Skip to main content

Πάου Γκασόλ: Το λιοντάρι της «Φούρια Ρόχα» (pics +vids)

Με αφορμή τη δήλωση του Πάου Γκασόλ ότι επιθυμεί να παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να κλείσει την καριέρα του με ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, το Superbasket.gr κάνει αναδρομή στην καριέρα του 39χρόνου πια σέντερ, αναλύοντας τα επιτεύγματα του με την Εθνική Ισπανίας.

Του Άρη Κατσίδη

Λίγο πριν πατήσει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του , ο Πάου Γκασόλ μπορεί να περηφανεύεται πως τόσο σε διασυλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο έχει μια από τις καλύτερες καριέρες όλων των εποχών. Ο 39χρόνος σέντερ σε χθεσινή δήλωση του στην ιστοσελίδα της FIBA υποστήριξε πως θα ήθελε να παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο 2020 και με ένα Ολυμπιακό μετάλλιο να κλείσει την καριέρα του. O ήδη κάτοχος τριών ανάλογων μεταλλίων ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Πριν γίνει γνωστή η απόφαση της αναβολής, ήλπιζα ότι θα έχω αρκετό χρόνο να αναρρώσω από τον τραυματισμό μου και να βρεθώ στην κατάλληλη κατάσταση, ώστε να μπορώ να είμαι ανταγωνιστικός και να παίξω στα 40 μου για πέμπτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με ενθουσιάζει αυτή η προοπτική και θέλω αυτό να είναι το τελευταίο μου τουρνουά. Δεν ξέρω αν υπάρχει ιδανικό φινάλε στα πάντα. Προφανώς όμως η κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου θα ήταν ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσα να σκεφτώ για το τέλος της καριέρας μου. Θα είμαι χαρούμενος όμως ο,τι κι αν γίνει».

Spain's Marc Gasol excited to be carrying NBA title success into ...

Ο γεννημένος στην Βαρκελώνη, Πάου Γκασόλ, αποτέλεσε μέλος της χρυσής γενιάς του ισπανικού μπάσκετ που σάρωσε σχεδόν όλα τα μετάλλια που βρέθηκαν στο πέρασμά της την τελευταία εικοσαετία.  Ο Πάου, όντας τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από τον αδερφό του Μάρκ, χάραξε πρώτος τον δρόμο των επιτυχιών με τη Ρόχα, κατακτώντας  το 1998 το Ευρωπαϊκό με την Κ18 και το 1999 το Παγκόσμιο με την Κ19 της χώρας του.

Ο Πάου Γκασόλ  ήταν παρών στα περισσότερα «ραντεβού» με την Εθνική ομάδα της Ισπανίας, πάντα εργατικός, γεμάτος πάθος, ήθελε να κάνει την διαφορά στον αγώνα, αποτελώντας ένα χρήσιμο γρανάζι για να γράψει χρυσές σελίδες στην μπασκετική ιστορία της, η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Η πρώτη του παρουσία σε βάθρο σε επίπεδα ανδρών ήταν στα παρκέ της Σουηδίας για το Eurobasket του 2003, οπού οι Ισπανοί ηττήθηκαν στον τελικό από την Λιθουανία με 93-84. Ο Πάου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 25.8 πόντους μέσο όρο και πάλεψε στον τελικό σκοράροντας 36 πόντους και μαζεύοντας 12 ριμπάουντ, τα οποία, όπως έδειξε η ιστορία δεν ήταν αρκετά.

Το ξεπέταγμα... της χρυσής γενιάς της Εθνικής Ισπανίας έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2006, οπού νικώντας την Ελλάδα με 47-70  στον τελικό, κατέκτησε τον τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία της, με τον Γκασόλ να βραβεύεται ως MVP της διοργάνωσης.

Έχοντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας κόσμου, οι Ίβηρες φιλοξένησαν το Eurobasket 2007 και στα ημιτελικά απέκλεισαν την «γαλανόλευκη» με 82-77, με τον Γκασόλ να έχει 23 πόντους και 6 ασίστ, αλλά δεν είχαν την ίδια τύχη και με τους Ρώσους από τους έχασαν με 59-60.

Pau Gasol, Marc Gasol, Victor Sada - Marc Gasol Photos - Olympics ...

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 ο Πάου κατέκτησε με τη χώρα του το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο στην καριέρα του , που ήταν ασημένιο, αφού οι Ίβηρες ηττήθηκαν από τους NBAers των ΗΠΑ με 118-107. Η επιστροφή στο πρώτο σκαλί του βάθρου ήρθε την επόμενη χρονιά στο Eurobasket, επικρατώντας της Σερβίας με 85-63, με τον Γκασόλ να μετράει 18 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης με το χρυσό μετάλλιο του Eurobasket του 2011 στα γήπεδα της Λιθουανίας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ήταν και ο σημαιοφόρος της Ισπανίας για ακόμη μια φορά, όπως και στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2008. Στο Λονδίνο παρότι «μάτσαρε» στα ίσα τους σταρς από τις ΗΠΑ, η ομάδα του ηττήθηκε με 107-100 στον τελικό της διοργάνωσης, με τον Γκασόλ να κατακτά ένα ακόμη ασημένιο μετάλλιο μετά του 2008 στο αντίστοιχο τουρνουά.

Στο Eurobasket 2015 όμως ο Γκασόλ έδωσε ρεσιτάλ, με την Ισπανία... να παίρνει την ρεβάνς δώδεκα χρόνια μετά από την Λιθουανία στον τελικό (80-63), και τον 35χρόνο τότε σέντερ να αναδεικνύεται MVP και πρώτος σκόρερ στην διοργάνωση με 25.6 πόντους και 8.8 ριμπάουντ. Ιδιαίτερα στον ημιτελικό με την Γαλλία ο Πάου έδειξε μέταλλο πρωταθλητή, σκοράροντας 40 πόντους, σε ένα ματς που οι Ίβηρες χρειάστηκαν την παράταση  για να επικρατήσουν με 75-80.

Gasol claims rare NBA-World Cup double as Spain beat Argentina ...

Τι και αν αρκέστηκε με το χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket του 2017, ο Καταλανός σέντερ έγινε πρώτος σκόρερ σε τελική φάση Eurobasket στο ματς κόντρα στην Ουγγαρία στις 7 Σεπτεμβρίου 2017, αφήνοντας τον Τόνι Πάρκερ στην δεύτερη θέση στην αντίστοιχη κατηγορία με τους 1.033 πόντους και έχοντας συνολικά αυτήν την στιγμή 1.183 πόντους.

Ο Πάου Γκασόλ δεν αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο της Κίνας λόγω τραυματισμού, εκεί οπού η Ισπανία με την επικράτηση επί της Αργεντινής στον τελικό, έβαλε ένα ακόμη τρόπαιο στην συλλογή της. Όμως σύμφωνα με τον ίδιο, αν είναι καλά στην υγεία του, θα δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που μεταφέρθηκαν ένα χρόνο αργότερα λόγω της πανδημίας του κορονοιού και θα θελήσει να κλείσει την καριέρα του με ένα ακόμη μετάλλιο.

Δείτε μερικές από τις καλύτερες στιγμές του Γκασόν με τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας: