Skip to main content

Κομνηνός: «Να καθιερώσουμε το BCL ως την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση»

Μιλώντας σε λιθουανική ιστοσελίδα, ο Πατρίκ Κομνηνός αναφέρθηκε στις κινήσεις του BCL εν μέσω πανδημίας αλλά και στο όραμα της διοργάνωσης της FIBA.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Basketball Champions League μίλησε στο delfi.lt με αφορμή την είσοδο νέων ομάδων, αναφέρθηκε στην αξία των εγχώριων πρωταθλημάτων αλλά και στις κινήσεις της διοργάνωσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Κομνηνέ, η 4η σεζόν του BCL έχει επηρεαστεί βαθιά από την πανδημία, καθώς όπως και το υπόλοιπο μπάσκετ. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στη διοργάνωση;

«Το BCL πήρε νωρίς (30 Μαρτίου) την απόφαση να αναστείλει τη σεζόν και να τη συνεχίσει με τη διοργάνωση ενός Final Eight που θα διεξαχθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου. Ο σκοπός αυτής της απόφασης ήταν να παρέχει στους παίκτες, τους συλλόγους και τους οπαδούς ένα επίπεδο βεβαιότητας και σαφήνειας ως προς τα επόμενα βήματα και η αντίδραση απέναντι σε αυτήν την απόφαση, που ελήφθη νωρίς, φαίνεται ότι έχει γίνει αποδεκτή και έχει εκτιμηθεί από όλους».

Μιλώντας για την πανδημία, μπορείτε να προβλέψετε και να μιλήσετε για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στο μέλλον του BCL; Και πιστεύετε ότι είναι σοφό να στρέψουμε την προσοχή μας σε κάποια σχετικά θετική πτυχή που μπορεί να φέρει - όπως, για παράδειγμα, οι σύλλογοι να μεταφέρουν την προσοχή τους στην ανάπτυξη των εγχώριων ταλέντων τους;

«Όλοι βιώνουμε μια μοναδική κατάσταση, καλυμμένη με αβεβαιότητα για το μέλλον. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η FIBA ​​και το BCL εξέτασαν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους στήριξης όλων των ενδιαφερομένων που επλήγησαν από αυτήν την απροσδόκητη κρίση. Είναι ακριβές ότι αυτή η πανδημία ανάγκασε όλους να επανεξετάσουν ορισμένες βασικές πτυχές της στρατηγικής τους και όλοι οι σύλλογοι θα πρέπει αναπόφευκτα να προσαρμοστούν. Αυτοί που έχουν ισχυρότερα θεμέλια θα έχουν πολύ περισσότερο χρόνο να το πράξουν.

Η ανάπτυξη των παικτών σίγουρα θα έχει αναπόσπαστο ρόλο την επόμενη μέρα, όταν οι σύλλογοι θα πρέπει να βασίζονται πολύ περισσότερο στην ανάδειξη ταλέντων, παρά στην αγορά νέων παικτών. Από την πλευρά μας, επιμείναμε με τη δημιουργία του BCL στη σημασία της ανάπτυξης παικτών και γι 'αυτό έχουμε ενσωματώσει έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται ελάχιστος αριθμός γηγενών παικτών σε κάθε ομάδα».

Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις αυτή τη σεζόν ήταν η ανακοίνωση νέων επενδυτών, της εταιρείας GCBH LP που θα ενταχθούν στην BCL και τη FIBA ​​σε επίπεδο συνεργασίας. Μπορείτε να μιλήσετε λίγο για το πώς μπορεί να επηρεάσει το μέλλον του BCL αυτή η συνεργασία, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, μα και σε άλλα;

«Η ένταξη νέων εταίρων στο BCL υπήρξε στρατηγικός στόχος από την αρχή. Στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε μία διοργάνωση που θα προσφέρει ένα εναλλακτικό μοντέλο σε όλους τους συλλόγους της Ευρώπης, όπου η συμμετοχή σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση θα αποτελέσουν ανταμοιβή για τα επιτεύγματά τους στο εθνικό πρωτάθλημα που παραμένει το θεμέλιο της πυραμίδας του αθλητισμού.

