Skip to main content

Γκαρμπαχόσα: «Ξανά ανοικτός ο διάλογος μεταξύ FIBA και Euroleague»

FIBA και Euroleague κάθονται και πάλι στο ίδιο τραπέζι, για το καλό του μπάσκετ στην Ευρώπη, όπως έκανε γνωστό, με δηλώσεις του στην σερβική «Σπόρτσκι Ζουρνάλ», ο πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας, Χόρχε Γκαρμπαχόσα.

"Υπάρχουν θετικά δείγματα, η EuroLeague, η FIBA και το NBA κάθονται στο τραπέζι για να διαπραγματευθούν, για να μιλήσουν. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η επικοινωνία ήταν κλειστή για πολύ καιρό, τώρα είναι πλέον ανοιχτή και αυτό είναι το καλύτερο σημείο για να γίνει μία νέα αρχή. Το καλύτερο είναι να συνεργαστούμε, είδαμε ότι για +20 χρόνια το να δουλεύουμε με διαφορετικό τρόπο δεν έκανε καλό στο άθλημά μας. Η FIBA πάντα προσπαθεί να μιλάει, να βρίσκει κοινά σημεία, όμως τα τελευταία χρόνια αυτό ήταν δύσκολο. Προσπαθούσες να μιλήσεις και ουδείς απαντούσε. Αυτός ο διάλογος είναι ξανά ανοιχτός. Θέλω να προχωρήσουμε μαζί, να σέβονται όλοι τις διοργανώσεις των άλλων, τις αξίες τους, την κάθε ομάδα, τον κάθε αθλητή" υποστήριξε ο ισχυρός άνδρας του ισπανικού μπάσκετ,  ο οποίος στην συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, να επιτρέψουν στους παίκτες τους να συμμετέχουν στα δύο παιχνίδια της Ελλάδας με την Τουρκία, για τα «παράθυρα» των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

"Οι παίκτες μας θέλουν να παίξουν για την εθνική ομάδα, αλλά θέλουν να παίξουν και για τους συλλόγους τους. Δεν μπορούμε να τους βάλουμε στην κατάσταση να επιλέξουν. Θέλουν απλώς να παίξουν, να υπερασπιστούν τα εθνικά χρώματα αλλά και τους συλλόγους τους. Είδα ότι οι Έλληνες θα παίξουν σε αυτό το παράθυρο, κάτι που είναι καλό σημάδι συνεργασίας. Αν όμως βρούμε ένα κοινό καλεντάρι, τότε οι παίκτες θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν".

"Συμφωνώ με όσα λένε οι προπονητές για το βαρύ πρόγραμμα στη EuroLeague. Η FIBA προσπαθεί να προστατεύσει τους παίκτες, να μην επεκτείνει τις διοργανώσεις της. Στην πραγματικότητα, ένα καλοκαίρι είναι ελεύθερο για τους παίκτες τώρα πια. Αλλά υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός παίκτης στο τραπέζι, που δεν είναι άλλος από τα εθνικά πρωταθλήματα. Κάνουν μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια. Αποτελούν τη βάση όπου αγωνίζονται όλες οι ομάδες, εκεί όπου το μπάσκετ της κάθε χώρας -μαζί με τις ομοσπονδίες φυσικά– αναπτύσσει τους παίκτες. Πρέπει να σεβαστούμε τα εθνικά πρωταθλήματα. Κάθε χρόνος έχει 365 ημέρες. Πιστεύετε πραγματικά ότι δεν υπάρχει χώρος για για να γίνουν τα ματς των εθνικών ομάδων, τα εθνικών λιγκών και τα ευρωπαϊκά; Υπάρχουν! Απλά πρέπει να βρούμε μια συμφωνία" πρόσθεσε ο Γκαρμπαχόσα, ο οποίος αναφέρθηκε και στο Basketball Champions League.

"Είναι θέμα έξυπνου τρόπου σκέψης. Η FIBA δημιούργησε το BCL, μια τόσο σημαντική διοργάνωση σε λιγότερο από έξι χρόνια, συνεργαζόμενη με τα πρωταθλήματα. Η ACB είναι μέρος της ULEB, μέρος του BCL, καθώς και μέτοχος, και αυτό είναι ένα εξαιρετικά καλό σημάδι που μας δείχνει ότι αν κάτσουμε κάτω όλοι μαζί, μπορούμε να βρούμε ενδιαφέρον για όλους και να αυξήσουμε την αξία του αθλήματός μας. Υπάρχει μόνο ένας παίκτης που δουλεύει χωριστά, και έχουμε ήδη ένα καλό δείγμα των τελευταίων 22 ετών, ότι αυτό δεν λειτουργεί. Ελπίζω το μέλλον να είναι καλύτερο".