Skip to main content

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

 

Ο Μιχάλης Στεφάνου γράφει για το μεγάλο "break" του Ολυμπιακού και την... σφραγίδα του Σλούκα στο φινάλε του Game 3. 

Αυτό ακριβώς είναι το κλειδί της επιτυχίας, όπως το έχει αποκαλύψει με ακρίβεια πριν από 160 χρόνια ο μέγας τζογαδόρος Φιόντορ Ντοστογιέφσκι: “Ξέρω πραγματικά το μυστικό του πώς να κερδίζω, αντί να χάνω και είναι τρομερά ανόητο κι απλό. Το να κρατιέται κανείς υπό συνεχή έλεγχο και να μην ενθουσιάζεται ή να απογοητεύεται ποτέ, ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει το παιχνίδι, είναι το μόνο που χρειάζεται. Δεν μπορείς να χάσεις με αυτόν τον τρόπο!”.

Μετά την ισοφάριση της Φενέρ δεν είχαν αλλάξει απλώς οι συσχετισμοί του πλεονεκτήματος έδρας, αλλά είχε διαταραχθεί και ολόκληρο το mentality της σειράς, γεγονός που υποχρέωνε τον Ολυμπιακό να αποδείξει -πρώτα στον εαυτό του και μετά στους αντιπάλους του- ότι θέλει την πρόκριση περισσότερο. Πάνω απ’ όλα καλούταν να μην αφήσει την άσχημη αυτή εξέλιξη του game 2 να τον “ρίξει” ή να τον οδηγήσει σε κινήσεις πανικού. Basketball to basketball, άλλωστε δεν σταμάτησε ποτέ να είναι καλύτερος της τουρκικής ομάδας, έστω κι αν εκείνη έχει βρει ορισμένα από τα κουμπιά του.

O πρόεδρος της Φενέρ, Αλί Κοτς ο οποίος βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στου ΣΕΦ και παραδέχτηκε δημόσια ότι ζήλεψε την ένταση και τον παλμό της ερυθρόλευκης εξέδρας, κάλεσε τους οπαδούς της Φενέρ όχι μόνο να γεμίσουν την Ulker Sports Arena, αλλά και να την μετατρέψουν σε μια έδρα που θα προβληματίσει σοβαρά την ελληνική ομάδα. Εκείνοι ανταποκρίθηκαν δημιουργώντας ίσως την κορυφαία ατμόσφαιρα που έχει ζήσει το συγκεκριμένο γήπεδο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις περιγραφές των τουρκικών ΜΜΕ.

Με τον Ντόρσεϊ να βρίσκει από νωρίς ρυθμό, φωνάζοντας στον πάγκο του Ολυμπιακού “too easy for me” μετά το πρώτο του μόλις τρίποντο και τον Τζεκίρι να τιμωρεί την αρχική παθητικότητα των “ερυθρόλευκων” στην άμυνα με αλλαγές, η Φενέρ μπήκε από νωρίς στη θέση του οδηγού και τα ντεσιμπέλ του γηπέδου ανέβηκαν σε τόσο υψηλά επίπεδα που δεν μπορούσες να ακούσεις ούτε τις σκέψεις σου.

Η προκλητικά under άμυνα της Φενέρ στον Γουόκαπ προκάλεσε αμηχανία στην επίθεση του Ολυμπιακού καθώς ανάγκαζε τον Αμερικανό να κρατάει πολύ την μπάλα και να παίρνει κάποιες προσπάθειες σχεδόν ψυχαναγκαστικά. Οι “ερυθρόλευκοι” φαινόταν ότι είχαν καλό σχέδιο για το παιχνίδι, όμως η μεγάλη τους επιθυμία εκφραζόταν με νευρικότητα στο μεγαλύτερο μέρος του. Η μπάλα ακουμπούσε στο ζωγραφιστό όμως τα λέι απ χάνονταν, ελεύθερα σουτ έβρισκαν οι περιφερειακοί όμως κατέληγαν στο σίδερο. Τουλάχιστον όσο περνούσε η ώρα η άμυνα έδειχνε να πατάει όλο και καλύτερα.

Η διαφορά έφτασε στην μεγαλύτερη τιμή της με την έναρξη της δεύτερης περιόδου (26-15), όμως κάπου εκεί η εικόνα άρχισε να αλλάζει. H 2nd unit του Ολυμπιακού, που στο προηγούμενο παιχνίδι είχε γκρεμίσει το +16 των προκατόχων της πήρε τη δική της ρεβάνς. Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ και Μπλακ έστησαν οδοφράγματα, ο Σλούκας χτυπούσε ανελέητα το αδύναμο αμυντικά σχήμα του Ιτούδη (με Έντουαρντς, Μπίρσεν και Μπιμπέροβιτς ταυτόχρονα στο παρκέ) και οι Πειραιώτες κατέγραψαν ένα επιμέρους 7-23 που τους έστειλε με προβάδισμα στα αποδυτήρια. Ήταν μια ακόμα απόδειξη της σπάνιας ικανότητας του Ολυμπιακού να ανταπεξέρχεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η τρίτη περίοδος εξελίχθηκε περίπου όπως και η πρώτη, με τον Ολυμπιακό να μπλοκάρει και πάλι επιθετικά και την Φενέρ να ξαναπαίρνει να ηνία του ρυθμού. Η παγωμένη εξέδρα αναζωπυρώθηκε και υπήρξε σοβαρός κίνδυνος να χαθεί εντελώς ο έλεγχος. Οι “ερυθρόλευκοι” δεν σταμάτησαν σε καμία στιγμή να παλεύουν παρά την εκνευριστική τους αστοχία, όμως όσο η ώρα περνούσε χωρίς να τους βγαίνει σχεδόν τίποτα, τόσο η αυτοπεποίθησή τους φαινόταν να κλονίζεται.

