Skip to main content

ΕΣΚΑ-Η: «Στις εκλογές της ΕΟΚ να ψηφίσουν οι ομάδες που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα»

Την δική της πρόταση για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ενόψει των εκλογών των Ομοσπονδιών, έστειλε μέσω επιστολής στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη,  η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αχαΐας – Ηλείας.

Μέσω της επιστολής της, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της και Γ.Γ της ΕΟΚ, Τάκης Τσαγκρώνης,  η ΕΣΚΑ-Η θεωρεί σωστή κίνηση την δημιουργία μητρώου αθλητικών σωματείων, η οποία, όμως, λόγω καθαρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, είναι πρακτικά αδύνατη την δεδομένη στιγμή. Έτσι, από την πλευρά της, προτείνει να μην αποκλειστούν τα σωματεία που μετείχαν, κατά την τελευταία σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις των εθνικών και τοπικών κατηγοριών.

Αναλυτικά:

Πρός  : Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

           Αξιότιμο  κον ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΘΕΜΑ: Κατάρτιση μητρώου αθλητικών σωματείων για την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Είμαστε υπέρμαχοι της διαύγειας και των ξεκάθαρων διαδικασιών. Το μητρώο αθλητικών σωματείων αποτελεί μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Εντούτοις ο χρόνος εφαρμογής του και κυρίως οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες καθιστούν πρακτικά αδύνατη την συλλογή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πολλώ μάλλον σήμερα που στο σύνολό του ο δημόσιος και δικαστικός φορέας αναγκαστικά υπολειτουργεί, λόγω των συνθηκών της πανδημίας και της εφαρμογής των εκάστοτε πρωτοκόλλων υγείας – λειτουργίας. Πχ. για την αίτηση και λήψη αντιγράφων καταστατικού και πιστοποιητικού περί μη μεταβολής σωματείου χρειάζεται, σχεδόν σε όλα τα δικαστήρια, κλείσιμο αντιστοίχων ραντεβού απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας (αναλόγως του φόρτου εργασίας και της προθυμίας των υπαλλήλων).

Υπό αυτές τις συνθήκες η έκδοση κάθε πιστοποιητικού, μπορεί να διαρκέσει και άνω του μηνός, με εντάσεις, αντεγκλήσεις, οχλήσεις, ελληνικά καθημερινά φαινόμενα. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Περαιτέρω τονίζουμε ότι σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα αποκλειστικά αρμόδια για την σύσταση, λειτουργία και λύση εκάστου σωματείου είναι τα πολιτικά δικαστήρια με συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Ο τυχόν αποκλεισμός ενός σωματείου από τις εκλογές της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, και οι ενστάσεις που θα προκύψουν εξ αυτού του λόγου, θα δημιουργήσουν ένα παλιρροϊκό  κύμα δικαστικών «νομιμοποιήσεων».  

Δηλαδή στην πράξη η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα σύρεται ανά την Επικράτεια στα πολιτικά ή/και διοικητικά δικαστήρια ως αντίδικος του αποκλεισθέντος σωματείου!!! Πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι η επιδιωκόμενη από το Υπουργείο ούτε καν προσωπική σας επιθυμία . του Υπουργού κ. Αυγενάκη. Επιθυμητό όμως είναι ότι από Σεπτέμβριο 2020 έως Δεκέμβριο 2020 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές σε όλες τις ομοσπονδίες, μηδέ εξαιρουμένης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Προς τούτο προτείνουμε νόμιμες, ρεαλιστικές και πρωτίστως δημοκρατικές λύσεις, οι οποίες  δεν δημιουργούν πρόβλημα στις εκλογικές διαδικασίες, τις ενισχύουν δημοκρατικά και τις θωρακίζουν από τυχόν δικαστικές προσβολές και κυρίως συσπειρώνουν το βασικό κύτταρο τους, που είναι τα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία και οι άνθρωποι που αόκνως και αφιλοκερδώς τα υπηρετούν. Με τον τρόπο αυτό αποκλείουμε τη δημιουργία σωματείων «δύο ταχυτήτων», δηλαδή άλλα σωματεία να μετέχουν σε αγώνες πρωταθλημάτων χωρίς δικαίωμα ψήφου και άλλα ανεξαρτήτως συμμετοχής σε αγώνες να μπορούν να ψηφίσουν!!!

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε να μην αποκλειστούν: Όλα τα σωματεία που μετείχαν, κατά την τελευταία σαιζόν, σε όλες τις διοργανώσεις των εθνικών και τοπικών κατηγοριών του Μπάσκετ. Αψευδής μάρτυρας αυτών για το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές, είναι η αποδεδειγμένη συμμετοχή τους στους αγώνες, χωρίς να χρειάζεται οποιοδήποτε περαιτέρω ενισχυτικό της ύπαρξης και λειτουργίας τους έγγραφο.

Η δε ταυτοποίηση των εν λόγω σωματείων είναι απολύτως ευχερής και τάχιστη μέσω καταστάσεων των κατά τόπους ενώσεων για τα ερασιτεχνικά και της οικείας Ομοσπονδίας για τα επαγγελματικά. Με τον τρόπο  αυτό επιβραβεύονται τα ενεργά σωματεία και ταυτοχρόνως αποκλείονται τα σωματεία «σφραγίδες», που είναι άλλωστε ο κοινός μας στόχος πολιτείας και ομοσπονδιών. Διαφορετικά, δηλαδή αποκλείοντας από τις εκλογές έστω και ένα τέτοιο ενεργό σωματείο, ευθέως προσβάλλεται η νομιμότητα διεξαγωγής των αγώνων του καθώς και της κατάταξης του αντίστοιχου πρωταθλήματος, στο οποίο αυτό συμμετείχε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΑΚΗΣ ΤΣΑΓΚΡΩΝΗΣ