Skip to main content

Μακάμπι – Ολυμπιακός 84-69: Δεν λειτούργησε τίποτα για τους ερυθρόλευκους

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα από τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ με σκορ 84-69 στο πλαίσιο της 22ής αγωνιστικής της Ευρωλίγκας, με το ρεκόρ του να διαμορφώνεται στο 12-7 και τους γηπεδούχους να ανεβαίνουν στο 7-12. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη για τους Ισραηλινούς μετά από οχτώ αποτυχημένα αποτελέσματα. Οι ερυθρόλευκοι παρουσιάστηκαν κατώτεροι του αναμενομένου κάνοντας πολλά λάθη και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Οι Πειραιώτες από τη μέρα που τους… χτύπησε ο κορονοϊός έχουν δύο συνεχόμενες ήττες (η άλλη στη Φενέρ) και οι δύο μακριά από το ΣΕΦ. Οι ερυθρόλευκοι, δεν έχασαν κάτι από αυτά τα αποτελέσματα, παρά ίσως την ευκαιρία να ανεβούν λίγο ψηλότερα, ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να βρουν και πάλι το ρυθμό τους, ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Οι πέντε πρώτοι για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που πάτησαν το παρκέ του Γιάντ Ελιάου ήταν οι Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Φαλ, απέναντι στους Έβανς, Γουίλμπεκιν, Νάναλι, Καλέιρο και Ζίζιτς του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν με περισσότερη ένταση στην άμυνα, σε σχέση με την ήττα στην Κωνσταντινούπολη. Όμως οι κακές επιθετικές επιλογές, σε συνδυασμό με την πίεση της Μακάμπι στις γραμμές της πάσας, τούς έφεραν στο -6 (8-2) στο 5ο λεπτό. Η πιεστική άμυνα των γηπεδούχων, έσπασε προσωρινά με τα τρίποντα των Παπανικολάου και Βεζένκοφ για το 12-10 στο 8ο λεπτό, πριν ισοφαρίσει 14-14 ο Ντόρσεϊ λίγο πριν το τέλος του δεκαλέπτου, το οποίο ολοκληρώθηκε με σκορ 19-16. Ο Ολυμπιακός πλέον είχε αρχίσει να διαβάζει με υπομονή τις φάσεις στο μπροστινό μέρος του παρκέ και έπρεπε να βελτιώσει την άμυνά του κάτω από το καλάθι, αφού σε εκείνο το διάστημα ο Ζίζιτς είχε προλάβει να σκοράρει 7 πόντους.

Οι ερυθρόλευκοι με την παρουσία του Σλούκα, άλλαξαν την προσέγγισή τους στην επίθεση, προσπαθώντας να έχουν καλύτερη κυκλοφορία και σωστές αποστάσεις, κάτι που τους έλλειψε στο ξεκίνημα. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουν τη διαφορά στο +5 (23-28) στο 14ο λεπτό, με καλό ρυθμό και αυξημένο βαθμό συγκέντρωσης. Στη συνέχεια οι Ισραηλινοί αντέδρασαν, πέτυχαν πόντους στο τρανζίσιον και ξαναβρέθηκαν σε θέση οδηγού (31-30) στο 17ο λεπτό, χτυπώντας στην ταχύτητα τον Ολυμπιακό, ο οποίος στερούνταν συνέπειας και σταθερότητας. Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με σκορ 40-38 και τον Γιώργο Μπαρτζώκα, να έχει χρησιμοποιήσει όλους (πλην Έίσι) τους παίκτες του, προσπαθώντας να βρει το κατάλληλο σχήμα.

Το πικ εν ρολ των γηπεδούχων, πονοκεφάλιασε στο πρώτο μέρος την ελληνική ομάδα, την οποία κολάκευε η διαφορά του ενός καλαθιού. Οι Πειραιώτες, έψαχναν ένα ξέσπασμα που θα ανέβαζε την αυτοπεποίθησή τους, ωστόσο ήταν σημαντικό αφενός να μειώσουν τα λάθη τους και αφετέρου να περιορίσουν τη δράση τους Ζίζιτς, που είχε σημειώσει 16 πόντους. Όμως η αστοχία στην επίθεση έφερε προβλήματα και στην άλλη πλευρά του γηπέδου, τα οποία εκμεταλλεύτηκε η… φουριόζα Μακάμπι και ξέφυγε με +11 (60-49) στο 27ο λεπτό. Η άμυνα με αλλαγές, δεν βγήκε στον Ολυμπιακό στο τρίτο δεκάλεπτο, με τη Μακάμπι να χτυπάει κοντά στο καλάθι με Ρέινολντς, Έβανς και Ζίζιτς και να προηγείται με 66-56 μπαίνοντας στην τελική ευθεία.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έφτασε στο +18 (75-57) στο 34ο λεπτό απέναντι σε έναν Ολυμπιακό στον οποίο τίποτα δεν πήγαινε καλά. Το ματς ούτως ή άλλως δεν ήταν στον έλεγχο των Πειραιωτών, ωστόσο το κακό δεύτερο ημίχρονο τούς είχε φέρει σε μειονεκτική θέση από την οποία δεν κατόρθωσαν βγουν. Αντιθέτως οι Ισραηλινοί, που συνέχιζαν να αγωνίζονται με την ίδια ένταση και στο τελείωμα του παιχνιδιού, ανέβασαν τη διαφορά στο +22 (81-59). Ο Ολυμπιακός μετά την Πόλη, πραγματοποίησε μια ακόμα κακή εμφάνιση κατά την οποία υπέπεσε σε πολλά λάθη, δεν είχε αγωνιστικό προσανατολισμό και γνώρισε απόλυτα δίκαια την ήττα με σκορ 84-69.

Την επόμενη Πέμπτη (27/1) ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τον Ερυθρό Αστέρα και την ίδια μέρα, η Μακάμπι υποδέχεται τη Φενέρ.

Δεκάλεπτα: 19-16, 40-38, 66-56, 84-69

On Fire: Ο ασταμάτητος Άντε Ζίζιτς, που σημείωσε 23 πόντους

Ξεχώρισαν: Ο Κέναν Έβανς με 14 πόντους και ο Σκότι Γουιλμπέκιν με 13. Από τον Ολυμπιακό, που είχε πρώτο σκόρερ τον Γιώργο Πρίντεζη με 15 πόντους, δεν διακρίθηκε κανένας.

Η μεγαλύτερη διαφορά: +22 (81-59) στο τέταρτο δεκάλεπτο για τη Μακάμπι

Το στοιχείο που έκρινε την αναμέτρηση: Η κακή εμφάνιση του Ολυμπιακού στο τρίτο δεκάλεπτο (και γενικά στο δεύτερο μέρος), όπου η Μακάμπι τιμώρησε την άμυνα με αλλαγές και έθεσε τις βάσεις για τη νίκη.

Διαιτητές: Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία), Άντε Πάντερ (Γερμανία) και Ουγκ Τεπενιέ (Γαλλία).

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