Skip to main content

Το μπασκετικό αλφαβητάρι του 2023

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος κάνει τον μπασκετικό απολογισμό του 2023 με την βοήθεια του ελληνικού αλφαβήτου.

Αταμάν. Ο Τούρκος προπονητής άφησε την Εφές για χάρη του Παναθηναϊκού με σκοπό να τον επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών. Η αρχή είναι ενθαρρυντική,για να δούμε και για την συνέχεια.

Βεζένκοβ. Ο MVP της Ευρωλίγκας,ο καλύτερος παίκτης της Ευρώπης έκανε σχεδόν τα πάντα με τον Ολυμπιακό πριν αναχωρήσει για τον μαγικό κόσμο του NBA και τους Σακραμέντο Κινγκς.Ο δρόμος εκεί είναι τραχύς αλλά η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς.

Γερμανία. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2023 στα γήπεδα της Ασίας. Πανάξια,τα Πάντσερ στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου κερδίζοντας την Σερβία με 83-77 στον μεγάλο τελικό αλλά και έχοντας προηγουμένως επικράτησε των ΗΠΑ στο ημιτελικό με 113-111 σε μια αδιανόητη ματσάρα.

Δημήτρης Ιτούδης. Όχι και η καλύτερη χρονιά το 2023 για τον Έλληνα τεχνικό,καθώς αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες πέρυσι από τον Ολυμπιακό στα playoffs της Ευρωλίγκα,έχασε το πρωτάθλημα από την Εφές,παραιτήθηκε από την Εθνική τον Σεπτέμβριο,ενώ πριν έναν μήνα αποτέλεσε παρελθόν και από τον πάγκο της Φενέρ.

Εlite League. Η γνωστή μας Α2 άλλαξε όνομα σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της κατηγορίας και πράγματι το πρωτάθλημα και πέρυσι και φέτος ήταν και ανταγωνιστικό και αρκετά υψηλής ποιότητας,με το Μαρούσι να κατακτάει το περσινό πρωτάθλημα.

Ζόαν Πλάθα. Ένας κλασσικός προπονητής του ισπανικού μπάσκετ,ο Ζόαν Πλάθα ήρθε στην ΑΕΚ και αποτέλεσε τον διάδοχο του Ηλία Καντζούρη.

Ηράκλειο. Στο Ηράκλειο και στα Δύο Αοράκια έγινε το παρθενικό F8 του Κυπέλλου Ελλάδας με συμμετοχή 7 ομάδων της Basket League και του Πανιωνίου που κέρδισε το Unicef Cup. Νικητής για δεύτερη σερί χρονιά ο Ολυμπιακός.

Θωμάς. Δεν υπάρχει φίλαθλος του Ολυμπιακού ,και όχι μόνο,που να μην αποκαλεί τον Γουόκαπ ως Θωμά πλέον. Επιπλέον,με την ελληνοποίηση του Αμερικανού γκαρντ έγινε ο πλέον διάσημος Θωμάς του ελληνικού μπάσκετ.

Ιγκνας Μπραζντέικις. Ο Λιθουανός αποτέλεσε την τελευταία προσθήκη του Ολυμπιακού, πριν την έναρξη της σεζόν με σκοπό να δώσει το κάτι παραπάνω την φετινή σεζόν. Μέχρι στιγμής,πάντως,ακόμα ψάχνει τα πατήματα του.

Κάουνας. Το μέρος του περσινού F4 της Ευρωλίγκας. Πολλές συγκινήσεις,ωραίοι αγώνες και ένα τρόπαιο που κρίθηκε στο σουτ.

Λεσόρ. Ο Γάλλος σέντερ μετά την τρομερή του σεζόν στην Παρτιζάν,ήρθε στον Παναθηναϊκό για να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ρακέτα για τους πράσινους μετά και την αποχώρηση του Γιώργου Παπαγιάννη.

Μανίλα. Εκεί έγινε η τελική φάση του Μουντομπάσκετ 2024,όπου δυστυχώς η Εθνική μας με πολύ ελλιπές ρόστερ τερμάτισε στην 15η θέση της γενικής κατάταξης.