Όπως είχε προγραμματιστεί, μετά τις τρεις πρώτες σεζόν που το BCL είχε αποκτήσει σχετική αξιοπιστία και είχε επιδείξει την ικανότητά του να κάνει μία διοργάνωση υψηλού επιπέδου προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στο τέλος της σεζόν με το Final Four, ήμασταν σε θέση να βγούμε στην αγορά για να εκτελέσουμε το επόμενο βήματα του έργου μας: Την εύρεση ενός στρατηγικού συνεργάτη.

Ο αμερικανικός όμιλος που έχει επενδύσει στο BCL είδε την ευκαιρία που υπάρχει στο περιβάλλον των διασυλλογικών διοργανώσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο, και αποφάσισε να συνεργαστεί με τη FIBA για την ανάπτυξη της διοργάνωσης.

Η ενίσχυση των διοργανώσεων σε όλο τον κόσμο υπήρξε στρατηγικός πυλώνας της FIBA ​​και, όπως αποδεικνύεται από τη δημιουργία του BCLAmericas, τη συνεργασία με το ΝΒΑ για τη δημιουργία του Αφρικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ και την ανανέωση του διηπειρωτικού κυπέλλου ​​με τη συμμετοχή όλων των Ηπειρωτικών νικητών, συμπεριλαμβανομένου του NBA G-League, υπάρχει ένα σαφές όραμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο στόχος αυτής της εταιρικής σχέσης είναι να συνεχίσει να προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη στα πρωταθλήματα και τους συλλόγους που είναι επιφορτισμένοι με την ανάπτυξη του μπάσκετ και να καθιερώσει το BCL ως μία διοργάνωση υψηλού επιπέδου που προσφέρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε όλους τους συμμετέχοντες να αναμετρηθούν στο υψηλότερο επίπεδο, προωθώντας ταυτόχρονα τους συλλόγους και τους παίκτες τους».

Ενώ το BCL πρέπει ακόμη να ολοκληρώσει την 4η σεζόν με τον Φάιναλ 8 που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, οι εργασίες για την 5η σεζόν έχουν ήδη ξεκινήσει. Φαίνεται ότι όλο και πιο γνωστοί σύλλογοι εξετάζουν πολύ περισσότερο τη δυναμική του BCL. Μπορείτε να μοιραστείτε λίγο τα συναισθήματα που δημιουργούνται από την επικοινωνία σας με τα κλαμπ (και τα πρωταθλήματα) σε όλη την Ευρώπη;

«Η τρέχουσα κρίση ανάγκασε πολλούς συλλόγους να κοιτάξουν το μέλλον με διαφορετική προσέγγιση. Η βεβαιότητα και η σταθερότητα έχουν καταστεί απαραίτητες και η ικανότητα σχεδιασμού και ελέγχου έχει προστιθέμενη αξία. Όλο και περισσότεροι σύλλογοι συνειδητοποιούν ότι η υπάρχουσα αγορά στο μπάσκετ δεν παρέχει βιώσιμο μοντέλο και αυτό είναι κάτι που τονίζεται σε περιόδους δυσκολίας.

Όλο και περισσότεροι σύλλογοι ενδιαφέρονται τώρα να συμμετάσχουν σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση που τους προσφέρει τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να παραμένουν οικονομικά σταθεροί, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν την απόλυτη δόξα ενός ευρωπαϊκού τίτλου».

