Skip to main content

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Οι 17 χώρες που έχουν προκριθεί-Ποιές χώρες θα εξασφαλίσουν τα τελευταία 15 εισιτήρια;

Στους αγώνες του Φεβρουαρίου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 θα δοθούν τα τελευταία χρονικά εισιτήρια για την τελική φάση της διοργάνωσης. Διαβάστε για το ποιες ομάδες είναι κοντά στα 15 εναπομείναντα εισιτήρια.
 
 
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 θα διοργανωθεί στα γήπεδα της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερα, οι αγώνες κατάταξης και τα ματς από τα προημιτελικά μέχρι τον τελικό θα γίνουν στο γήπεδο Philippine Arena της Bocaue που βρίσκεται στην περιοχής Bulacan.
 
Fans have spoken: Meet JIP - the FIBA Basketball World Cup 2023 mascot -  FIBA Basketball World Cup 2023 - FIBA.basketball
 
Αυτήν την στιγμή 17 χώρες μεταξύ άλλων και η Ελλάδα, έχουν εξασφαλίσει τις θέσεις τους στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, κάτι που σημαίνει ότι απομένουν άλλες 15 θέσεις, οι οποίες θα κριθούν στους αγώνες των προκριματικών του Φεβρουαρίου.
 
Ποιες χώρες προκρίθηκαν 
 
Αρχικά θα βρίσκονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, οι δύο από τις τρεις διοργανώτριες, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες αυτόματα. Η τρίτη χώρα, η Ινδονησία δεν θα συμμετάσχει στην τελική φάση, γιατί δεν κατάφερε να καλύψει τα προαπαιτούμενα για την πρόκριση. Πρώτον, δεν κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά του FIBA Asia Cup οπού η Παγκόσμια Ομοσπονδία της έβαλε ως στόχο, αφού πήγε μέχρι την φάση της 16 της διοργάνωσης και αποκλείστηκε από την Κίνα. Δεύτερον, αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των προκριματικών στην ζώνη της Ασίας και της Ωκεανίας με έξι ήττες σε ισάριθμούς αγώνες, με αντιπάλους τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία. Για αυτό το λόγο, η Ινδονησία θα γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα το διοργανώσει, αλλά δεν θα συμμετάσχει σε αυτό.
 
Παραμένοντας στην ζώνη της Ασίας και της Ωκεανίας, θα δούμε ότι έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στον θεσμό, η Νέα Ζηλανδία, ο Λίβανος, η Αυστραλία και η Κίνα. Μόνο ο Λίβανος δεν συμμετείχε στην διοργάνωση του 2019, αφού έχει να πάρει μέρος από το 2006.
 
Στην ζώνη της Ευρώπης, παρατηρούμε το όνομα της Ελλάδας στις χώρες που προκρίθηκαν, αφού η γαλανόλευκη εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκριση της μετά την νίκη στο Μονς, κόντρα στο Βέλγιο (72-70) στις 14/11/2022. Οπότε, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα συμμετάσχει για ένατη φορά στην τελική φάση του Μουντομπάσκετ, κοντά γεωγραφικά στα γήπεδα της Ιαπωνίας, οπού το 2006 έπαιξε στον τελικό και πήρε το ασημένιο μετάλλιο.
 
Για πρώτη φορά θα βρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο η Λετονία, ενώ επιστρέφουν μετά το 2014 στην διοργάνωση, η Φινλανδία και η Σλοβενία. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που προκρίθηκαν και ήταν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Λιθουανία και η Γαλλία.
 
FIBA Basketball World Cup 2019: MVP Ricky Rubio Leads Spain To Final Glory,  Marc Gasol Claims Rare NBA-World Cup Double
 
Επίσης μόνο μια χώρα μόλις έχει προκριθεί μέχρι τώρα από την ζώνη της Βορείου, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και από την ζώνη της Αφρικής, οπού είναι ο Καναδάς και η Ακτή Ελεφαντοστού αντίστοιχα. 
 
Που θα κριθούν τα εναπομείναντα 15 εισιτήρια 
 
Όπως πρωτοείπαμε στους αγώνες του Φεβρουαρίου για τα προκριματικά θα κριθούν τα εναπομείναντα 15 εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023.
 
Ευρώπη
 
Ένα εισιτήριο έχει απομείνει από το Group I στον οποίο βρίσκεται η Εθνική Ελλάδας. Η επίσημη αγαπημένη και η Λετονία έχουν ήδη προκριθεί, ενω έχουν αποκλειστεί η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία, ώστε το τελευταίο εισιτήριο θα κριθεί ανάμεσα στην Σερβία και στο Βέλγιο. 
 
