Skip to main content

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 73-66: Αλύγιστος στο σπίτι του

Ο Ολυμπιακός νίκησε και τη Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ με 73-66, στον τελευταίο αγώνα της κανονικής περιόδου. Η ελληνική ομάδα ανέβηκε στην τρίτη θέση με ρεκόρ 19-9 και ετοιμάζεται για τα Playoffs. Το σύνολο του Μπαρτζώκα ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις του, λίγο πριν τη φάση που θα κρίνει την τετράδα του Βελιγραδίου. Οι Πειραιώτες με συνέπεια, σταθερότητα, αλλά και παίζοντας ένα ελκυστικό και σύγχρονο μπάσκετ, όλη τη χρονιά, απέδειξαν ότι έχουν αφήσει πίσω τους τα δύσκολα χρόνια και δείχνουν ικανοί για όλα πλέον.

Τούς Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Ζαν-Σαρλ επέλεξε στο ξεκίνημα ο Γιώργος Μπαρτζώκας, απέναντι στους Καισέδο, Καλάθη, Αμπρίνες, Μίροτιτς και Σανλί του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Το ξεκίνημα ήταν νευρικό για τον Ολυμπιακό στην επίθεση, απέναντι στην Μπαρτσελόνα, η οποία χτύπησε στην απουσία του Φαλ και με τον Μίροτιτς να σκοράρει από το ζωγραφιστό, πήρε διαφορά οκτώ πόντων (4-12) στο 5ο λεπτό, αναγκάζοντας τον Μπαρτζώκα να ζητήσει νωρίς το πρώτο time out. Αυτή η κίνηση… τσίτωσε τους ερυθρόλευκους, οι οποίοι έσφιξαν την άμυνά τους, κάτι που τους βοήθησε να γίνουν πιο γρήγοροι μπροστά και πλησίασαν 13-15 στο 8ο λεπτό. Το παιχνίδι, είχε πολύ καλό ρυθμό στο πρώτο δεκάλεπτο, που ολοκληρώθηκε με 13-19 και τους φιλοξενούμενους να έχουν σαφώς καλύτερη εικόνα και να παίρνουν τα ριμπάουντ.

Η άμυνα των Καταλανών,  η κορυφαία της Ευρωλίγκας, δούλεψε καλά και στο ΣΕΦ, ωστόσο το ίδιο συνέβη και στην απέναντι πλευρά. Οι γηπεδούχοι, ελλείψει Σλούκα και Φαλ, πήγαιναν περισσότερο σε καταστάσεις «ένας εναντίον ενός», η Μπάρτσα μετακινούσε γρήγορα τη μπάλα στην επίθεση και το σκορ στο 14ο λεπτό ήταν 23-25. Οι γηπεδούχοι, χάρη στον εξαιρετικό ΜακΚίσικ, παρέμειναν κοντά στο σκορ (33-35) στο 18ο λεπτό, ωστόσο είχαν πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ, παραχωρώντας δέκα επιθετικά. Αυτό το στοιχείο ήταν που βοήθησε τους αντιπάλους τους να πάνε στα αποδυτήρια στο +7 (33-40).

Επιστρέφοντας για το δεύτερο μέρος η εικόνα του παιχνιδιού ήταν η ίδια, με τους ερυθρόλευκους να δυσκολεύονται κάτω από το καλάθι και τους παίκτες του Σάρας να το εκμεταλλεύονται για το 38-45 στο 23ο λεπτό. Η Μπαρτσελόνα είχε καλύτερη κυκλοφορία και σωστές αποστάσεις στο παιχνίδι της, την ίδια ώρα που οι Πειραιώτες ήταν άστοχοι και από τις βολές, με έξι χαμένες (δύο από Παπανικολάου και τέσσερις από Ντόρσεϊ). Όμως το σκορ στο 28ο λεπτό έγινε 48-47, με την ελληνική ομάδα να το παλεύει το ματς και να το φέρει σε μια ισορροπία, ωστόσο έβρισκε σθεναρή αντίσταση από τους Καταλανούς, οι οποίοι μόνο σαν αδιάφοροι δεν συμπεριφέρονταν. Οι δύο ομάδες μπήκαν στην τελική ευθεία με 51-48 (τρίποντο του ΜακΚίσικ στην εκπνοή) και τους γηπεδούχους να διεκδικούν με πάθος τη νίκη, παρά την αστοχία τους, εφόσον έδιναν τα πάντα στο αμυντικό κομμάτι.

Η μάχη συνεχίστηκε με τους δύο αντιπάλους να αγωνίζονται σαν να έπαιζαν στα Playoffs με άμυνες στα όρια του φάουλ και το σκορ στην απόλυτη ισορροπία (58-58) στο 34ο λεπτό. Οι γηπεδούχοι ό,τι κέρδιζαν από την εξαιρετική τους αμυντική προσπάθεια, το έχαναν από την αστοχία σε βολές και… καρφώματα. Αυτό όμως δεν μπορούσε να γίνεται… όλο το βράδυ και όταν πήραν τα ριμπάουντ και έτρεξαν, βρέθηκαν στο 69-63 με 1‘.04’’ για το τέλος. Με το γήπεδο στο… πόδι, ο Ολυμπιακός μέσα σε αποθέωση και παρά τις απουσίες των Σλούκα και Φαλ, νίκησε τη Μπάρτσα με 73-66.

Ο Ολυμπιακός, με βάση τις φετινές του εμφανίσεις πήρε δίκαια το πλεονέκτημα έδρας και ετοιμάζεται σιγά-σιγά για την έναρξη των Playoffs. Σε αυτή την προσπάθεια θα είναι σύμμαχος τους, ποιος άλλος, το σπίτι τους, το Στάδιο ειρήνης και Φιλίας. Εκεί όπου φέτος γνώρισαν μόνο μία ήττα και φιλοδοξούν αυτή να είναι και η τελευταία, κάτι που θα σημάνει την επάνοδο τους στο Final-4 μετά από πέντε χρόνια.

Δεκάλεπτα: 13-19, 33-40, 51-48, 73-66

On Fire: Ο Σακίλ ΜακΚίσικ με 20 πόντους, όλους κρίσιμους!

Ξεχώρισαν: Από τον Ολυμπιακό ο Βεζένκοφ με 13 πόντους και από τη Μπαρτσελόνα ο Μίροτιτς με 11 πόντους.

Η μεγαλύτερη διαφορά:  +8 (2-10) για τη Μπάρτσα στο ξεκίνημα

Το στοιχείο που έκρινε την αναμέτρηση: Η εξαιρετική αντίδραση του Ολυμπιακού στην άμυνα στο δεύτερο ημιχρονο.

Διαιτητής: Μπελόσεβιτς, Γιαβόρ, Πάντερ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