Skip to main content

Όταν ο Γκάλης μπήκε στο Hall Of Fame (vid)

Σαν σήμερα πριν από 3 χρόνια, ο Νίκος Γκάλης έγινε μέλος του Hall Of Fame.

 

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 ο Νίκος Γκάλης έγινε μέλος στο διάσημο Hall Of Fame του Σπρίνγκφιλντ και βίωσε την ύψιστη τιμή που μπορεί να ζήσει ένας αθλητής μπάσκετ.

Ο «γκάνγκστερ» συγκλόνισε με την ομιλία του, όταν διηγήθηκε ένα περιστατικό από τη γειτονιά του στην Θεσσαλονίκη, ενώ αναφέρθηκε και στο πως το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα στην Ελλάδα.

Η ομιλία του Νίκου Γκάλη:

«Μια μέρα περπατούσα στη γειτονιά μου στη Θεσσαλονίκη και με σταμάτησε ένας κύριος. Νόμιζα ότι ήθελε μια αναμνηστική φωτογραφία ή ένα αυτόγραφο. Με φώναξε "Νίκο, Νίκο", έτσι με φωνάζουν. Μου είπε "θέλω να σ’ ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου γιατί έσωσες τον γιο μου, του έκανες το μεγαλύτερο δώρο". Μετά μου εξήγησε ότι ο γιος του ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά, αλλά το ξεπέρασε, βρήκε το νόημα της ζωής κι έγινε αθλητής μπάσκετ.

Μέχρι να πάω στην Ελλάδα δεν ήξερα ότι υπήρχε μπάσκετ εκεί. Όνειρό μου ήταν το ΝΒΑ, επιλέχθηκε από τους Σέλτικς με τον τρομερό Λάρι Μπερντ.

Ο Άουερμπαχ ήθελε να μείνω, αλλά πήρα μια απόφαση για την οποία δεν μετάνιωσα ποτέ. Πήγα στην Ελλάδα και το 1987 κατακτήσαμε το Ευρωμπάσκετ.

Όλο το έθνος βγήκε στους δρόμους, το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα και η Ελλάδα είναι από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη. Σε κάθε αυλή σπιτιού, σε κάθε αυλή σχολείου τοποθετήθηκε μια μπασκέτα.

Είμαι ευγνώμων γι' αυτό που έζησα, γι' αυτό που ζω σήμερα. Σας ευχαριστώ».