Ο Σάσα Βεζένκοβ κατέληξε στον πάγκο σχεδόν θολωμένος και το παιχνίδι άρχισε να παίρνει μια μορφή μη αναστρέψιμη για τους ερυθρόλευκους. Ο Κώστας Σλούκας, όμως, εξέπεμπε από άλλη συχνότητα. Σε ένα δικό του κόσμο που δεν είχε και μεγάλη επαφή με όσα εξελίσσονταν στο παρκέ. Βρισκόταν στο ίδιο παρκέ με τους υπόλοιπους, αλλά ήταν σαν να παίζει σε διαφορετικό ματς. Δεν τον άγγιζε τίποτα, είχε βαλθεί να γράψει το φινάλε, όπως εκείνος ήθελε. Η εικόνα του ήταν τόσο διαφορετική από την ροή του ματς, που έμοιαζε με αυτοκίνητο που έχει μπει στο αντίθετο ρεύμα. Κρατούσε τον Ολυμπιακό από τα μαλλιά, δεν τον άφηνε να βυθιστεί, έδινε σε όλους χρόνο και οξυγόνο και τους περίμενε να συνέλθουν. Για την τελική αντεπίθεση.

Ο Βεζένκοβ επέστρεψε στο παρκέ και αστόχησε ξανά σε μια μάλλον τραβηγμένη επιλογή. Έμοιαζε να έχει σπάσει πνευματικά και ήταν σίγουρο ότι η Φενέρ θα συνεχίσει να τον σημαδεύει. Έβγαλε την πρώτη άμυνα στον Γκούντουριτς, έβγαλε και δεύτερη κλέβοντας την μπάλα. Έβαλε καλάθι στον αιφνιδιασμό και ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά. Έβαλε το πρώτο μεγάλο τρίποντο για το +4. Η Φενέρ απάντησε με Ντόρσεϊ και Καλάθη και το ματς έγειρε προς την πλευρά της. Το γήπεδο κόχλαζε και ουσιαστικά… απαγόρευσε στις βολές του Μπλακ να έχουν τύχη. Με το σκορ στο 69-66 ο MVP της Ευρωλίγκας έκανε αυτό που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε. Ένα τρίποντο που ορκίζεσαι ότι δεν μπαίνει, το έβαλε σαν σε προπόνηση. Ο Σλούκας έπιασε το κεφάλι αντιλαμβανόμενος το βαθμό δυσκολίας. Λίγο αργότερα το ξανάπιασε βλέποντας τον Ουόκαπ να κάνει ένα λάθος απ’ αυτά που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια.

Ήταν όμως το βράδυ της ζωής του. Έχοντας στη διάθεση του 3,8 δευτερόλεπτα και στην πλάτη του έναν ολόκληρο οργανισμό στα… πρόθυρα νευρικής κρίσης εκείνος έκανε ραχιαία ντρίμπλα! Και σηκώθηκε. Και μαζί του σηκώθηκαν οι συμπαίκτες του, οι προπονητές του, οι πρόεδροι από τις καρέκλες τους και οι απανταχού Ολυμπιακοί από τις δικές τους. Κι έζησαν όλοι μαζί το ταξίδι της μπάλας με την ίδια ακριβώς προσμονή και την ανάσα κομμένη. Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Από εκείνες που έχουν κόκκινη σφραγίδα και ονομασία προέλευσης. Που κυνηγούν αδιάκοπα τη μοίρα αυτής της ομάδας κι εκεί που νομίζεις ότι η διαστροφή τους εξαντλήθηκε, βρίσκεσαι και πάλι έρμαιο στις ορέξεις τους…

ΥΓ. Η σειρά δεν τελείωσε σε καμία περίπτωση και έκρηξη συναισθημάτων που προκάλεσε η χθεσινή εξέλιξη πρέπει άμεσα να καταλαγιάσει. Οι πρόεδροι του Ολυμπιακού, μέσα στη συγκίνηση τους, έσπευσαν αμέσως να χαμηλώσουν τους τόνους με τις μετρημένες και γεμάτες σεβασμό για τον αντίπαλο δηλώσεις τους. Η δουλειά πρέπει να τελειώσει την Παρασκευή…

- Δημοσιεύτηκε στο "Eurohoops".