Το BCL θα καλωσορίσει αυτή τη σεζόν, ομάδες όπως οι BC Rytas Vilnius, η Darussafaka και η Bilbao. Στο όραμά σας, τι μπορούν να φέρουν αυτοί οι σύλλογοι στο BCL; Και πόσο δύσκολο ήταν για το BCL και εσάς να τους πείσετε να ενταχθούν στην οικογένεια BCL;

«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους συλλόγους που συμμετέχουν στο BCL. Η Rytas, μαζί με την Darussafaka και το Bilbao που προσχώρησαν πρόσφατα σε εμάς, αντιπροσωπεύουν μερικά από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη, όπου η κατάληψη μίας εκ των κορυφαίων θέσεων είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Οι συζητήσεις μας επικεντρώνονταν πάντα στο μακροπρόθεσμο όραμα του BCL και στα συμφέροντα του συλλόγου. Αυτοί οι σύλλογοι έχουν μεγάλη εμπειρία στο να παίζουν στο ανώτατο επίπεδο και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα προσφέρουν σημαντική αξία στη διοργάνωσή μας.

Επιπλέον, ένας σύλλογος όπως ο Rytas που χρησιμοποιεί μια από τις καλύτερες αρένες στην Ευρώπη σίγουρα θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός υποψήφιος να φιλοξενήσει το  Final Four, εάν προκριθεί. Η εμπειρία και η αγάπη για το μπάσκετ στο Βίλνιους σίγουρα προσφέρουν ένα ιδανικό χώρο φιλοξενίας¬.

Καθώς μπαίνουμε στην 5η σεζόν του BCL, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά πίσω και να πείτε τη γνώμη σας για τα επιτεύγματα του BCL μέχρι στιγμής; Υπήρξαν στιγμές, ειδικά στην αρχή, που ακούγονται κάποιες δύσπιστες φωνές για τις προοπτικές και τις πιθανότητες επιβίωσης σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Το BCL έχει ένα μακροπρόθεσμο όραμα που δεν μπορεί να εκτιμηθεί μετά από μερικούς μήνες, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθεί μετά από αρκετές εποχές. Είναι ένας αγώνας μαραθωνίου και όχι σπριντ και είμαστε πεπεισμένοι ότι η καθημερινή μας δουλειά θα συνεχίσει να δείχνει τόσο το όραμά μας όσο και την προθυμία μας να καθιερώσουμε το BCL ως κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων.

Στο σημερινό τοπίο του ευρωπαϊκού μπάσκετ οι περισσότεροι σύλλογοι χάνουν ακόμη σημαντικά χρηματικά ποσά και αυτό δεν μπορεί να είναι ένα βιώσιμο μοντέλο. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά και είμαστε πεπεισμένοι ότι το μοντέλο που υποστηρίζει το BCL θα συμβάλει στην προώθηση των συζητήσεων και στην αναμόρφωση του τοπίου».

Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους των αξιών του BCL είναι ο αθλητικός κανόνας, που ονομάζεται "Open League for Everyone". Γιατί το βλέπετε ως μία κρίσιμη πτυχή του σύγχρονου αθλητισμού;

«Ο κόσμος του αθλητισμού στην Ευρώπη έχει μια πολύ διακριτική πυραμίδα. Οι παίκτες εκτίθενται στην τοπική, την περιφερειακή, την εθνική και, τελικά, στη διεθνή σκηνή. Είναι σημαντικό να σεβαστούμε αυτήν τη σειρά και να δώσουμε αξία στην επιτυχία που έρχεται σε εγχώριο επίπεδο.

Τα εθνικά πρωταθλήματα είναι το προϊόν της ακούραστης εργασίας που κάνουν όλες οι εθνικές ομοσπονδίες και αυτά τα πρωταθλήματα είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη παικτών και συλλόγων. Τα αποτελέσματα στο εγχώριο πρωτάθλημα θα πρέπει να έχουν μεγάλη αξία και σε όλους τους συλλόγους πρέπει να δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσουν την επιτυχία.

Το κίνητρο των συλλόγων, αναγνωρίζοντας τη σχέση μεταξύ εθνικών και διεθνών διοργανώσεων, παραμένει η μόνη βιώσιμη προσέγγιση για την προσθήκη εμπορικής αξίας και την προσέλκυση νέων χορηγών και επενδυτών στον κόσμο του ευρωπαϊκού μπάσκετ».