Νάγκετς. Οι Ντένβερ Νάγκετς ήταν οι πρωταθλητές του NBA για το 2023 με MVP τον Νικόλα Γιόκιτς,κερδίζοντας στους τελικούς με 4-1 τους Μαϊάμι Χιτ 

Ξένοι. Ακόμα μια αλλαγή για αυτόν τον πολύπαθο κανονισμό των ξένων στο ελληνικό πρωτάθλημα,καθώς από φέτος η 7αδα των μη γηγενών παικτών θα υπάρχει και στα playoffs,σε αντίθεση με πέρυσι που οι προπονητές έπρεπε να αποφασίσουν πριν από την έναρξη αυτών την τελική εξάδα.

Ολυμπιακός. Μια σχεδόν τέλεια χρονιά κλείνει για τους ερυθρόλευκους. Για μια άμυνα το "σχεδόν" θα ήταν περιττό,καθώς το καλάθι του Γιούλ πάνω στον κρεμασμένο Φαλ στέρησε το 4ο ευρωπαϊκό για τους Ερυθρόλευκους. Παρόλα αυτά,οι Πειραιώτες έπαιξαν κυριαρχικό μπάσκετ,κατέκτησαν τα πάντα στην Ελλάδα και έκαναν όλη την Ευρώπη να υποκλιθεί στο σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Παναθηναϊκός. Χρονιά μεγάλων αλλαγών στους πράσινους. Μετά από 3 χρόνια αγωνιστικής κάμψης, το Τριφύλλι ανέβασε κατακόρυφα την ποιότητα στο ρόστερ του με στόχο να πρωταγωνιστήσει ξανά σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ρεάλ Μαδρίτης.Η πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2023 και η καλύτερη ομάδα της φετινής σεζόν μακράν από την δεύτερη.

Σλούκας. Το πρόσωπο του φετινού καλοκαιριού όχι μόνο για το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Έλληνας γκαρντ αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα της μεταγραφής του από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και όπως είναι λογικό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων,απόψεων και σχολίων.

Τσους Ματέο. Άκουσε πολλά, ήταν ο επόμενος προπονητής μετά την τεράστια εποχή του Πάμπλο Λάσο,όμως οδήγησε την Ρεάλ στην κορυφή της Ευρώπης.

Υψος. Φέτος είναι η χρονιά των ψηλών στην Ευρωλίγκα. Πολλοί παίκτες που αγωνίζονται στις θέσεις 4 και 5 αποτελούν βαρόμετρα για τις ομάδες τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Άλεκ Πίτερς, Μουσταφά Φαλ,Ντίνος Μήτογλου, Ματίας Λεσόρ,Έντι Ταβάρες,Γιαν Βέσελι,Νίκολα Μίροτιτς,Τόκο Σενγκέλια.

Φανέλα. Στις 17 Σεπτεμβρίου ο Βασίλης Σπανούλης πέρασε στην αιωνιοτητα για τον Ολυμπιακό καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του μπασκετικού τμήματος του συλλόγου,του οποίου η φανέλα αποσύρεται. Η φανέλα με το 7 θα είναι πάντα δίπλα στον Ολυμπιακό.

Χέρμπερτ. Ο αρχιτέκτονας της εθνικής Γερμανίας που κατέκτησε το Παγκοσμίου Κύπελλο. Γνωστός μας από το πέρασμα του από τον πάγκο του Άρη,ο Γκόρντον Χέρμπερτ κατάφερε να χτίσει την τέλεια ομάδα που έφτασε στο Έβερεστ του Παγκόσμιου μπάσκετ.

Ψωμί. Και αυτή η χρονιά είχε αρκετό για εμάς εδώ στο superbasket. Και αυτό προσπαθήσαμε να σας το δώσουμε στο πιάτο. Με την ίδια όρεξη και μεράκι ετοιμαζόμαστε και για το 2024.

Ωραίο. Το μπάσκετ είναι ωραίο. Και επειδή ακριβώς έχει αυτή την ομορφιά,πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στο να χαιρόμαστε και να προστατεύσουμεαυτό το υπέροχο σπορ.

Καλή Χρονιά με υγεία και τύχη σε όλους!