Skip to main content

Σάκοτα: «Η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια έχει στρίψει από τον δρόμο»

Η ΑΕΚ παρουσίασε τον νέο της προπονητή στο πρόσωπο του Ντράγκαν Σάκοτα, με τον έμπειρο τεχνικό, να μιλά για την τέταρτη επιστροφή του στην Ένωση καθώς και τους στόχους της ομάδας.

Αναλυτικά ο Σάκοτα μίλησε:

Για την επιστροφή του: "Τέταρτη φορά πίσω. Και τα τέσσερα τελευταία χρόνια που ήμουν σε άλλες ομάδες, έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Αυτή τη στιγμή σκεφτόμουν λόγω ηλικίας, ίσως και πιο σωστό να συνεχίσω εκεί που έχω προσφέρει περισσότερα. Πάντα θα θυμόμαστε τι έχουμε κάνει από το 2014. Αν με ρωτάτε σήμερα αν πίστευα ότι θα φτάσουμε εδώ θα έλεγα όχι. Ήρθαν τίτλοι, ήρθε το κλειστό. Πολλά πράγματα δεν είναι στο 0 όπως στο 2014. Κάπως ήμασταν φιλοξενούμενοι σε ένα άλλο γήπεδο, ιστορικό για εμάς. Από τη μέρα που πάτησα εδώ, το νιώθω σαν σπίτι μου. Η ΑΕΚ είναι σπίτι μου.

Εμείς πάντα θέλουμε επιτυχίες και δεν ξέρουμε πού θα τις κάνουμε. Την πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα παίζοντας εναντίον της ΑΕΚ, είχα κάποιους φίλους που ήταν στην ΑΕΚ και είχα κάποια σχέση. Όταν πάτησα πρώτη φορά ήξερα ότι θα κάνω επιτυχία. Κάθε φορά που φεύγει ένας προπονητής δεν είναι ό,τι καλύτερο. Δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναγυρίσω στην ΑΕΚ μέχρι το 2014. Από τότε ήμουν σίγουρος ότι η ΑΕΚ είναι το σπίτι μου. Το πρωτάθλημα είναι πάντα ξεχωριστό".

Για τους στόχους: "Μου φαίνεται ότι η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια έχει στρίψει από τον δρόμο. Οι στόχοι είναι αρκετοί, ένας από αυτούς η επιστροφή του κόσμου. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε κόσμο. Όσες φορές είδαμε γεμάτο κλειστό ήταν σε κάποιους τελικούς.

Σε αυτή την προσπάθεια που θα έχουμε πολλούς στόχους, θέλω να συμμετέχουν με έναν άλλον τρόπο. Να βοηθήσουν. Όταν είναι καινούρια ομάδα, δεν λέμε μόνο καινούριους παίκτες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω αλλάξει τέσσερις ομάδες. Θεωρώ ότι σήμερα ξέρω περισσότερα.

Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν τρόπο παιχνιδιού. Να έχουμε περισσότερα νέα παιδιά που διψάνε, πεινάνε για επιτυχίες. Το 2014 που ξεκινήσαμε η ομάδα ήρθε από Α2 και πάλι πετύχαμε. Πάντα λέμε ότι κάποια υπομονή και κάποια πίστωση. Θέλουμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί. Να κάνουμε και άλλες επιλογές στη συνέχεια, ώστε να είμαστε κάθε χρόνο και πιο ανταγωνιστικοί. Θα γίνουν κάποιες αλλαγές.

Αυτή η κόντρα με FIBA και EuroLeague δεν βοήθησε γενικώς το μπάσκετ. Ελπίζω ότι φέτος θα δώσουμε στον κόσμο ότι παίζουμε ένα καλό μπάσκετ. Δεν παρατάμε τους μεγάλους στόχους. Αν για τους στόχους θεωρεί κάποιος ότι είναι κάποια θέση, εμείς θα προσπαθούμε να πάρουμε ό,τι καλύτερη θέση μπορούμε. Πάντα θα έχουμε υψηλούς στόχους.

Μεγάλοι προπονητές δεν φεύγουν, παραμένουν δίπλα στις ομάδες. Πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορεί να βοηθήσεις. Έτσι σκεφτόμουν κάποια στιγμή όταν θα φύγω από το πόστο μου. Έτσι το σκέφτομαι, να είμαι εδώ όσο αντέχω. Δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είμαι του χρόνου, θα ήθελα και εγώ να βρούμε έναν προπονητή".

Για το πρώτο πράγμα που θα αλλάξει και για το πρότζεκτ με τους Έλληνες στην προηγούμενη θητεία του: "Για μένα πρώτη αλλαγή, ήταν τα γραφεία, δεν είχα κάποτε. Θα υπάρξουν αλλαγές εννοείται. Έχουμε τέσσερις Έλληνες στην ομάδα, δεν αγχώνομαι για αυτό.

Το 2014/15 είχαμε έναν στόχο να μαζέψουμε Έλληνες σε μικρή ηλικία. Να μου πει κάποιος ποιος ξεκίνησε από μικρός στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό και έπαιξε στην πρώτη ομάδα. Μαζέψαμε ό,τι καλύτερο υπήρξε εκείνη τη στιγμή.

Δεν κρύβω ότι θα ήθελα πάρα πολύ να ξανακάνουμε μία προσπάθεια. Ψάχνουμε σε όλο τον κόσμο, δεν είναι αποκλειστικά εδώ. Το 2002 είχαμε 10 Έλληνες. Αναγκαστικά δουλεύαμε πάρα πολύ στα ταλέντα, κάναμε καλό σκάουτινγκ και δίναμε ευκαιρίες. Αυτός είναι ένας από τους στόχους, που πάντα θα είναι σημαντικός".

Για τον ελληνικό κορμό: "Εγώ θα έλεγα ότι το ιδανικό για έναν προπονητή θα ήταν να μην αλλάζει ολόκληρη τη μηχανή, αλλά μόνο ρόδες. Αυτό που δεν μου άρεσε τα τελευταία χρόνια ήταν η προσπάθεια να έρθουν κάποια ονόματα, αλλά ποτέ αυτά τα ονόματα, ή λίγοι έχουν προσφέρει. Η ΑΕΚ δεν μπορεί να έχει και δεν έχει το ταλέντο της Ευρωλίγκας. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η ομάδα αξίζει να έχει κόσμο που θα είναι ο έκτος παίκτης".

Για τους νέους συνεργάτες του: "Εννοείται ότι οι συνεργάτες είναι βασικό πράγμα για τον προπονητή. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ομάδας. Θέλω να πω ότι είναι μεγάλη χαρά μου να δουλεύω πάλι με τον Κώστα Κώτση. Πιστεύω θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Θα μας διευκολύνει με πολλά πράγματα".

Για τον κόσμο της ΑΕΚ: "Εμείς θα πούμε ότι θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια και θέλουμε εσάς δίπλα. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε έναν τρόπο παιχνιδιού με αθλητικότητα που σίγουρα θα ευχαριστήσει κάθε φίλαθλο. Κάθε φορά να δίνουμε πληροφορίες τι κάνουμε. Να μην πετάμε στα μάτια τους κάτι που θα πληρώσουμε στο τέλος. Αρκετοί θα είναι δίπλα μας. Είμαι φιλόδοξος".

Για τους Έλληνες παίκτες: Αυτός είναι ένας από τους στόχους. Τι πιο ευχάριστο από το να βλέπεις την βελτίωση ενός παίκτη. Είναι διαφορετική δουλειά".

Για τις ομάδες της EuroLeague και τον αθέμιτο ανταγωνισμό: "Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι. Εννοείται ότι οι πλούσιοι είναι λιγότερο. Αν έχεις φιλοδοξίες και έχεις καλές βάσεις, ένα κλειστό με 10.000 κόσμο, ανεβαίνει η φιλοδοξία. Πιστεύω ότι είναι η βάση για κάθε φιλοδοξία".

Για το τι θα θεωρήσει επιτυχία στο τέλος της σεζόν: "Αν βλέπεις τον κόσμο ευχαριστημένο το θεωρείς επιτυχία. Ελπίζω σε έναν μήνα να είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα πράγματα. Αν οι περισσότεροι είναι ευχαριστημένοι με την προσπάθεια, εννοείται αυτό θα το θεωρώ επιτυχία".