Greek hoopsters seal ticket to 2023 World Cup
 
Η Γερμανία, η Σλοβενία και η Σλοβενία έχουν προκριθεί από το Group J, οπότε δεν έχει μείνει κάποιο εισιτήριο. Αλλά στο Group K και στο Group L, υπάρχει ακόμη ένα αντίστοιχα. Προκρίθηκαν από εκείνους τους ομίλους οι Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Λιθουανία. Ελπίδες βαθμολογικές για το εισιτήριο του Group K έχουν το Μαυροβούνιο, η Βοσνία Ερζεγοβίνη και η Ουγγαρία, ενώ από το Group L, έχουν η Γεωργία, η Ισλανδία και η Ουκρανία.
 
Αμερική
 
Από τις επτά προκρίσεις μόνο μια έχει γίνει ήδη στην ζώνη της Βορείου, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, αφού ο Καναδάς εξασφάλισε μαθηματικά την παρουσία του στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Υπενθυμίζουμε ότι στην τελική φάση των προκριματικών της Αμερικής, υπάρχουν δύο όμιλοι των έξι χωρών, οπού τρία κράτη από κάθε όμιλο προκρίνονται στην επόμενη φάση, αλλά και όποιος είναι ο καλύτερος τέταρτος από τους δύο ομίλους. 
 
FIBA Basketball World Cup 2023 Americas Qualifiers - FIBA.basketball
 
 Στον όμιλο του Καναδά απομένουν δύο απευθείας εισιτήρια, με την Βενεζουέλα (17π.) , την Δομινικανή Δημοκρατία (17π.) και την Αργεντινή (17π.) , να είναι οι χώρες που θα δώσουν μάχη για αυτά. Ιδιαίτερα, η Αλμπισελέστε που ήταν η φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην τέταρτη θέση του ομίλου. Στον δεύτερο όμιλο, εκτός συνέχειας έχει μείνει μόνο η Κολομβία. Οι ΗΠΑ (18π.) , η Βραζιλία (17π.) , το Πουέρτο Ρίκο (16π) , το Μεξικό (16π.)  και η Ουρουγουάη (15π.) θα κονταροχτυπηθούν στους τελευταίους αγώνες για τα τρία απευθείας εισιτήρια, αλλά και για την τέταρτη θέση, με την ελπίδα ότι θα είναι καλύτερος από τον τέταρτο του άλλου ομίλου.
 
Αφρική 
 
Επίσης ένα εισιτήριο από τα συνολικά πέντε, μόνο έχει επικυρωθεί από την ζώνη της Αφρικής, αφού η Ακτή Ελεφαντοστού έκανε το 7/7. Υπενθυμίζουμε ότι στην τελική φάση των προκριματικών της Αφρικής, υπάρχουν δύο όμιλοι των έξι χωρών, οπού δύο κράτη από κάθε όμιλο, προκρίνονται στην επόμενη φάση, αλλά και όποιος είναι ο καλύτερος τρίτος από τους δύο ομίλους. Με τρεις αγώνες να απομένουν για το Group E, μαθηματικές ελπίδες για το ένα απευθείας εισιτήριο και για την τρίτη θέση έχουν η Ανγκόλα (12π.), το Πράσινο Ακρωτήριο (11π.), η Νιγηρία (10π.) και η Γουινέα (8π.). Όλα ανοιχτά είναι τα ενδεχόμενα στο Group F, με το Νότιο Σουδάν να είναι στην πρώτη θέση με 17π. και να ελπίζει στην πρώτη πρόκριση της νεοσύστατης χώρας στην διοργάνωση. Δυνατή υποψηφιότητα έχουν η Αίγυπτος (16π.) και η Σενεγάλη (15π.), ενώ μαθηματικές ελπίδες έχουν η Τυνησία (14π.) και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (13π.).
 
Ασία
 
Τις δύο ακόμη χώρες από την ζώνη της Ασίας και της Ωκεανίας που θα συμπληρώσουν το παζλ της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 περιμένουμε να μάθουμε στους αγώνες του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι στην τελική φάση των προκριματικών της ζώνης Ασίας και Ωκεανίας, υπάρχουν δύο όμιλοι των έξι χωρών, οπού τρία κράτη από κάθε όμιλο, προκρίνονται στην επόμενη φάση. Οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία έχουν ήδη προκριθεί ως διοργανώτριες.
 
Μεταξύ της Ιορδανίας (12π.) και της Σαουδικής Αραβίας (10π.) θα κριθεί το τελευταίο χρονικό εισιτήριο του Group E, γιατί Λίβανος και Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη προκριθεί και η Ινδία έχει αποκλειστεί. Στο Group F, μαθηματικές ελπίδες για το εναπομείναντα εισιτήριο έχει το Ιράν (16π.) και το Καζακστάν (15π.).