Skip to main content

FIBA: Στηρίζει την γυναικεία διαιτησία και αυξάνει τα όρια ηλικίας

Μέτρα με τα οποία θα αυξηθούν οι διαπιστευμένοι διαιτητές θηλυκού γένους παγκοσμίως, παίρνει η FIBA, ενόψει της διετίας 2021-23.

Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα επιτρέψει μία έξτρα θέση για γυναίκα διαιτητή για κάθε εθνική Ομοσπονδία, για την περίοδο 2021-23, μέτρο το οποίο αναμένεται να φέρει μία αύξηση ύψους 20-30% στον αριθμό γυναικών διαιτητών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος της FIBA είναι, όχι μόνο η αύξηση, τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά, της γυναικείας διαιτησίας, αλλά  και η συμμετοχής τους στις κορυφαίες γυναικείες αλλά και ανδρικές διοργανώσεις.  

Επίσης, η Κεντρική Επιτροπή της FIBA είπε «ναι» στην αλλαγή στον εσωτερικό κανονισμό που δίνει την δυνατότητα σε έναν διαιτητή που έχει συμπληρώσει τα 50 χρόνια ζωής, να συνεχίσει στο ίδιο πόστο, αρκεί να έχει την απαραίτητη «πράσινη ή μαύρη άδεια» και να συνεχίσει, φυσικά, να έχει υψηλό σκορ στις βαθμολογίες του, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης της FIBA.  Μάλιστα, η επέκταση της άδειας του κάθε διαιτητή θα είναι μέχρι τα τέσσερα χρόνια.

Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο Καρλ Γιούνγκεμπραντ, υπεύθυνος για θέματα διαιτησίας της FIBA:

«Αμφότερα τα μέτρα που πήραμε είναι ένα θετικό βήμα. Αυτή η κοινή προσπάθεια της FIBA και των Εθνικών Ομοσπονδιών, όχι μόνο δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες στο να προκύψουν νέα γυναίκες διαιτητές σε όλο τον πλανήτη, αλλά επιτρέπει και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία να διατηρήσει στις τάξεις της, τους πλέον έμπειρους διαιτητές, που έχουν συμπληρώσει τα 50 χρόνια.  Σύγχρονες μελέτες αναφέρουν πως οι πλέον έμπειροι διαιτητές έχουν έναν εξαιρετικά επαγγελματικό τρόπο προσέγγισης, τόσο στην διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης, όσο και στην μεταβίβαση των γνώσεων τους σε νεώτερους διαιτητές.