Skip to main content

Shot Clock: Τα τρία κλειδιά του θριάμβου του Ολυμπιακού στην Βαρκελώνη

Το «Shot Clock» γράφει για το δεύτερο «break» των «ερυθρόλευκων» απέναντι στην Μπαρτσελόνα, που τον στέλνει στο Βερολίνο.

Το πέμπτο παιχνίδι της σειράς ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα είχε νικητή τους ερυθρόλευκους με σκορ 59-63. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πήρε τη νίκη,  έγινε η δεύτερη ομάδα που παίρνει την πρόκριση σε Game 5 εκτός έδρας (νωρίτερα και πρώτη το έκανε η Φενέρ) και εξασφάλισε την παρουσία της σε τρίτο σερί Final 4. Εκεί μαζί με τη Ρεάλ την οποία θα συναντήσει στον ημιτελικό, τη Φενέρ και τον Παναθηναικό θα διεκδικήσουν το τρόπαιο της διοργάνωσης.

Στο αγωνιστικό κομμάτι σε ένα παιχνίδι με πολύ αργό ρυθμό, πολλά άστοχα σουτ αλλά και πολύ ξύλο, ο Ολυμπιακός με οδηγό την τρίτη περίοδο και με τον ΜακΚίσικ που για ακόμη ένα παιχνίδι ήταν καταπληκτικός ερχόμενος από τον πάγκο κατάφερε να μείνει στο παιχνίδι και τελικά να το κερδίσει. Πάμε να δούμε μερικά από τα στοιχεία που οδήγησαν τους ερυθρόλευκους στη νίκη.

Ο παράγοντας ΜακΚίσικ

Σε ένα ακόμα παιχνίδι με τον Κάνααν να είναι άστοχος αλλά και μη μπορώντας να βρει ρυθμό επιθετικά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έριξε στη μάχη τον ΜακΚίσικ. Είχαμε πει πολλές φορές ότι η παρουσία του Μιλουτίνοβ στο παρκέ δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για τους υπόλοιπους. Έτσι και έγινε. Με το δίδυμο Γκος-Μιλουτίνοβ στο pick and roll να δημιουργεί ανισσοροπίες στην άμυνα των Μπλαουγκράνα, ο ΜακΚίσικ βρήκε τους χώρους που ήθελε για να επιτεθεί και μάλιστα  με δύο δικά του τρίποντα προς το τέλος της τρίτης περιόδου έδωσε το προβάδισμα στο σκορ για τον Ολυμπιακό. Ο ΜακΚίσικ τελειώνει τη σειρά με 12π μ.ο, δείχνοντας για ακόμη μια φορά γιατί ο coach Μπαρτζώκας τον εμπιστεύεται. Να πούμε ότι η συνεισφορά του ήταν μεγάλη και στο αμυντικό κομμάτι καθώς έμεινε συγκεντρωμένος στο πλάνο των ερυθρόλευκων και απέφυγε τις λάθος βοήθειες όπως στο Game 3 που στοίχισαν για την ομάδα του.

 Ο αρχηγός Παπανικολάου

Μετά την επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου στο Game 4, είχαμε πει ότι οι ερυθρόλευκοι βρίσκουν τα πατήματα τους στην άμυνα. Η παρουσία του Παπανικολάου στο 4 και ιδιαίτερα στα τελευταία λεπτά βοήθησε τον Ολυμπιακό να παίξει με αλλαγές αλλά και δημιούργησε χώρο στην επίθεση. Μάλιστα ήταν ο μόνος που βοήθησε πίσω από την γραμμή των 6.75μ με 3/ 6 τρίποντα, βλέποντας τους συμπαίκτες τους να τελειώνουν με το συνολικό 3/17. Εκτός από τα δύο μεγάλα τρίποντα του ΜακΚίσικ στην τρίτη περίοδο, ο Ολυμπιακός δεν βρήκε μεγάλα σουτ όπως βέβαια και η Μπαρτσελόνα. Οι ερυθρόλευκοι τελείωσαν το παιχνίδι με το συνολικό 26.1% για τρεις ενώ οι Μπλαουγκράνα με μόλις 15.4%. Η εμπειρία του Παπανικολάου έκρινε κατά μεγαλό βαθμό το παιχνίδι και είναι κάτι το οποίο ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί και στη συνέχεια.

Ο X-Factor Μιλουτίνοβ

Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο Μιλουτίνοβ αποτελεί έναν από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη. Με τον Φαλ να μην αποδίδει καλά απέναντι στους Μπλαουγκράνα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανέβασε τα λεπτά του Μιλουτίνοβ για ακόμη ένα παιχνίδι. Ο Σέρβος σέντερ τελείωσε το παιχνίδι σημειώνοντας double double (10π, 10ρ, 2α), έφθειρε τους ψηλούς της Μπαρτσελόνα μην αφήνοντας τους να βρουν ρυθμό και ταυτόχρονα αποτέλεσε το κλειδί για να ανοίξουν οι χώροι στην ρακέτα. Οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν με τον Μιλουτίνοβ να ισορροπήσουν και την μάχη των ριμπάουντ, μη δίνοντας δεύτερες ευκαιρίες στους Μπλαουγκράνα. Μάλιστα με το σκορ 54-57 ήταν αυτός που μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ και έδωσε έξτρα κατοχή στους ερυθρόλευκους που τους βοήθησε να κρατήσουν την διαφορά. Ο Μιλουτίνοβ είναι ελίτ ψηλός, δείχνει να πατάει καλά και σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί αρκετά και στη συνέχεια.