Skip to main content

Tα 5+1 κατορθώματα του Βινς Κάρτερ στον μαγικό κόσμο του NBA (pics+vids)

Με αφορμή την δήλωση του Βινς Κάρτερ ότι αποσύρεται από την δράση, το Superbasket.gr σας παρουσιάζει έξι απίθανα κατορθώματα του Air Canada στον μαγικό κόσμο του NBA.

του Άρη Κατσίδη

Ο Βινς Κάρτερ δεν κατέκτησε πρωτάθλημα στο NBA, όμως ο 43χρονος πια Αμερικανός γκαρντ/σμολ φόργουορντ άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αγωνιζόμενος σε 22 σεζόν.

To ταξίδι του Air Canada στα παρκέ του μαγικού κόσμου του NBA ξεκίνησε το 1998 με τους Τορόντο Ράπτορς, με τον Κάρτερ να έχει φορέσει την φανέλα άλλων εφτά ομάδων (Νετς,Μάτζικ,Σανς,Μάβερικς,Γκρίζλις, Κίνγκς και Χοκς) μέσα σε αυτά τα 22χρόνια. Ο γκαρντ από το North Carolina πέτυχε συνολικά 25.728 πόντους και είναι  ο 19ος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης , αφού φέτος κατάφερε να ξεπεράσει τον τον Άλεξ Ίνγκλις στην σχετική λίστα.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα 5+1 κατορθώματα του Βινς Κάρτερ στον μαγικό κόσμο του NBA.

1) Ο Air Canada έγινε φέτος ο πρώτος αθλητής του NBA που έπαιξε σε τέσσερις δεκαετίες. Πιο αναλυτικά, ο  Κάρτερ έκανε το ντεμπούτο του το 1998 και αγωνίστηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα τις δεκαετίες του 1990’s, 2000’s, 2010’s και 2020’s.

2) O «Vinsanity» έχει συμμετάσχει συνολικά 1.541 ματς στο NBA και βρίσκεται τρίτος στην σχετική λίστα, πίσω μόνο από τον Ρόμπερτ Πάρις και τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

3) Στην πρώτη χρονιά του Κάρτερ στο NBA υπήρχε lockout, οπότε διεξήχθησαν μόνο 50 παιχνίδια, με τον γκαρντ των Ράπτορς να μετράει κατά μέσο όρο 18.3 πόντους και 1.5 μπλοκ.  Οι εμφανίσεις του ήταν εντυπωσιακές και με αυτόν τον τρόπο έλαβε τον τίτλο του Rookie of the year (πρωτοεμφανιζόμενου στην σεζόν), εξασφαλίζοντας το 95.7% των συνολικών ψήφων.

4) Οδήγησε τους Ράπτορς το 2001 για πρώτη φορά στα playoffs

Το NBA έκανε επέκταση στον Καναδά το 1995, εντάσσοντας στο πρωτάθλημα του δύο ομάδες, τους Τορόντο Ράπτορς και του Βανκούβερ Γκρίζλις, με τους τελευταίους το 2001 να μετακομίζουν στο Μέμφις και να αφήνουν του Ράπτορς ως μοναδικούς εκπροσώπους της χώρας. Μόλις την σεζόν 2000-2001 οι Καναδοί κατάφεραν να βρεθούν για πρώτη φορά στα playoffs και αυτό το πέτυχαν χάρη στον ήδη All Star Βινς Κάρτερ, ο οποίος είχε κατά μέσο όρο 27.6 πόντους, 5.5. ριμπάουντ και 3.9 ασίστ.

Η ομάδα υπό τις οδηγίες του Λένι Γουίλκινς προκρίθηκε ως πέμπτη στα playoffs και απέκλεισε τους Νικς με 2-3 στον πρώτο γύρο, ενώ αποκλείστηκε δύσκολα από τους μετέπειτα φιναλίστ Σίξερς με 4-3 στην σειρά.

5) Νικητής στον διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Game 2000

Ο Κάρτερ θεωρείται ένας από τους καλύτερους dunker όλων των εποχών, αλλά βέβαια κατόρθωσε να νικήσει μόνο μια χρονιά (το 2000) τον διαγωνισμό καρφωμάτων. Συνολικά αγωνίστηκε οχτώ φορές σε All Star Game.

6) To Career high του με τους 51 πόντους

Στο πρώτο παιχνίδι των Ράπτορς που μεταδόθηκε σε όλο τον Καναδά, ο Κάρτερ σκόραρε 51 πόντους κόντρα στους Σανς, πετυχαίνοντας το career high του. Επίσης έγινε ο πρώτος χρονικά παίκτης της ομάδας από το Τορόντο που σκόραρε πάνω από 50 πόντους, με το ρεκόρ του να μένει στην κορυφή της σχετικής λίστας μέχρι το 2014.