Skip to main content

Σε αναστολή ο πρόεδρος της FIBA , Χαμάνε Νιανγκ, λόγω κατηγοριών για παράβλεψη σεξουαλικής παρενόχλησης

Σάλος στην FIBA μετά τις καταγγελίες για παράβλεψη σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών, από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Χαμάνε Νιάνγκ!

Συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας του παγκοσμίου μπάσκετ κατηγορείται για παράβλεψη κακοποίησης γυναικών, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα γύρω από το θέμα. Ο ίδιος έχει αποχωρήσει προσωρινά από τη θέση του προέδρου της FIBA καθώς γίνονται έρευνες, σύμφωνα με τους New York Times, για συστηματικά περιστατικά σεξουαλικής βίας σε αθλήτριες από το Μάλι, που παράβλεπε ο ισχυρός άνδρας της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, από το 1999 ως το 2011.

Ο ίδιος αρνείται  τις κατηγορίες που του προσάπτονται, λέγοντας πως θα βοηθήσει και ο ίδιος στις έρευνες, όμως, όπως αναφέρουν οι Times, αθλήτριες από το Μάλι κατηγόρησαν τον Νιάγκ ότι ως πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας της χώρας, δεν πήρε θέση σε σοβαρά ζητήματα και αγνόησε περιστατικά σεξουαλικής βίας που συνέβησαν.

Από την πλευρά της, η FIBA, με ανακοίνωση της, καταδίκασε κάθε μορφή βίας, τόνισε ότι τέτοιου είδους ζητήματα είναι υψίστης σημασίας και προσοχής, ενώ έκανε γνωστό πως ο Νιάνγκ τέθηκε σε αναστολή με τα αποτελέσματα των ερευνών να ανακοινώνονται μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Όπως υποστήριξε η Παγκόσμια Ομοσπονδία, θα συνεργαστεί με την ομοσπονδία του Μάλι, ενώ παράλληλα έχουν αποκλειστεί από όλες τις δραστηριότητες της παγκόσμιας ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι προπονητές Αμαντού Μπάμπα και Ουμάρ Σισοκό αλλά και ο διαιτητής, Χάιρο Μαϊγκά.