Skip to main content

Καντζούρης για την Εθνική Ανδρών: «Τα καλύτερα είναι μπροστά μας»

Για την νέα σελίδα της καριέρας του, στην Γαλλία και την Λιμόζ, αλλά και την Εθνική Ελλάδας, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο EOK WEB Radio ο Ηλίας Καντζούρης.

Αναλυτικά ο προπονητής της Λιμόζ μίλησε:

Για τη Λιμόζ και τα συναισθήματά του που είναι προπονητής της: «Ξεκινήσαμε νωρίς προετοιμασία, γιατί το γαλλικό πρωτάθλημα ξεκινάει πολύ νωρίς, στις 16 Σεπτεμβρίου παίζουμε με τη Μονακό. Έχουν κυλήσει μέχρι στιγμής όλα ομαλά. Ουσιαστικά είμαστε στα μισά της προετοιμασίας. Είμαστε μια νέα ομάδα, με πολύ νέους παίκτες. Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, σίγουρα μέσα απ’ τη διαδικασία του να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο απόδοσης πρέπει να βρούμε τον τρόπο μέχρι τότε να κερδίσουμε τα παιχνίδια. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με όλες τις συνθήκες εργασίας που έχω βρει εδώ. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το καινούργιο ξεκίνημα. Είναι μια μεγάλη πρόκληση. Η Λιμόζ είναι μια πραγματικά ιστορική ομάδα. Έχουμε παίξει δύο φιλικά και το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο 20 και 22 Αυγούστου. Είναι σίγουρα μια καινούργια εμπειρία, γιατί 1η φορά θα βρεθώ στο γαλλικό πρωτάθλημα. Το νιώθεις κάθε μέρα στο πετσί σου περπατώντας ακόμα και στους δρόμους της πόλης, ότι όλη η πόλη ασχολείται με την ομάδα. Υπάρχει μεγάλη παράδοση και ο κόσμος πραγματικά ανυπομονεί η ομάδα να ξαναβρεθεί σε δρόμους επιτυχιών και καλών πλασαρισμάτων και στις εγχώριες και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Για την αγωνιστική «ταυτότητα» της Λιμόζ τη νέα σεζόν: «Το 1993 η Λιμόζ έκανε ίσως μια απ’ τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κατακτώντας την αντίστοιχη τότε Ευρωλίγκα, με μια ομάδα που πραγματικά ήταν ο ορισμός της σκληροτράχηλης ομάδας. Από τότε, όμως, έχει αλλάξει σε πάρα πολλά πράγματα το μπάσκετ. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να μπορέσουμε να παίξουμε και στις δύο πλευρές του γηπέδου με μεγάλη ένταση, σίγουρα προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες του γαλλικού πρωταθλήματος, που είναι ίσως το αθλητικότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Πρέπει να «παντρέψουμε» το κομμάτι αυτό με το έξυπνο μπάσκετ που θέλουμε να εμφυσήσουμε. Σίγουρα χρειαζόμαστε κάποιον χρόνο, αλλά είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, γιατί τα παιδιά εδώ έχουν πάρα πολλή όρεξη και θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα. Το μόνο που μας μένει να κάνουμε είναι να δουλεύουμε κάθε μέρα σκληρά και να προσπαθήσουμε να βάλουμε όλα τα πράγματα σε μια τάξη».

Για τις απουσίες της Εθνικής Ανδρών: «Σίγουρα υπάρχει μια συσπείρωση σε μια ομάδα όταν υπάρχουν πολλές απουσίες και δίνεται ευκαιρία σε κάποια παιδιά, που μέχρι τώρα ίσως να μην είχαν τον χώρο και χρόνο, να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και να βοηθήσουν με τις δικές τους δυνάμεις την ομάδα. Εγώ προσωπικά είμαι σίγουρος ότι, επειδή δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις γενικότερα απ’ όλους, έχοντας στο μυαλό μας ότι λείπουν πολλοί και σημαντικοί παίκτες, η Εθνική θα μπορέσει να δείξει ένα πάρα πολύ καλό πρόσωπο. Σίγουρα ο Γιάννης είναι αυτός που είναι και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει, αλλά, από ‘κει και πέρα, θεωρώ ότι θα έχουμε μια καλή ομάδα, με πολύ καλή κατεύθυνση, μια ομάδα οργανωμένη, που θα παλεύει και θα παίζει ομαδικό μπάσκετ και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Αυτό όταν συνδυαστεί και με κάποια ανύψωση της ψυχολογίας μετά από 1-2 καλές εμφανίσεις στην αρχή του τουρνουά, μπορεί να μάς κάνει πραγματικά πολύ επικίνδυνους».

Για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα: «Νομίζω ότι είναι ένα Παγκόσμιο με πολλές ιδιαιτερότητες. Λείπουν αρκετοί παίκτες από πάρα πολλές ομάδες. Αν εξαιρέσουμε λίγο τις ΗΠΑ που φαίνονται να είναι λίγο πιο πάνω απ’ τις υπόλοιπες ομάδες, δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο φαβορί. Υπάρχει ένα μεγάλο γκρουπ 6-7 ομάδων, που θα διεκδικήσουν μια καλή διάκριση. Αυτές είναι η Ισπανία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Σερβία, η Ιταλία και άλλες. Είναι κάποιες ομάδες που «βράζουν στο ίδιο καζάνι» και μικρές λεπτομέρειες θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη δική μας Εθνική, η οποία, παρ’ όλο που έχει πολλές και σημαντικές απουσίες, μέχρι στιγμής έχει δείξει ένα καλό πρόσωπο και είμαι σίγουρος ότι θα είναι ακόμα καλύτερο την ώρα των επίσημων αγώνων».

Για το ότι τελευταίο μετάλλιο της Εθνικής ήταν στο Ευρωμπάσκετ του 2009: «Η Εθνική ομάδα με τις επιτυχίες που είχε στο παρελθόν ουσιαστικά… καλόμαθε τον μπασκετικό κόσμο της Ελλάδας. Ούτως ή άλλως, βάζουμε πάντα πολύ ψηλά στον πήχη, είναι και μες στο dna μας αυτό. Είναι κάτι φυσικό. Σε συλλογικό επίπεδο πάντα το ελληνικό μπάσκετ έφερνε κάποιες επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια, κάτι που ουσιαστικά έβαζε και τον πήχη ψηλά για την Εθνική. Είμαι σίγουρος ότι γίνεται μια καλή προσπάθεια και θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου μια επιτυχία. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας».