Skip to main content

Πέσιτς: «Οι ομάδες θα πρέπει να στραφούν στη δική τους παραγωγή»

Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς τόνισε ότι οι ομάδες πρέπει να κοιτάξουν την δική τους παραγωγή παικτών, καθώς με τα μειωμένα έσοδα που προβλέπονται, κανείς δεν θα μπορεί να «σηκώσει» τα ακριβά συμβόλαια.

Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικα με την επόμενη μέρα του αθλήματος και με δηλώσεις του στη σερβική Zurnal, υπογράμμισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρθούν σημαντικές αποφάσεις.

Αρχικά, για τη Μπαρτσελόνα και τις απώλειες εσόδων, σχολίασε πως:

 «Το τμήμα μπάσκετ ζει έξω το ποδόσφαιρο που είναι… γίγαντας, γιατί η υπηρεσία εισιτηρίων είναι κεντρική. Το Μουσείο της Βαρκελώνης, το οποίο επισκέπτεται περισσότερο κόσμος από εκείνο του Νταλί και ακόμη και το Prado στη Μαδρίτη, μας έφερνε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και πλέον έχει κλείσει. Επομένως, δεν θα υπάρχουν τέτοια χρήματα. Το ποδόσφαιρο θα έχει εισόδημα από τηλεοπτικά δικαιώματα, γι ‘αυτό επιμένει και θέλει να παίζει. Θα δούμε στην πορεία πόσο θα αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, γιατί τα ματς θα παίζονται χωρίς κοινό.

Τα μπάτζετ θα είναι λιγότερα και οι παίκτες θα πρέπει να παίξουν με λιγότερα χρήματα. Εάν δεν το θέλουν, θα φύγουν, αλλά το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να τους δώσει τα ποσά που κέρδισαν πριν από την πανδημία. Καθώς πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη μένουν χωρίς κέρδη και τα προς το ζην, η προτεραιότητα θα είναι να μπορούν να έχουν δουλειά. Το μπάσκετ και ο αθλητισμός, γενικότερα θα ξεχαστεί».

Όσον αφορά το μέλλον του αθλήματος, εξήγησε ότι:

«Το μέλλον του μπάσκετ δεν είναι το καλύτερο, και αυτό είναι σαφές. Η πραγματικότητα είναι ότι οι σύλλογοι θα πρέπει να παράγουν τα δικά τους μέσα διαβίωσης για να είναι σε θέση να ζήσουν. Η παραγωγή νέων ταλέντων θα βελτιωθεί σίγουρα επειδή οι ομάδες δεν θα γεμίσουν με ακριβούς ξένους αλλά θα πρέπει να στραφούν στη δική τους παραγωγή. Όπως, ας πούμε, τη Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του 1970, όταν παράγαμε σταρς.

Το σύστημα ανταγωνισμού είναι η βάση όλων, το πιο σημαντικό για μένα είναι να αρχίσω να μιλάω γι ‘αυτό. Τώρα είναι η ώρα για τους τέσσερις παράγοντες του μπάσκετ να καθίσουν και να τα βρουν: η Ευρωλίγκα, η FIBA, οι εθνικές ομοσπονδίες και τα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν υπάρχει πιο ιδανική στιγμή για συμφιλίωση. Τα προσωπικά ενδιαφέροντα πρέπει να… σφραγιστούν, να τα ξεχάσουμε. Αυτή είναι η στιγμή για ρεαλιστικούς και δημιουργικούς ανθρώπους. Μόνο όσοι επιθυμούν και όχι εκείνοι που προσποιούνται ότι είναι έξυπνοι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την ανάπτυξη του μπάσκετ και, όσο μπορώ να δω, δεν έχουν κανονιστεί κάποιες συναντήσεις για να ξεπεραστεί αυτό το κενό. Πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση τουλάχιστον για τη σεζόν 2021/2022, γιατί το υπάρχον μοντέλο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για αυτό δεν πιστεύω, λόγω όλων όσων έχω πει, ότι είναι εφικτή στο μέλλον μια Ευρωλίγκα με 18 ομάδες».