Skip to main content

BCL: Η διοργάνωση...που δείχνει το μέλλον του μπάσκετ

Οι αγώνες για την όγδοη σεζόν του BCL ξεκινούν την Τρίτη (17/10), με το superbasket.gr να σας παρουσιάζει όλα όσα έγιναν στις προηγούμενες επτά χρονιές και γιατί είναι η διοργάνωση που δείχνει το μέλλον του μπάσκετ.

Τον Μάρτιο του 2016 στο Παρίσι παρουσιάστηκε το BCL, το οποίο θα αποτελούνταν συνολικά από 56 ομάδες από 30 χώρες, με τις 32 ομάδες να συμμετέχουν στην κανονική περίοδο. Πολύ συζήτηση έγινε για το επίπεδο του θεσμού και για το κατά πόσο χρειάζεται ακόμα μια ευρωπαική διοργάνωση στον ευρωπαικό χάρτη του μπάσκετ. 

Η FIBA ζύγισε τις καταστάσεις και δημιούργησε μια ανταγωνιστική διοργάνωση που ταιριάζει στις επιταγές της νέας πραγματικότητας, αλλά και στις ανάγκες των ομάδων. Το BCL μπορεί ίσως να μην έχει τα μεγαλύτερα ονόματα, αλλά έχει δικό του εκτόπισμα, την δική του δυναμική, το δικό του brandname και μας δείχνει...το μέλλον του μπάσκετ. Πολλές ομάδες που αυτήν την στιγμή πρωταγωνιστούν είτε στα εγχώρια πρωταθλήματα τους, είτε στο υψηλότερο επίπεδο διεθνών διοργανώσεων, αναδείχθηκαν από αυτήν την διοργάνωση, για παράδειγμα η Μονακό και η Βίρτους Μπολόνια. Πολλοί παίκτες που κάνουν εξαιρετικές εμφανίσεις σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, προέρχονται από το BCL, το οποίο τους τροφοδότησε με εμπειρίες και παραστάσεις από το πιο υψηλό επίπεδο. Σε αυτόν τον θεσμό, οι παίκτες και οι προπονητές αντιμετωπίζουν διαφορετικό στυλ παιχνιδιού ακόμα και σε κάθε αναμέτρηση, ενώ έχουν παρουσιαστεί και νέες προπονητικές και τακτικές ιδέες.

 

2016-2017

H πρώτη σεζόν του BCL ξεκίνησε με μεγάλη ανυπομονησία από το κοινό, ενώ διαπιστώθηκε από την πρώτη στιγμή, ότι είναι μια διοργάνωση που θα αφήσει το δικό της στίγμα στο ευρωπαικό μπάσκετ. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Άρη, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, οι οποίοι αποκλείστηκαν στην φάση των 16 από την Βιλερμπάν, την Μονακό και την Τενερίφη αντίστοιχα. Η ισπανική ομάδα διοργάνωσε το πρώτο Final 4 και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο, επικρατώντας της Μπάνβιτ στον τελικό με 63-59. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Μονακό, που νίκησε την Βενέτσια με 91-77 στον μικρό τελικό.

MVP Τζόρνταν Θίοντορ (Μπάνβιτ)

MVP Final Four Μάριους Γκριγκόνις (Τενερίφη)

Η καλύτερη πεντάδα: Τζόρνταν Θίοντορ (Μπάνβιτ), Ζακ Ράιτ (Μονακό), Μέλβιν Ετζίμ (Βενέτσια), Άαρον Ντόρνεκαμπ (Τενερίφη), Γιώργος Μπόγρης (Τενερίφη)

Καλύτερος νέος παίκτης: Φουκάν Κορκμάζ (Μπάνβιτ)

 Basketball Champions League 2016-2017

2017-2018

Στην σεζόν 2017-2018 η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε και πάλι από τις τρεις προαναφερθείσες ομάδες, με τον Άρη και τον ΠΑΟΚ να αποκλείονται στους ομίλους και στην φάση των 16 αντίστοιχα. Η ΑΕΚ όμως προχώρησε περαιτέρω και προκρίθηκε στο Final 4, το οποίο διοργάνωσε στο γήπεδο του ΟΑΚΑ. Οι κιτρινόμαυροι υπό τις οδηγίες του κόουτς Ντούσαν Σάκοτα, κατέκτησαν τον τίτλο, νικώντας την Μούρθια με 77-75 στα ημιτελικά και την Μονακό με 100-94 στον τελικό. Τρία διεθνή τρόπαια για την ΑΕΚ, αφού πέρα από το BCL, σήκωσε και το Διηπειρωτικό Κύπελλο λίγο αργότερα, ενώ είχαν κατακτήσει πιο πριν δύο Κύπελλα Σαπόρτα. 

