυτό το γεγονός θα τροφοδοτήσει μια έντονη επιθυμία για νίκη.

85

Ποια ομάδα θα ξεπεράσει τις προσδοκίες;

Σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, υπάρχει μια ομάδα που εκπλήσσει τους πάντες. Ποιος έχει σειρά αυτό το καλοκαίρι;

84

Θα κερδίσει η Ευρώπη το 11ο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Στις 18 προηγούμενες εκδόσεις, οι ευρωπαικές ομάδες έχουν κατακτήσει 10 Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ οι ομάδες της Αμερικής έχουν επικρατήσει σε οκτώ περιπτώσεις.

83

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μοναδικό .

«Το συναίσθημα που νιώθεις παίζοντας στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα τελείως διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο».

Αυτά ήταν τα λόγια του θρύλου των ΗΠΑ,  Καρμέλο Αντονι, πρεσβευτή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA 2023 που θα είναι παρών στις Φιλιππίνες.

82

Γνωρίστε τους Πρεσβευτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αν ο λόγος Νο. 83 δεν είναι αρκετός και έχετε σφοδρή επιθυμία να δείτε ακόμα περισσότερους θρύλους του μπάσκετ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Αργεντίνος Λουίς Σκόλα και ο Ισπανός θρύλος Πο Γκασόλ συμπληρώνουν την εκπληκτική ομάδα των Πρεσβευτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

81

Ποιος θα προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Υπάρχουν επτά θέσεις για που οδηγούν στο Παρίσι. Οι δύο πρώτες εθνικές ομάδες από την Αμερική στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μαζί με τις δύο πρώτες ομάδες από την Ευρώπη, θα είναι προνομιούχες,  όπως και η χώρα με την υψηλότερη κατάταξη από την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία. Η Γαλλία έχει ήδη προκριθεί ως διοργανώτρια χώρα. Τα τελευταία τέσσερα εισιτήρια θα δοθούν στα Προκριματικά Ολυμπιακά Τουρνουά της FIBA.

80

Ο Τσε Γκαρσία έχει κάποιο λαγό στο μανίκι του για τη Δομινικανή Δημοκρατία;

Κάποιοι μπορεί να περιγράψουν την πρόκριση της ομάδας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 απέναντι στην Αργεντινή σαν ένα θαύμα. Λέτε να κάνει και άλλες εκπλήξεις στην ομάδα που θα αγωνιστεί ο Καρλ Άντονι Τάουνς;

79

Περισσότερη ξεκούραση για τους παίκτες = περισσότερος ενθουσιασμός για τους φιλάθλους;

Μία επιπλέον ημέρα ξεκούρασης προστέθηκε στο πρόγραμμα μετά το τέλος του πρώτου γύρου σε σύγκριση με το πρόγραμμα του 2019. Οι ομάδες που θα ταξιδέψουν από την Τζακάρτα και την Οκινάουα θα έχουν δύο ημέρες κενές μέχρι και τον επόμενο αγώνα τους.

78

Θα είναι το πρώτο μετάλλιο για την Αυστραλία;

Το εκπληκτικό ρόστερ της Αυστραλίας φέρνει τους Boomers μπροστά ίσως στην καλύτερη ευκαιρία τους να ανέβουν στο βάθρο σε Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Η ομάδα από την Ωκεανία έχει κάνει εξαιρετικές διοργανώσεις μέχρι τώρα, ενώ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στο Τόκιο.

77

Οι ομάδες που θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Γεωργία, Λετονία, Πράσινο Ακρωτήρι και Νότιο Σουδάν. Αυτό σημαίνει ότι ο ενθουσιασμός, η υπερηφάνεια και το αχαλίνωτο συναίσθημα θα βρεθούν στο απόγειο.

76

Αυτό θα είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα παιχτεί ποτέ σε τρεις διαφορετικές χώρες.

Πηγή: FIBA