Skip to main content

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 65-84: Ερυθρόλευκη υπεροχή στο ΟΑΚΑ

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε ο πρώτος γύρος της Ευρωλίγκας για τον Ολυμπιακό, που νίκησε μέσα στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό με σκορ 84-65 .

Οι Πειραιώτες πήραν το… αίμα τους πίσω για την ήττα στο πρωτάθλημα, συνεχίζουν σταθερά να βρίσκονται στην τρίτη θέση (με ρεκόρ 12-5) και όσο περνούν οι αγωνιστικές και φανερώνουν αυτή την εικόνα, δικαίως κάνουν όνειρα, που ξεπερνούν την είσοδο στην οκτάδα, σε αντίθεση με τον αιώνιο αντίπαλό τους, που παραμένει στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας με 4-13. Αυτή τη φορά οι «ερυθρόλευκοι» δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα με τη ζώνη των αντιπάλων τους, ήταν απόλυτα διαβασμένοι και έδειξαν ένα μέρος της ποιοτικής διαφοράς τους έναντι του Παναθηναϊκού.

Με τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος απώλεια της τελευταίας στιγμής, λόγω covid-19 για τον Παναθηναϊκό, η πεντάδα που ξεκίνησε για τον Δημήτρη Πρίφτη, ήταν οι Μέικον, Μποχωρίδης, Παπαπέτρου, Γουάιτ και Παπαγιάννης, ενώ απέναντί τους βρήκαν τούς Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ, για τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ο Ολυμπιακός έκανε καλύτερο ξεκίνημα σκοράροντας από απόοσταση και στο 5ο λεπτό προηγήθηκε με +9 (9-18), αφού ήταν εύστοχος από μακριά, δείχνοντας έτοιμος να αντιμετωπίσει τη ζώνη των αντιπάλων του. Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός δυσκολευόταν απέναντι στην άμυνα των Πειραιωτών, που άλλαζαν σε όλα τα μαρκαρίσματα και είχαν τον Φαλ «σκιάχτρο» μέσα στο ζωγραφιστό. Το ματς είχε ένταση και στις δύο πλευρές του παρκέ, οι φιλοξενούμενοι παίρνοντας τα ριμπάουντ, έλεγξαν το ρυθμό και με ηγέτη τον Σλούκα, ολοκλήρωσαν την πρώτη περίοδο στο +7 (18-25).

Ο έλεγχος της αναμέτρησης ήταν στην πλευρά των «ερυθρόλευκων», η άμυνα των οποίων λειτουργούσε υποδειγματικά, δίνοντας έτσι και επιθετικό ρυθμό για το +16 (23-39) στο 13ο λεπτό. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα, διάβαζαν εξαιρετικά τις αλλαγές στο τρόπο άμυνας των αντιπάλων τους από man to man σε ζώνη και είχαν ως όπλο την ευστοχία από την περιφέρεια. Ο Παναθηναϊκός, ως αντίδραση χαμήλωσε το σχήμα του με την ταυτόχρονη παρουσία των Έβανς και Γουάιτ και έγινε πιεστικότερος στα μετόπισθεν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να κλείσει την ψαλίδα στο -7 (32-39) στο 16ο λεπτό, αλλάζοντας τη ροή των πραγμάτων, όχι όμως για πολύ. Ο Ολυμπιακός με κίνηση μακριά από την μπάλα και σωστές αποστάσεις, κράτησε το «τριφύλλι» σχεδόν για πέντε λεπτά χωρίς πόντο και πήγε στα αποδυτήρια με το +13 (32-45).

Επιστρέφοντας από την ανάπαυλα, οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να κινούνται με τον ίδιο τρόπο πάνω στο παρκέ, διάβαζαν σωστά τις φάσεις και έβγαζαν ένταση στα μετόπισθεν, αναγκάζοντας τον Παναθηναϊκό να φτάσει στα επτά λεπτά δίχως πόντο, μέχρι να σκοράρει για το 34-47 στο 23ο λεπτό. Οι «πράσινοι» στη συνέχεια, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ο Παπαγιάννης «σκέπασε» τα καλάθια και πλησίασαν στο -2 (47-49) στο 26ο λεπτό, με τον Ολυμπιακό να αναλώνεται σε άστοχα σουτ από την περίμετρο, παρουσιάζοντας μια μονοδιάστατη εικόνα στην επίθεση. Η αναμέτρηση απέκτησε μια άγρια ομορφιά στο τρίτο δεκάλεπτο, που άνηκε ολοκληρωτικά στους γηπεδούχους (51-54), οι οποίοι δεν παράτησαν το ματς, έκλεισαν σωστά τους χώρους και βρήκαν λύσεις στο μπροστινό μέρος του παρκέ.

Το ντέρμπι συνεχίστηκε και στην τέταρτη περίοδο, στο ξεκίνημα της οποίας οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν τις σωστές αποστάσεις, που έδωσαν τη δυνατότητα στον Μακκίσικ με πέντε προσωπικά καλάθια, να δώσει στην ομάδα του προβάδισμα επτά πόντων (58-68) στο 36ο λεπτό, ενώ την ίδια στιγμή στο πίσω μέρος, αντιμετώπισαν με φάουλ τα mismatch. Με 3’.19’’ για το τέλος ο Βεζένκοφ με τρίποντο από τη γωνία, έκανε το σκορ 60-72, γέρνοντας ουσιαστικά την πλάστιγγα προς την ομάδα του, αφού τόσο η ανωτερότητα του Ολυμπιακού όσο και ο λιγοστός χρόνος, δεν άφησαν περιθώρια στο «τριφύλλι» να διεκδικήσει τη νίκη. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που σε ένα ακόμα ματς έκανε σπουδαίο κοουτσάρισμα, νίκησε δίκαια με 84-65 και βάζει πλώρη για πολύ ψηλά στην Ευρωλίγκα.

Ο Παναθηναϊκός την επόμενη Πέμπτη (30/12) φιλοξενεί την Ζαλγκίρις Κάουνας και ο Ολυμπιακός μία μέρα νωρίτερα (29/12), υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Τα δεκάλεπτα: 18-25, 32-45, 51-54, 65-84

On Fire: Ο Σακίλ Μακκίσικ με 18 πόντους (όλους σε κρίσιμα χρονικά σημεία) με 3/5 τρίποντα!

Η μεγαλύτερη διαφορά: +19 (65-84) στο τέλος για τον Ολυμπιακό.

Ξεχώρισαν: Για τους νικητές η τριπλέτα Ντόρσεϊ (18 πόντοι), Σλούκας ( 16 πόντοι και 6 ασίστ) και Βεζένκοφ (14 πόντοι) ήταν πρώτοι μεταξύ ίσων. Για τον Παναθηναϊκό, ο Παπαγιάννης (14 πόντοι και 11 ριμπάουντ), ήταν η αρχή και το τέλος.

Το στοιχείο που έκανε τη διαφορά: Τα πέντε συνεχόμενα προσωπικά καλάθια του Μακκίσικ στην τέταρτη περίοδο, που κράτησαν όρθιο τον Ολυμπιακό.

Διαιτητές: Ντανιέλ Ιερεθουέλο, Ίλια Μπελόσεβιτς, Καρμέλο Πατέρνικο

paoosfp11111111

paosfp22222222

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