MVP Μάνι Χάρις (ΑΕΚ)

MVP Final Four Μάικ Γκριν (ΑΕΚ)
 
Η καλύτερη πεντάδα: Μάνι Χάρις (ΑΕΚ), Ντι Τζέι Κέννεντι (Καρσίγιακα), Όβι Σόκο (Μούρθια), Λουίς Λαμπειρί (Στρασβούργο), Ελμεντίν Κικάνοβιτς (Μονακό)
 
Καλύτερος νέος παίκτης: Άρνολντας Κουλμπόκα (Κάπο ντε Ορλάντο)
 
Καλύτερος αμυντικός: Τόμας Γουόκαπ (Λούντβινγκσμπουργκ)
 
Καλύτερος προπονητής: Τζον Πάτρικ  (Λούντβινγκσμπουργκ)
 
 AEK - Basketball Champions League 2017-2018
 
2018-2019

Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ δώσανε και πάλι το παρών στην σεζόν του 2018-2019 στο BCL, με τον Προμηθέα να κάνει την πρώτη εμφάνιση του στην διοργάνωση. Η μετέπειτα φιναλίστ Τενερίφη απέκλεισε την ομάδα από την Πάτρα στην φάση των 16, ενώ η ΑΕΚ άφησε εκτός συνέχειας τον ΠΑΟΚ στην ίδια φάση, Οι κιτρινόμαυροι έμειναν εκτός στα προημιτελικά από την Μπάμπεργκ που είχε αστέρα τον Ταιρίς Ράις και δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους στο Final 4 στο Άντβερπ του Βελγίου. Η Βίρτους Μπολόνια υπό τις οδηγίες του κόουτς Σάσα Τζόρτζεβιτς ήταν δυναμική και νίκησε την Τενερίφη στον τελικό με 73-61, με τον Κέβιν Πάντερ να έχει 26 πόντους. 

Segafredo Virtus Bologna - Basketball Champions League 2019 -  FIBA.basketball

MVP Ταιρίς Ράις (Μπάμπεργκ)

MVP Final Four Κέβιν Πάντερ (Βίρτους Μπολόνια)
 
Η καλύτερη πεντάδα: Ταιρίς Ράις (Μπάμπεργκ), Κέβιν Πάντερ (Βίρτους Μπολόνια), Τιμ Αμπρομάιτις (Τενερίφη), Βινς Χάντερ (ΑΕΚ), Ισμα΄΄ελ Μπάκο (Αντβέρπ)
 
Καλύτερος νέος παίκτης: Ταμίρ Μπλατ (Χάποελ Ιερουσαλήμ)
 
Η καλύτερη πεντάδα αμυντικών: Ισμαίλ Ουλουσόι (Μπάνβιτ), Κέντρικ Πέρι (Νίζνι Νόβγκοροντ), Κέλβιν Μάρτιν (Βίρτους Μπολόνια), Χάουαρντ Σαντ Ρος (ΑΕΚ), Γιουσουφά Φαλ (Στρασμπούρ)
Καλύτερος προπονητής: Ρόελ Μόορς (Αντβερπ)
 
 
2019-2020
 
Με τρεις εκπροσώπους η Ελλάδα στο BCL στην σεζόν 2019-2020, με τον ΠΑΟΚ να αποκλείεται στους ομίλους και το Περιστέρι να μένει εκτός από την Χάποελ Ιερουσαλήμ στην φάση των 16. Η πανδημία του κορονοιού επηρέασε την σεζόν και διεξήχθη το Final Eight τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2020 στην Αθήνα. Η ΑΕΚ και πάλι ήταν η διοργανώτρια της τελικής φάσης του θεσμού στο ΟΑΚΑ, ενώ πήγε στον τελικό, νικώντας την Νίμπουργκ με 94-82 στα προημιτελικά και την Σαραγόσα με 99-75 στα ημιτελικά. Οι κιτρινόμαυροι ηττήθηκαν στον τελικό από την Μπούργος με 85-74 και πήραν το ασημένιο μετάλλιο. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ντιζόν που επικράτησε της Σαραγόσα με 70-65.
 
