Skip to main content

Ανασκόπηση 2020: Η χρονιά που... έφερε τα πάνω κάτω

Το 2020 έριξε αυλαία και το Superbasket.gr παρουσιάζει όσα συνέβησαν στην χρονιά που... σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

 Το 2020 έφυγε  και παράλληλα άφησε πίσω του στιγμές που θα θυμόμαστε για χρόνια, αλλά και στιγμές που θα θέλαμε είτε να ξεχάσουμε, είτε να μην ήταν αληθινές. 

Ας δούμε λοιπόν, τι συνέβη το 2020...

Ο Ποκουσέφσκι στο Νο17 του NBA Draft 2020

 Ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα γεγονότα, δεν θα μπορούσε να λείψει από την ανασκόπηση ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι. Οι Θάντερ επέλεξαν τον 19χρονο πρώην φόργουορντ του Ολυμπιακού στο Νο.17 του ΝΒΑ Draft και του έδωσαν την ευκαιρία να ταξιδέψει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. 
 
Στο Νο1 του draft επιλέχθηκε ο Άντονι Έντουαρνς από τους Τίμπεργουλβς, ενώ οι Γουόριορς επέλεξαν στο Νο2 τον Τζέιμς Γουάιζμαν.
  

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδεικνύεται MVP για δεύτερη διαδοχική σεζόν στο ΝΒΑ.

 
Ο «Greek Freak» διατήρησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ και έγινε ο τρίτος ξένος στην ιστορία της κορυφαίας λίγκας  που καταφέρνει να κάνει το back to back, μετά τον Τιμ Ντάνκαν  (2001/02 και 2002/03) και τον Στιβ Νας (2004/05 και 2005/06).
 
Λίγους μήνες αργότερα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ανανέωσε την συνεργασία του με τους Μπακς, υπογράφοντας το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του NBA, ύψους 228 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
 
 

Οι Λέικερς επιστρέφουν στην κορυφή του κόσμου μετά από 10 χρόνια.

 
 Οι Λέικερς κέρδισαν τη σειρά των τελικών με τους Χιτ με 4-2 και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο του πρωταθλητή για 17η φορά στην ιστορία τους. 
MVP των τελικών αναδείχθηκε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος έγραψε ιστορία, αφού έγινε ο πρώτοο παίκτης που κατατκά αυτό το βραβείο με τρεις διαφορετικές ομάδες (Χιτ 2012 και 2013, Καβαλίερς 2016).   
 

lakers title

Η...τρέλα του  Last Dance.

 
To ντοκιμαντέρ για τους Μπουλς του θρυλικού Μάικλ Τζόρνταν... τρελαίνει τον μπασκετικό πλανήτη.
Το The Last Dance προβάλει την σπουδαία πορεία του «MJ» και της ομάδας του Σικάγο προς την κατάκτηση του έκτου και τελευταίου τίτλου στην ιστορία τους.
 

;

Ο Σλούκας επιστρέφει στον Ολυμπιακό μετά από 5 χρόνια.

Στις 24 Ιουλίου, ο Κώστας Σλούκας άφησε την Φενέρμπαχτσε για να επιστρέψει στο «σπίτι» του και τον Ολυμπιακό, ύστερα από 5 χρόνια.

σλουκας αγγελο 

Ο Καλάθης αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό για τη Μπαρτσελόνα

 Στις 9 Ιουλίου ο Νικ Καλάθης άφησε τον Παναθηναϊκό έπειτα από πέντε χρόνια και υπέγραψε συμβόλαιο τριών ετών με τη Μπαρτσελόνα.

 

Κυπελλούχος Ελλάδας για πέμπτη φορά η ΑΕΚ.

 
Η Ένωση κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας για πέμπτη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας με 61-57 του Προμηθέα Πάτρας. 
 
αεκ κυπελλο
 

Ο Προμηθέας κατακτά τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του.

 
Η ομάδα της Πάτρας κατέκτησε το Super Cup της Basket League και ταυτόχρονα τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, έχοντας κερδίσει την ΑΕΚ και το Περιστέρι.
 

προμη σουπερ καπ

 

Το οριστικό τέλος στη EuroLeague της σεζόν 2019/20.

 
Στις 25 Μαΐου η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση ανακοινώνει την οριστική διακοπή της σεζόν 2019/20, έχοντας επηρεαστεί από τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. 
 
 bertomeu
 

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων 2020.

 
Ύστερα από τηλεδιάσκεψη ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ανακοινώνεται η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, λόγω κορονοϊού.   
  

tokyo 2020

 
 

 Οι Μπακς δεν βγαίνουν στο παρκέ ως ένδειξη διαμαρτυρίας 

Στις 26 Αυγούστου οι Μπακς έγραψαν ιστορία με την απόφασή τους να μην βγουν στο παρκέ για το Game 5 των playoffs με τους Μάτζικ.

Με αυτόν τον τρόπο τα Ελάφια διαμαρτυρήθηκαν για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό και στη συνέχεια ακολούθησαν και οι υπόλοιπες ομάδες του ΝΒΑ.  

black lives matter bucks

 

Ο άδικος χαμός του Κόμπι Μπράιαντ και της κόρης του Τζιάνα.

 
Η είδηση που σόκαρε όλο τον μπασκετικό κόσμο και μη. Ο Κόμπι Μπράιαντ και η 13χρονη κόρη του, Τζιάνα, έχασαν την ζωή τους  μαζί με άλλους επτά ανθρώπους σε συντριβή ελικοπτέρου, στις 26 Ιανουαρίου 2020. 
 

kobe gianna