Skip to main content

NBA: Αναδρομή στους τέσσερις τίτλους MVP του «Βασιλιά» Λεμπρόν (pics+vids)

Με αφορμή την αποκάλυψη από τον Κέντρικ Πέρκινς μιας συνομιλίας που είχε με τον Λεμπρόν Τζέιμς, παρατηρούμε το πόσο πολύ θέλει ο ο 35χρονος Αμερικανός σμολ φόργουορντ των Λέικερς, φέτος τον τίτλο του MVP. Το  Superbasket.gr παρουσιάζει τις προηγούμενες τέσσερις φορές που ο ηγέτης των Λέικερς έλαβε τον σχετικό τίτλο.

Του Άρη Κατσίδη

Τι και αν ο Λεμπρόν δήλωσε στις 6 Μαρτίου 2020 πως δεν τον ενδιαφέρει ο τίτλος του MVP, η συνομιλία του με τον Πέρκινς αποκαλύπτει πόσο πολύ τον καίει τον θέμα. 

Ο 35χρονος Αμερικανός φόργουορντ θυμίζουμε πως έχει στο παλμαρέ του τρία πρωταθλήματα  ( 2012,2013, 2016) αλλά και τέσσερις τίτλους MVP ( 2009, 2010, 2012,2013), όπως και ο Γουίλτ Τσάμπερλειν ( δεκαετία του 1960). Φέτος στους Λέικερς, ο Λεμπρόν είχε εξαιρετική συνεργασία με τον Άντονι Ντέιβις κυρίως, με την ομάδα από το Λος Άντζελες να είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο.

Δημοσιεύματα από το 2013 έλεγαν ότι θα σπάσει πανηγυρικά κάθε ρεκόρ με την συγκομιδή τίτλων MVP ,αλλά τόσο το expansion του NBA όσο και το «μπαμ» των Γουόριορς, τον έχουν περιορίσει στους τέσσερις τίτλους. Αν μετά από εφτά χρόνια κατακτήσει τον πέμπτο του τίτλο, τότε θα ισοφαρίσει τους Μπιλ Ράσελ και  Μάικλ Τζόρνταν, ενώ στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται με έξι τίτλους ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

LeBron James wins 3rd NBA MVP award - The San Diego Union-Tribune

Πέρσι η πρώτη του σεζόν στους Λέικερς ήταν μια περίοδος προσαρμογής και ανασυγκρότησης για την ομάδα από το Λος Άντζελες. Αλλά σίγουρα «πλήγωσε» τον Λεμπρόν Τζέιμς, το γεγονός πως στην βαθμολογία για το MVP πήρε μόλις μία ψήφο.

 Κανείς βέβαια δεν αμφισβητεί την σπουδαία αξία του Βασιλιά, με τον θρύλο Μάτζικ Τζόνσον να επισημαίνει στις 26 Μαρτίου 2020 πως: « Ο Λεμπρόν δεν είναι μόνο ο MVP, αλλά ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο».

Αξίζει φέτος τον τίτλο του MVP;

Την φετινή σεζόν το NBA έχει κατεβάσει ρολά λόγω της πανδημίας του κορονοιού , με τους Λέικερς, έχοντας ως πρώτο βιολί τον Λεμπρόν Τζέιμς, να κάνουν μέχρι τώρα εξαιρετική σεζόν.  Αλλά  τα εντυπωσιακά στατιστικά του στην φετινή σεζόν και οι εκπληκτικές του εμφανίσεις, δεν είναι αρκετές για να τον φέρουν στην πρώτη θέση της λίστας των MVP, στην οποία βρίσκεται ο Greak Freak.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προηγείται με κατά μέσο όρο 29.6 πόντους, 13.8 ριμπάουντ και 5.8 ασίστ σε 30.8 λεπτά, ενώ ο Τζέιμς μένει στην δεύτερη θέση με 26 πόντους, 8 ριμπάουντ και 11 ασίστ. Πέρα από αυτά τα στατιστικά θυμίζουμε ότι ο Γιάννης κερδίζει πόντους για το MVP και στο ότι παίζει εξαιρετική άμυνα, κάτι που τον καθιστά υποψήφιο και για τον τίτλο Defensive Player of the Year.

Moore: Why There Is No Logical Path for LeBron James to Win MVP ...

Από την άλλη ο προπονητής των Λέικερς Φράνκ Βόνγκελ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Λεμπρόν λέγοντας πως: « Η προσφορά του στην ομάδα μας είναι απίστευτη.  Το αμυντικό του IQ αλλά και οι τρόποι με τους αγωνίζεται βοηθούν στο μέγιστο βαθμό τους Λέικερς .  Μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο,  δίνει πολλές ασίστ και το πιο σημαντικό είναι πως κατά βάση μαζί του κερδίζουμε. Για εμένα αυτό είναι το βραβείο του».

Τα τέσσερα βραβεία  MVP του «Βασιλιά»

Το 2009 για πρώτη φορά ο Λεμπρόν Τζέιμς έλαβε τον τίτλο του MVP, όντας παίκτης των Κλίβελαντ Καβαλίερς. Με ρεκόρ 66-16  η ομάδα από το Οχάιο, τερμάτισε πρώτη στην regular season αλλά αποκλείστηκε στους τελικούς της Ανατολικής περιφερείας από τους Ορλάντο Μάτζικ με 2-4.

Ο Τζέιμς είχε κατά μέσο όρο 28.4 πόντους, 7.6 ριμπάουντ, 7.2 ασίστ και αναδείχθηκε τέσσερις φορές παίκτης του μήνα στο NBA. 

LeBron James on Sunday to be named 2013 NBA MVP - Sun Sentinel

Την επόμενη σεζόν ο «Βασιλιάς» με μέσο όρο 29.7 πόντους, 7.3 ριμπάουντ και 8.6 ασίστ, βραβεύτηκε για δεύτερη φορά με τον τίτλο του MVP, παρόλο που οι Καβαλίερς αποκλείστηκαν στα ημιτελικά της περιφερείας από τους Σέλτικς με 2-4.

Από το δεύτερο μέχρι τον τρίτο του τίτλο MVP μεσολάβησε η μετακόμιση στο Μαιάμι της Φλόριντα. Με τους Χιτ πήρε τα δύο από τα τρία πρωταθήματα της καριέρας του ( τρίτο με τους Καβαλίερς το 2016). Η ομάδα από το Μαιάμι επικράτησε στους τελικούς το 2012 και το 2013, τους Θάντερ και τους Σπερς αντίστοιχα, με τον  «Βασιλιά» να λαμβάνει τον τίτλο του MVP σε ισάριθμες περιπτώσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=6mfMG5lgQeg