Skip to main content

Σαν σήμερα η κατάκτηση του Eurocup από τον Αθηναϊκό...κι ύστερα ;

Έχουν περάσει 10 χρόνια από την κατάκτηση του Eurocup από τον Αθηναϊκό και ο Μιχάλης Κυριακάκης γράφει για την ιστορική επιτυχία της ομάδας του Βύρωνα και το ότι ακολούθησε.

Αναλυτικά:

Δέκα χρόνια πίσω συνέβη η μεγαλύτερη επιτυχία του Ελληνικού γυναικείου μπάσκετ σε συλλογικό τουλάχιστον επίπεδο. 

Η κατάκτηση του Eurocup από τον Αθηναϊκό του Νίκου Χαρδαλιά, του Τζωρτζη Δικαιουλακου των μεγάλων αθλητριών του και γενικά όλου του υψηλού επιπέδου και επαγγελματισμού σταφ που είχε δημιουργήσει ο σημερινός υπουργός πολιτικής προστασιας και κρίσεων. 

Είχα την χαρά και την τιμή να με συμπεριλάβει στην αποστολή των εκλεκτών με την πτήση τσάρτερ της ομάδας για το πρώτο παιχνίδι των τελικών στο μακρινό Ορενμπουργκ. 

Εκεί που ένας ποταμός χώριζε με δύο πινακίδες την Ευρώπη από την Ασία. 

Με μεγάλη χαρά βλέπω σήμερα πολλές αναφορές σε όλα τα μέσα για αυτήν την τεράστια κατάκτηση. 

Πολύ περισσότερες από προηγούμενες χρονιές προφανώς γιατί ο Χαρδαλιάς είναι το πρόσωπο των ημερών όντας στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της παγκόσμιας πανδημίας .

Ως εδώ όμως όλοι σταματούν. 

862 athne loupa

Ο Αθηναϊκός μετά την κατάκτηση του τροπαίου έπαιξε και την επόμενη χρονιά στην ίδια διοργάνωση παρότι είχε το δικαίωμα συμμετοχής λόγω κατοχής του τίτλου στην Euroleague. 

Θυμάμαι ακόμα την προσγειωμένη απάντηση του ηγέτη της ομάδας...

Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι. Έχουμε έναν μεγάλο χορηγό που έχει συνδέσει το όνομα του με επιτυχίες της ομάδας. 

Η Euroleague έχει άλλα μπάτζετ μεγάλο ρισκο και ο πήχης ανεβαίνει απότομα πολύ ψηλά. 

Την θέση του Αθηναϊκού πήρε η φιναλίστ Ναντεζντα  που  έμεινε σε αυτήν και μάλιστα με κόουτς τον Τζωρτζη Δικαιουλάκο ήταν ήδη σχεδόν στο φετινό φάιναλ φορ.

Ο κόουτς μετά την κατάκτηση και του νταμπλ στην Ελλάδα αποδέχτηκε την δελεαστική πρόταση της Πολωνικής Γκτινια με τον Νίκο Χαρδαλιά να μην σκέφτεσαι πολύ σε ποιόν θα δώσει το τιμόνι της ομάδας. 

Στον συνεργάτη του Τζωρτζη τα δυο προηγούμενα χρόνια Γιάννη Κτιστάκη που και ικανός ήταν ενώ παράλληλα ζούσε στο πνεύμα της ομάδας. 

d63155977f1ec952e3bf4268755f3667

Το 2011 λοιπόν εκτός από το νέο νταμπλ στην Ελλάδα έφτασε και μέχρι τα ημιτελικά του Eurocup!

Είναι μια επιτυχία που δεν έχει φωτιστεί όσο της αρμόζει μετά την προηγουμενη κατάκτηση του.

Όμως το να φτάνει μία ομάδα στην καλύτερη τετράδα του θεσμού δεν είναι κάτι τόσο συνηθισμένο στα δεδομένα του γυναικείου μπάσκετ της χώρας μας.

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Αθηναϊκός καταχωρήθηκε στα αρχεία του βιβλίου Γκίνες για το αήττητο σερί του στην Ελλάδα !

Μάλιστα από τον Νοέμβριο του 2011 είχε καταρρίψει το αήττητο των 80 νικών του μεγάλου Άρη την Γκάλη και Γιαννάκη. 