AEK - Basketball Champions League 2019-20
 

MVP Κιθ Λάνγκφορντ (ΑΕΚ)

MVP Final Eight Θαντ ΜακΦάντεν (Μπούργος)
 
Η καλύτερη πρώτη πεντάδα: Μαρσέλο Χουέρτας (Τενερίφη), Κιθ Λάνγκφορντ (ΑΕΚ), Βόιτεχ Χρούμπαν (Νίμπουργκ), Τασόν Τόμας (Χάποελ Ιερουσαλήμ), Γκιόργκι Σερμαντίνι (Τενερίφη)
 
Η καλύτερη δεύτερη πεντάδα: Ντίλαν Έννις (Σαραγόσα), Βίτορ Μπενίτε (Μπούργος), Ντεσόν Πιέρ (Σάσαρι), Κάιλ Γουίλτζερ (Τουρκ Τέλεκομ), Μουσταφά Φαλ (Τουρκ Τέλεκομ)
 
Καλύτερος νέος παίκτης: Κάρλος Αλοσέν (Σαραγόσα)
 
Η καλύτερη πεντάδα αμυντικών: Λαμόντε Ούλμερ (Ντιζόν), Λαχαού Κονατέ (Τενερίφη), Γιορμάν Πολάς Μπαρτόλο (Τουρκ Τέλεκομ), Μάρκους Σλότερ (ΑΕΚ), Μουσταφά Φαλ (Τουρκ Τέλεκομ)
 
Καλύτερος προπονητής: Ορέν Αμιέλ (Νίμπουργκ)
 
 
2020-2021
 
 Δύο ελληνικές ομάδες και μία κυπριακή ομάδα ήταν στους ομίλους της σεζόν 2020-2021, με το Περιστέρι και τον Κεραυνό να μένουν εκτός συνέχειας στην διοργάνωση από την φάση των ομίλων. Η ΑΕΚ αποκλείστηκε στην δεύτερη φάση των ομίλων και δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για το Final 8 που διεξήχθη στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας. Δυνατοί αγώνες και υψηλό επίπεδο στην τελική φάση, με την Μπούργος να νικάει την Καρσίγιακα με 64-59 στον τελικό και να κατακτάει τον δεύτερο σερί τίτλο του BCL.
 
Final 8 Games - Basketball Champions League 2020-21 2021 - FIBA.basketball
 

MVP Μπόνζι Κόλσον (Στρασμπούρ)

MVP Final Eight Βίτορ Μπενίτε (Μπούργος)
 
Η καλύτερη πρώτη πεντάδα: Σι Τζει Χάρις (Χάποελ Χολόν), Κασέι Σεφέρντ (Νίζνι Νόβγκοροντ), Μπόνζι Κόλσον (Στρασμπούρ), Ραιμάρ Μόργκαν (Καρσίγιακα), Γκιόργκι Σεραντίνι (Τενερίφη)
 
Η καλύτερη δεύτερη πεντάδα: Ντιλάν Έννις (Σαραγόσα), Ντάριους Τόμπσον (Μπρίντιζι), Χασιέλ Ριβέρο (Μπούργος), Ομάρ Πριούιτ (Νίμπουργκ), Μικάλ Κάιζερ (Ρίγα)
 
Καλύτερος νέος παίκτης: Γιοάν Μακουντού (Σολέ)
 
Καλύτερος προπονητής: Ζόραν Λούκιτς (Νίζνι Νόβγκοροντ)
 
 
2021-2022
 
Επιστροφή στον θεσμό του Final 4 για την σεζόν 2021-2022 στο BCL, με τρεις ελληνικές ομάδες να μπαίνουν στην μάχη. Η ΑΕΚ αποκλείστηκε από τους ομίλους της διοργάνωσης, ενώ ο ΠΑΟΚ και το Λαύριο ε΄μειναν εκτός στα play in από την Στρασμπούρ και την Τρεβίζο αντίστοιχα. Η πανδημία του κορονοιού συνέχιζε να επηρεάζει την διοργάνωση, ενώ και ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη, είχε τον δικό του αντίκτυπο. Στο Μπιλμπάο της Ισπανίας διεξήχθη το Final Four, με την Τενερίφη να νικάει την Μανρέσα με 98-87 στον τελικό και να κατακτάει τον δεύτερο τίτλο της στο BCL. Η Λούντβινγκσμπουργκ επικράτησε της Χάποελ Χολόν με 88-68 στον μικρό τελικό και πήρε την τρίτη θέση.
 
