Skip to main content

Ένα ντέρμπι που τέλειωσε νωρίς

Το «Shot Clock» γράφει για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού μέσα στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού.

Το χθεσινό ντέρμπι ανάμεσα σε ΠΑΟ και ΟΣΦΠ μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ ήταν ένα ματς που περιμέναμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Λίγο το εορταστικό κλίμα και οι άδειες μας, λίγο το γεγονός ότι ο ΠΑΟ το τελευταίο διάστημα είχε δείξει σημάδια βελτίωσης λόγω της παρουσίας του Bacon και ο ΟΣΦΠ έδειχνε να βρίσκεται σε αγωνιστική κοιλιά και φυσικά η απουσία του Σάσα Βεζένκοβ που ίσως έκλεινε την αγωνιστική ψαλίδα των δύο ομάδων ήταν αρκετοί λόγοι για να περιμένει κανείς τον αγώνα.

Οι «πράσινοι», όπως δήλωσε ο Derrick Williams, είχαν κυκλώσει το ματς για να δείξουν ότι πλέον μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τον αιώνιο αντίπαλο. Όμως, μέσα στον αγωνιστικό χώρο αυτό δε φάνηκε παρά μόνο για λίγα λεπτά. Ο ΠΑΟ φάνηκε απροετοίμαστος – πρώτα και κύρια τακτικά. Απέναντι σε μια ομάδα με πολύ καλή κίνηση μακριά από τη μπάλα και εξαιρετική pick and roll δημιουργία, ο coach Ράντονιτς παρέταξε μια αμυντική τακτική που προβλημάτισε. Την ίδια στιγμή, στην επίθεση ο ΠΑΟ δε δημιουργούσε και όλα τα παραπάνω δημιούργησαν ένα εύκολο βράδυ για τον Ολυμπιακό.

Η pick and roll άμυνα του ΠΑΟ απλοποίησε τη δουλειά των ερυθρόλευκων

Ο Ολυμπιακός με τον Σλούκα στον αγωνιστικό χώρο είναι μια pick and roll oriented ομάδα. Με τον Ράντονιτς να επιλέγει ( ; ) να μην υπάρχουν καλύψεις στη πίσω γραμμή άμυνας, μιας και όλα τα φτερά ήταν συνεχώς κολλημένα πάνω στους σουτέρ του ΟΣΦΠ (άρα θα υποθέσουμε ότι ήταν οδηγία), ο Ολυμπιακός έπαιζε διαρκώς 2 εναντίον 2 σε κεντρικά pick and roll με τη μπάλα στα χέρια ελίτ δημιουργών. Γίνεται πιο εύκολο;

Ο Canaan παρουσιάζεται ολοένα και πιο βελτιωμένος

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει δείξει το πρόσωπο του εκρηκτικού guard που έδειξε με την Unics πέρσι, ο Canaan βελτιώνεται συνεχώς, κατανοεί το ρόλο του και συμβάλλει καθοριστικά στην καλύτερη επίθεση της Ευρώπης. Άλλωστε, όταν κάποιος έρχεται με τη στάμπα του σουτέρ και σουτάρει 44% για τρεις στη σεζόν, έχει πιάσει τουλάχιστον το λιγότερο των προσδοκιών! Το θέμα για χθες είναι όμως ότι είχε 17 πόντους, είχε ένα εξαιρετικό καλάθι και φάουλ και στην πρώτη του χρησιμοποίηση στο 4ο δεκάλεπτο είχε 6 πόντους.

«Μα είχε λήξει το ματς» θα πει κάποιος. Η απλή απάντηση είναι ότι τώρα που του ζητήθηκε να παίξει στη 4η, απέδωσε και μάλιστα εξαιρετικά. Θέλουμε να δούμε τον Canaan βασικό κομμάτι στο κλείσιμο αγώνων.

Ο Bacon μπορεί να φέρνει την άνοιξη, απλά όχι πάντα

Ο Bacon δεν είναι παίκτης που θέλει τη μπάλα μόνο για τον εαυτό του και δε θέλει η ομάδα να παίζει σωστά. Το έχει άλλωστε ήδη αποδείξει με τη Μονακό που ήταν καταπληκτικός ως νούμερο 2 επιλογή. Όμως, στον ΠΑΟ η επίθεση απλά δε λειτουργεί και το να πάρει πολλές και τραβηγμένες προσπάθειες είναι όρος για να εκδηλωθεί επίθεση!

Στο παρακάτω γράφημα του HackAStat βλέπουμε ότι η επίθεση του ΠΑΟ είναι από τις μέτριες στην Ευρωλίγκα.

Χωρίς το Bacon αυτή η επίθεση είναι απλά στη τελευταία θέση της Ευρωλίγκας. Kαι ίσως παίρνει και ιστορικές προεκτάσεις.

Αυτό βέβαια δε δικαιολογείται από το ρόστερ, μιας και υπάρχει ένα υλικό που θα έπρεπε να παίζει καλύτερα. Όμως, ο coach Ράντονιτς δεν μπορεί να τρέξει μια ομάδα με βάση το μπάσκετ που απαιτείται σήμερα σε αυτό το επίπεδο.

Η απόλυτη κυριαρχία στη ρακέτα και οι πόντοι από κοψίματα

Ο Coach Μπαρτζώκας χθες έκανε -ακόμη- ένα masterclass. Η επιλογή των τριών guard και η μετακίνηση του Παπανικολάου στο «4» ήταν καθοριστική για να μπορέσει να ανοίξει η άμυνα του ΠΑΟ. Και από την ώρα που άνοιξε, τα κοψίματα μέσα στη ρακέτα ήταν απλά και εύκολα, με τον Παπανικολάου να πρωταγωνιστεί σε αυτό το κομμάτι. Την ίδια στιγμή, ο Φαλ για άλλη μια φορά ήταν ισοπεδωτικός απέναντι σε Παπαγιάννη και Γκουντάιτις.

Η διαφορά επιπέδου των ψηλών ήταν τόσο μεγάλη που Φαλ και Μπολομπόι είχαν υπερπολλαπλάσιους (!) αριθμούς σε πόντους και ριμπάουντ.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε και άλλα. Για παράδειγμα, ο Τhomas Walkup εξελίσσεται σε ένα από τα καλύτερα all-around guards στην Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια. Όταν υπέγραψε στον ΟΣΦΠ γράφαμε εδώ στο superbasket.gr ότι «Για να σκεφθούμε πόσο καλός all around παίκτης είναι ο Γουόκαπ είναι χρήσιμο ένα flashback στο 2016, όπου ο Γουόκαπ έγινε ο πρώτος παίκτης των Lumberjacks στο NCAA που έκανε τριπλ νταμπλ με 12 πόντους, 15 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι θα κάνει αυτά τα πράγματα στην Ευρωλίγκα και τον Ολυμπιακό, αλλά δείχνει τη δυνατότητα του ως παίκτη να προσφέρει με κάθε τρόπο.»

Πλέον στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα -και αυτός- έχει γίνει ένας σταρ της λίγκας.

Άρα κλείνουμε το κείμενο με την υπενθύμιση ότι το σπουδαιότερο πράγμα που έκανε ο Ολυμπιακός αυτά τα χρόνια ήταν να εμπιστευτεί σε αυτόν τον σπουδαίο προπονητή, το χτίσιμο της ομάδας του. Και στα ίδια χνάρια πρέπει να βαδίσει και ο ΠΑΟ. Τότε τα ντέρμπι θα ξαναγίνουν ματς ανταγωνιστικά και σπουδαία για όλους.