Το triple crown τοποθέτησε τον Αθηναϊκό δίπλα στα τεράστια μεγέθη του Ελληνικού μπάσκετ Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό που έχουν πετύχει κάτι αντίστοιχο!

Όποιος επιθυμεί μπορεί να διαβάσει παρακάτω την πορεία του Αθηναϊκού στην Ευρώπη την επόμενη χρονιά της κατάκτησης του τίτλου.

Προηγήθηκε η συμμετοχή στο supercup που διοργανώνει η FIBA στο ξεκίνημα των διοργανώσεων της.

athinaikos4345

Στις 18 Οκτωβρίου 2010 ο Αθηναϊκός, ως Κυπελλούχος Ευρώπης για το 2010, διεκδίκησε το SuperCup Ευρώπης απέναντι στην Πρωταθλήτρια ομάδα της EuroLeague, τη Σπάρτακ Μόσχας Περιχώρων του Στράτου Κωσταλά.   Στον αγώνα που διεξήχθη στο Κλειστό του Αγίου Θωμά στο Μαρούσι ενώπιον 800-900 θεατών, η αθηναϊκή ομάδα ηττήθηκε με σκορ 61-70. Οι Δήμητρα Καλέντζου και Κατερίνα Σωτηρίου σημείωσαν από 12 πόντους η καθεμία, ενώ μαζί τους αγωνίστηκαν επίσης οι: Λολίτα Λύμουρα, Όλγα Χατζηνικολάου, Μαγδαληνή Καραμπατζάκη, Νικόλ-Μπεθ Σούλις, Ζωή Κεχαγιά, Αφροδίτη Κοσμά, Ρουθ Ράιλι, Λατόγια Ντέιβις και Μαρίνα Κρες.

Για την περίοδο οι ιθύνοντες του συλλόγου αποφάσισαν ο σύλλογος να συμμετάσχει και πάλι στο EuroCup κι όχι στη EuroLeague, τα οικονομικά μεγέθη της οποίας κρίθηκαν απαγορευτικά. Στην προκριματική φάση αγωνίστηκε δύο φορές απέναντι στην κροατική Νόβι Ζάγκρεμπ την οποία κέρδισε εκτός (51-83) και εντός έδρας (81-45). Στη «Φάση των 32» υποχρέωσε σε ήττα δύο φορές την πανεπιστημιακή ομάδα της ρουμανικής πόλης Κραϊόβα (49-86, 78-56).Στη «Φάση των 16» η ομάδα του Βύρωνα ήρθε αντιμέτωπη με την Παρτιζάν Βελιγραδίου, από την οποία ηττήθηκε εκτός έδρας με σκορ 66-60, αλλά τελικά νίκησε με μεγαλύτερη διαφορά πόντων στο Βύρωνα, 71-56.[Στους Προημιτελικούς αγωνίστηκε εναντίον της Μαν Φίλτερ Σαραγόσα με την οποία πέτυχε την ισοπαλία 53-53 στην Ισπανία, για να προκριθεί μέσω νίκης 74-62 στην Εργάνη. Οι ημιτελικοί προέβλεπαν δύο παιχνίδια στα οποία ο Αθηναϊκός κλήθηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της ισραηλινής Ελιτζούρ Ράμλα. Εκτός έδρας ηττήθηκε με σκορ 74-59 και εντός έδρας πέτυχε τη νίκη με σκορ 88-81. Η διαφορά ευνόησε την έτερη ομάδα, η οποία στο τέλος της χρονιάς κατέκτησε και το τρόπαιο. Στη διάρκεια της προσπάθειας της ομάδας στην Ευρώπη για τη χρονιά αυτή, πρωτοπόρος στο σκοράρισμα και τα κλεψίματα αναδείχθηκε η Δήμητρα Καλέντζου (11,6 και 2,1 κατά μ.ό. ανά αγώνα αντίστοιχα), πρωτοπόρος στα ριμπάουντ και τα κοψίματα η Αμερικανίδα σέντερ Ρουθ Ράιλι (5,1 και 1,7 κατά μ.ό. ανά αγώνα αντίστοιχα), ενώ πρώτη στις ασίστ ήταν η Όλγα Χατζηνικολάου (3,9 κατά μ.ό. ανά αγώνα αντίστοιχα).