Skip to main content

Ολυμπιακός: Μύθοι και πραγματικότητα

Ο Μιχάλης Στέφανου γράφει για τον μεταγραφικό σχεδιασμό του Ολυμπιακού και τα ονόματα που απασχολούν την επικαιρότητα
 
H ολοκλήρωση των υποχρεώσεων στην Ευρωλίγκα σε συνδυασμό με την αποχή από τις εγχώριες διοργανώσεις, έχει βάλει τον Ολυμπιακό σε μια μακράς διάρκειας off season. Οι ερυθρόλευκοι σχεδιάζουν ήδη την επόμενη έκδοσή τους, γνωρίζοντας ότι οι 3-4 προσθήκες που θα πραγματοποιήσουν το καλοκαίρι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική και κατ' επέκταση τις πιθανότητές τους για την επιστροφή της ομάδας στα playoff μετά από μια στείρα τριετία.
 
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει από πού να πιαστεί ξεκινώντας τον σχεδιασμό του. Διαθέτει ένα ικανό σώμα παικτών με παρόν και μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα βγει "γυμνός" στην αγορά πασχίζοντας να... αρπάξει ότι προλαβαίνει. Εχει προσδορισμένους στόχους  και χρόνο στη διάθεσή του ώστε να πάρει αποφάσεις για τις περιπτώσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του,  να διαμορφώσει την στρατηγική του και γιατί όχι να προλάβει σε επίπεδο επαφών κάποιους πιθανούς ανταγωνιστές του.
 
Από την άλλη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές αυτές, καθώς μιλάμε για παίκτες πρωταγωνιστές κι όχι συμπληρωματικές προσθήκες. Ειδικά στην περιφέρεια όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα αγωνιστικά κενά και η ανάγκη απόκτησης δύο κυριαρχικών γκαρντ να είναι μεγάλη.
 
Επιπλέον, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα κληθεί να επιλέξει κι έναν ψηλό που ουσιαστικά θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην ερυθρόλευκη front line και τα χαρακτηριστικά του θα διαφέρουν από του Μάρτιν.  Ενώ μια τέταρτη προσθήκη θα μπορούσε να αφορά έναν παίκτη που θα χρησιμοποιείται περισσότερο στη θέση "3".

Landale4353

Το όνομα του Τζοκ Λαντέιλ κυκλοφορεί έντονα στα πέριξ τις τελευταίες μέρες και πράγματι ο εξαιρετικός Αυστραλός ψηλός έχει από καιρό καταλάβει περίοπτη θέση στην ερυθρόλευκη λίστα, καθώς διαθέτει όλο το "πακέτο": Σωματικά προσόντα, μεγάλη ποιότητα, παιχνίδι κοντά και μακριά από το καλάθι, εξαιρετική ηλικία και εμπειρία στην Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός τον έχει προσεγγίσει, έχει δείξει πρόθυμος να καλύψει τις οικονομικές του απαιτήσεις κι αν ήταν στο χέρι του θα τον είχε ήδη κλείσει όπως συνέβη πέρυσι τέτοια εποχή με τον Χασάν Μάρτιν.

Μόνο που κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού, ο Λαντέιλ έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα το ΝΒΑ κι εμφανίζεται διατεθειμένος να περιμένει όσο χρειαστεί ώστε να βρει συμβόλαιο στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Οι Πειραιώτες δεν έχουν την πολυτέλεια να φτάσουν μέχρι τα μέσα Αυγούστου χωρίς να έχουν υπογράψει βασικό σέντερ και κάπως έτσι δημιουργείται ένα εμπόδιο, που για να λέμε την αλήθεια μοιάζει αξεπέραστο.

Φυσικά, είναι πολύ νωρίς να αποκλειστεί το οτιδήποτε, όμως με βάση τις βλέψεις του MVP της Melbourne United για τη συνέχεια της καριέρας του δεν προκύπτει από πουθενά ότι πλησιάζει στον Πειραιά. Πάντως ο Λαντέιλ δεν αποτελεί αποκλειστικό στόχο του Ολυμπιακού, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμα περιπτώσεις ψηλών που έχουν ξεχωρίσει.  

Οσον αφορά την περιφερειακή γραμμή, φαίνεται επίσης ότι Ολυμπιακός έχει εντοπίσει κάποιους από τους βασικούς του στόχους. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα ήθελε να αποκτηθούν παίκτες που θα ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα, χωρίς να πλανώνται αμφιβολίες για το τι μπορούν να προσφέρουν αγωνιστικά ή για το αν αντέχουν τις απαιτήσεις της Euroleague σε πνευματικό επίπεδο.  Παράλληλα, είναι σημαντικό τα χαρακτηριστικά τους να μην "τρακάρουν" μεταξύ τους, αλλά και να ταιριάζουν με το παιχνίδι του Κώστα Σλούκα, αφού ο ένας θα πρέπει να παίζει κυρίως δίπλα του, και ο άλλος να μπορεί να κάνει τη δουλειά και όταν ο Ελληνας γκαρντ δεν θα βρίσκεται στο παρκέ.

Υπό αυτό το πρίσμα οι ερυθρόλευκοι έχουν κάνει την προεργασία τους έχοντας ήδη κυκλώσει 3-4 ονόματα παικτών με τα στοιχεία που έλειψαν από την ομάδα πέρυσι (σκορ, δημιουργία, αμυντική ισορροπία, σταθερότητα) και που ταυτόχρονα δεν θα χρειαστεί να ανησυχούν για την προσαρμογή τους (βλ. Χάρισον).

jordan loyd crvena zvezda mts belgrade eb20424242

Ο Τζόρνταν Λόιντ φιγουράρει εδώ και μέρες στην κορυφή των... charts της ερυθρόλευκης επικαιρότητας, όμως σε αντίθεση με τον Τζοκ Λαντέιλ που όντως προκάλεσε το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, ο Αμερικανός γκαρντ δεν φαίνεται να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν τον εκτιμά ή τον έχει απορρίψει χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά ότι οι προτεραιότητες του για την ενίσχυση της περιφέρειας είναι άλλες.

Εννοείται πώς κάθε μεταγραφική περίοδος είναι απρόβλεπτη και επειδή οι επιλογές χωρίς μεγάλο ρίσκο είναι περιορισμένες, οποιοδήποτε ντόμινο μπορεί  ανά πάσα στιγμή να διαφοροποιήσει τα δεδομένα και τις σκέψεις ενός προπονητή. Αν π.χ. δεν καταστεί εφικτή η απόκτηση της βασικής επιλογής του πρώτου γκαρντ, δεν αποκλείεται αυτόματα να αναπροσαρμοστεί και η επιλογή του δεύτερου.

Ετσι κι αλλιώς, οι όποιες εξελίξεις δεν είναι δυνατόν να προκύψουν άμεσα. Μπορεί ο Ολυμπιακός να μην έχει υποχρεώσεις, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους παίκτες που τον απασχολούν. Οι Πειραιώτες κάνουν ήδη διερευνητικές επαφές καθώς θέλουν να εμφανιστούν έτοιμοι και με προβάδισμα στις συζητήσεις, όμως δεν μπορούν να "σπρώξουν" την μεταγραφική περίοδο ώστε να τη φέρουν στα δικά τους μέτρα.