Skip to main content

Κοσμ(ημ)ά του μπάσκετ με το μοναδικό ρεκόρ!

Η Αφροδίτη Κοσμά συνεχίζει την καριέρα της στην Ελευθερία Μοσχάτου και ο Μιχάλης Κυριακάκης γράφει για την παίκτρια - κόσμημα του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ.

 

Αναλυτικά:

Στο μπάσκετ και ειδικά σε αυτό οταν αγωνίζονται γυναίκες, ψάχνεις με το κιάλι να βρεις αθλήτριες που μπορούν να αποτελέσουν αγωνιστικά πρότυπα για τις νεότερες γενιές. 

Αφορμή να γράψω αυτό το κείμενο ήταν όταν στην απογευματινή μου βόλτα έκανα μια στάση στο κλειστό του Μοσχάτου και την προπόνηση της Ελευθερίας.

 Μια  γυναικεία φιγούρα τόσο γνώριμη σε μένα ,πρόσεξα να ξεχωρίζει!

Μια κοπέλα που ποτέ δεν επιδίωξε την δημοσιότητα  όμως έχει πετύχει τόσα όσα λίγες. 

Κυρίες και κύριοι...η Αφροδίτη Κοσμα ! Η...Άφρο όπως την αποκαλούν οι φίλοι της και πιστέψτε με είναι πολλοί. 

Παίκτρια κόσμημα στον χώρο, αδικείται από την προβολή που έχει το πρόσωπο της.

Η Κοσμά κατέχει ένα ξεχωριστό ρεκόρ αφού είναι η μοναδική  παίκτρια η οποία έχει κατακτήσει ΕΞΙ ΝΤΑΜΠΛ, που πιθανά θα γινόντουσαν επτά αν ολοκληρωνόταν η φετινή χρονιά !!!

 FB IMG 1592112636101

Της έχω μια ειδική αδυναμία καθώς η ανοδική της πορεία ξεκίνησε από την Ακαδημία Ηλιούπολης την ομάδα της καρδιάς μου, όπου μεταγραφηκε από τον Ατρόμητο Πειραιά. 

Την Αφροδίτη παρακολουθώ από κορασιδα όταν παρέα με τον μόνιμο συνοδοιπόρο μου  στα Πανευρωπαϊκά μικρών ηλικιών Σάκη Θεοδοσιάδη την είδαμε στη Τούλσα της Ρουμανίας με την εθνική ομάδα. 

 FB IMG 1592112809710

FB IMG 1592112778515

Το 2000 βρεθήκαμε στις ακτές της Βορειας Πολωνίας στο Τσέτνιεβο όταν  τότε ηταν στην εθνική νεανίδων με Καλτσιδου, Σπαθαρου, Δασκαλόπουλου κλπ.

 1df7d266355a6fc01264816faf538a0f

Η φιλότιμη ρολιστρια αλλά και πρωταγωνίστρια όποτε χρειάστηκε Κοσμά,  η μετρ των κερδισμένων επιθετικών φάουλ, μετά από επτά χρόνια στην ΑΚΑΗ βρέθηκε, στον Παναθηναϊκό δύο φορές καθώς μεσολάβησε η χρονιά του μεγάλου Αθηναϊκού της κατάκτησης του Eurocup και του triple crown!!!

 rilathinaikos

Μετά ακολούθησε ένας χρόνος στο  Ελληνικό με την κατάκτηση του νταμπλ και την ανάδειξη της σαν MVP του τελικού κυπέλλου στην Γλυφάδα το 2015.

 kosma

Μετά ακολούθησαν τα πέντε αήττητα χρόνια και τα τέσσερα νταμπλ, με παρακάτι το πέμπτο στον Ολυμπιακό. Με τις ερυθρόλευκες πήρε μέρος σε στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις με μια συμμετοχή σε Euroleague και τρεις στο Eurocup!

FB IMG 1592112483117

Μέλος της εθνικής γυναικών στην πρώτη τεράστια επιτυχία της με την πέμπτη θέση στο Eurobasket της Λετονίας το 2009.

 FB IMG 1592031361114

Στην δωδεκάδα της εθνικής γυναικών στην κορυφαία επιτυχία της με την τέταρτη θέση στο Eurobasket του 2017 στην  Πράγα. 

 FB IMG 1592031089355

Η Αφροδίτη που παρά λίγο είχε χάσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010 στην Τσεχία δεν θα μπορούσε να λήψει και στην δεύτερη παρουσία της εθνικής ομάδας το 2018 στην Ισπανία.

 FB IMG 1592031295017

Η αξιωματικός του Λιμενικού σώματος Αφροδίτη Κοσμά των τόσων Πανευρωπαϊκών, των εννέα πρωταθλημάτων, των επτά κυπέλλων ,της συμμετοχής σε δύο Μεσογειακούς  αγώνες και των πάμπολλων συμμετοχών στην εθνική ενόπλων...Ένα παράπονο μπορεί να έχει. 

Ότι δεν ήταν στο ροστερ στην μοναδική συμμετοχή του γυναικείου μας μπάσκετ  σε Ολυμπιακούς Αγώνες... 

Αυτούς της Αθήνας το 2004.

Όμως στον αντίποδα τα έχει ζήσει όλα.

Οσα μπορεί να προσδοκά ένα νέο κορίτσι που ξεκινά το μπάσκετ. 

Την προσεχή χρονιά θα αγωνιστεί στην Ελευθερία Μοσχάτου όπου σίγουρα θα'ναι πρωταγωνίστρια. 

Να της ευχηθούμε να'ναι γερή ,να παίξει πολλά χρόνια και να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για την νέα γενιά. 

Μία από τις τελευταίες μεγάλες αθλήτριες!