Basketball Champions League 2022 - FIBA.basketball
 

MVP Τσίμα Μονέκε (Μανρέσα)

MVP Final Four Μαρσέλο Χουέρτας (Τενερίφη)
 
Η καλύτερη πρώτη πεντάδα: Τζοέ Ράνγκλαντ (Χάποελ Χολόν), Τζόνα Ραντεμπό (Λούντβινγκσμπουργκ), Τσίμα Μονέκε (Μανρέσα), Κρις Τζόνσον (Χάποελ Χολόν), Γκιόργκι Σερμαντίνι (Τενερίφη)
 
Η καλύτερη δεύτερη πεντάδα: Μαρσελίνο Χουέρτας (Τενερίφη), Τζόε Τόμασσον (Μανρέσα), Ντεβόν Ακούν-Πουρσέλ (Γαλατασαράι), Ελιτζάι Στιούαρτ (Κλουζ Ναπόκα), Ιβάν Μπούβα (Ρίτας Βίλνιους)
 
Καλύτερος νέος παίκτης: Τζιορντάνο Μπορτολάνι (Τρεβίζο)
 
Η καλύτερη πεντάδα αμυντικών: Αλμπέρτο Ντιάθ (Ουνικάχα Μάλαγα), Τζάστιν Σίμον (Λούντβινγκσμπουργκ), Κρις Τζόνσον (Χάποελ Χολόν), Κάιζερ Γκέιτς (Χάποελ Χολόν), Τσίμα Μονέκε (Μανρέσα)
 
Καλύτερος προπονητής: Πέντρο Μαρτίνεθ (Μανρέσα)
 
 
 
2022-2023
 
Τρεις ομάδες ήταν η δυναμική των ελληνικών ομάδων την σεζόν 2022-2023 στο BCL. Ο ΠΑΟΚ και το Περιστέρι έμειναν εκτός στα play in από την Ρίτας Βίλνιους και την Ντιζόν αντίστοιχα. Η ΑΕΚ παρότι πέρασε από την φάση των 16, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Χάποελ Ιερουσαλήμ στα προημιτελικά. Στο Final 4 που διεξήχθη στην Μάλαγα της Ισπανίας, νικήτρια αναδείχθηκε η Βόννη, που επικράτησε της Χάποελ Ιερουσαλήμ στον τελικό με 77-70. Στην τρίτη θέση ήταν η Τενερίφη, που νίκησε την Ουνικάχα Μάλαγα με 84-79. 
 
Final - Basketball Champions League - BCL 2023 - FIBA.basketball
 

MVP Τι Τζέι Σορτς (Βόννη)

MVP Final Four  Τι Τζέι Σορτς (Βόννη)
 
Η καλύτερη πρώτη πεντάδα: Μαρσέλο Χουέρτας (Τενερίφη), Τι Τζέι Σορτς (Βόννη), Ντάριο Μπριθουέλα (Ουνικάχα Μάλαγα), Ακίλ Μίτσελ (ΑΕΚ), Ζακ Χάγκινς (Χάποελ Ιερουσαλήμ)
 
Η καλύτερη δεύτερη πεντάδα: Μάρκους Φόστερ (Ρίτας Βίλνιους), Κέντρικ Πέρι (Ουνικάχα Μάλαγα), Ντε Άντρα Λάνσνταουν (Στρασμπούρ), Λέβι Ράντολφ (Χάποελ Ιερουσαλήμ), Γκιόργκι Σερμαντίνι (Τενερίφη)
 
Καλύτερος νέος παίκτης: Σαμίρ Εμίρ Καμπακά (Γαλατασαράι)
 
Καλύτερος αμυντικός παίκτης: Αλμπέρτο Ντιάθ (Ουνικάχα Μάλαγα)
 
Καλύτερος προπονητής: Τουόμας Ιισάλο (Βόννη)