Skip to main content

Ρούμπιο:"Ήμουν στο σκοτάδι, αλλά δουλεύοντας με τη βοήθεια των απαραίτητων επαγγελματιών βγήκα έξω από αυτό"

Η Μπαρτσελόνα έκανε τον Ρούμπιο με κάθε επισημότητα παίκτη της , με τον Ισπανό να μιλά κατά την διάρκεια της παρουσίασής του σε συνέντευξη Τύπου για τις περιπέτειες του με την ψυχική υγεία , ενώ έκανε αναφορές για το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα και για τον τραυματισμό του στο γόνατο.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε με την ψυχική του υγεία: "Ήμουν στο σκοτάδι, αλλά δουλεύοντας με τη βοήθεια των απαραίτητων επαγγελματιών βγήκα έξω από αυτό. Μια λέξη, μια αγκαλιά, ένα "είμαι εδώ", όλα βοηθούν. Ανέπτυξα χρόνιο στρες, κάτι σαν την αγχώδη διαταραχή. Ο μόνος τρόπος να επιστρέψω ήταν να καταλάνω γιατί έφτασα σε αυτό το σημείο. Έχω σώσει τον εαυτό μου και τώρα είμαι πάλι εδώ. Ήταν μάθημα ζωής για εμένα. Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου και δεν είμαι τόσο απαιτητικός με εκείνον. Δίνω στο μπάσκετ μια νέα ευκαιρία. Είναι ένα παιχνίδι. Κάποιες φορές το εκλαμβάνουμε σαν να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν είναι έτσι."

Για το ότι μοιράστηκε όσα βίωνε: "Είμαι ειλικρινής και μιλάω για αυτό, γιατί πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους. Μερικές φορές βιώνουμε κάποια γεγονότα και δεν καταλαβαίνουμε τη ζημιά που κάνουμε στον εαυτό μας. Ένιωθα δειλός που δεν είχα δύναμη. Δεν ήξερα ποιος ήμουν. Φοβόμουν, αλλά μπορείς να διαχειριστείς τους φόβους σου και να τους ξεπεράσεις. Για πρώτη φορά έδωσα προτεραιότητα σε έμενα και ήταν η σωστή απόφαση.

 Στην αρχή σκέφτηκα: 'προσποιήσου έναν τραυματισμό και μετά δεν θα χρειαστεί να εξηγήσεις', αλλά νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω άλλους που περνούν το ίδιο πράγμα. Το να μιλάς γι 'αυτό είναι μια νίκη για την κοινωνία. Όταν βλέπουμε τον εαυτό μας να αντανακλάται σε κάποιον, δεν νιώθουμε μόνοι. Δυστυχώς, όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια κάποια στιγμή και το να το ζητήσουμε είναι μια πράξη γενναιότητας."

Για το πώς αποφάσισε να επιστρέψει στη δράση: "Από την 1η Αυγούστου, κάθε μέρα που σηκωνόμουν, το μπάσκετ είχε τελειώσει, γιατί ο άνθρωπος Ρούμπιο είχε εξαφανιστεί. Μέχρι πριν από τρεις ή τέσσερις μήνες δεν σκεφτόμουν καν να επιστρέψω στο παρκέ. Μια μέρα περπατούσα με τον θεραπευτή μου στα βουνά και αισθάνθηκα καλύτερα. Είπα ότι αν σταματήσω το μπάσκετ τώρα και θελήσω να επιστρέψω στα 40, δεν θα είναι εφικτό. Τώρα στα 33, μπόρεσα να επιστρέψω στη ζωή που είχα και αυτό ήταν κάτι που με παρακίνησε".

Για το ποιος είναι ο αλλαγμένος Ρίκι Ρούμπιο: "Τώρα χτίζεται ο σημερινός Ρίκι, είμαι πολύ περήφανος για τη διαδικασία. Η ουσία είναι αυτή, αλλά νιώθω περίεργα. Άλλαξα μηχανισμούς που είχα πριν. Είναι μια διαδικασία με σκαμπανεβάσματα, αλλά είσαι ασφαλής όταν τα πράγματα γίνονται καλά και έχεις γερές βάσεις. Αισθάνομαι λίγο διαφορετικός, αλλά δεν σταματώ να είμαι ο Ρίκι. Είμαι ειλικρινής με τη διαδικασία, γιατί πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους".

Για το αν θα αποσυρθεί στην Μπαρτσελόνα: "Όταν έφυγα για το NBA, δεν πίστευα ότι θα επέστρεφα. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και όσο κι αν κάνεις σχέδια, η ζωή τα αλλάζει πολύ γρήγορα. Αν θα αποσυρθώ στην Μπάρτσα; Θα πάω μέρα με τη μέρα. Τώρα σκέφτομαι μόνο αυτή τη σεζόν".