Skip to main content

FIBA – Εκτός μέχρι… νεωτέρας Ρωσία και Λευκορωσία

Βαριά… καμπάνα για τις Ρωσία και Λευκορωσία επεφύλασσε η FIBA, καθώς, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Παγκόσμια Ομοσπονδία, οι δύο χώρες αποκλείονται μέχρι νεωτέρας από τις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ παράλληλα, καμία διοργάνωση μπάσκετ δεν θα διεξαχθεί στις δύο χώρες, σε αυτό το διάστημα.

Ο λόγος του ban δεν είναι άλλος από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, μετά και την ρωσική εισβολή στην χώρα.

Να θυμίσουμε πως η Λευκορωσία ήταν στον όμιλο της Εθνικής μας ομάδας, για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου, με τον αποκλεισμό της από την συνέχεια να σημαίνει πως Ελλάδα, Τουρκία και Μ. Βρετανία προκρίνονται αυτόματα στην επόμενη φάση, με την Ελλάδα να μεταφέρει στην επόμενη φάση τα αποτελέσματα τις με τις δύο αντιπάλους της, ενώ φυσικά, αναβάλλεται το προγραμματισμένο για τις 3 Ιουλίου εκτός έδρας παιχνίδι της με την Λευκορωσία. 

Δεδομένου ότι στη δεύτερη προκριματική φάση θα δημιουργηθεί ένας νέος όμιλος από τις τρεις πρώτες ομάδες των ομίλων Α’ και Β’ και προκειμένου να μην υπάρχει ανισότητα ως προς τα αποτελέσματα που μεταφέρουν οι ομάδες του ομίλου Β’ στη δεύτερη προκριματική φάση, για τις τρεις ομάδες που θα προκριθούν από τον Α’ Όμιλο (συμμετέχουν Σερβία, Λετονία, Βέλγιο και Σλοβακία) δεν θα υπολογιστούν στο νέο γκρουπ τα αποτελέσματα απέναντι στην τελευταία ομάδα του ομίλου της πρώτης φάσης.

Όσον αφορά την Ρωσία, βρίσκεται στον πρώτο όμιλο του Eurobasket μαζί με τις Γεωργία, Ισπανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Βέλγιο, με την FIBA να καλείται να αποφασίσει ποια ομάδα θα πάρει την θέση της.