Skip to main content

Μια κρίσιμη ευρωπαϊκή εβδομάδα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Το «Shot Clock» γράφει για την σημασία των αγώνων των «αιωνίων» για την 12η αγωνιστική της Euroleague.

Μετά το ντέρμπι στην Ελληνική basket league που βρήκε τους ερυθρόλευκους να επικρατούν με 68-66, οι δύο ελληνικές ομάδες δίνουν δύο εξαιρετικά κρίσιμα ματς για την πορεία τους στη φετινή Ευρωλίγκα. Στο τελευταίο Shot Clock Euroleague Show, την εκπομπή για Ευρωλίγκα του Superbasket.gr, αναλύσαμε διεξοδικά ό,τι έγινε στο ντέρμπι, αλλά και ό,τι έρχεται τώρα για τους αιώνιους που αντιμετωπίζουν τις Αρμάνι και Μπολόνια, σε δύο ματς που είναι για όλους «ζωής και θανάτου».

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται τη νίκη αν θέλει να συνεχίσει να βλέπει το πλεονέκτημα έδρας από κοντά

Αργά και σταδιακά, η φετινή Ευρωλίγκα παίρνει μορφή σε όλα τα βαθμολογικά της στρώματα. Κι όμως, οι ελληνικές ομάδες είναι από τις πιο δύσκολες στο να προβλέψεις πού θα καταλήξουν. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καταπληκτικά τη σεζόν, αλλά πλέον βρίσκεται σε ένα σημείο που χρειάζεται να ανεβάσει την απόδοσή του, ενώ ο ΠΑΟ ξεκίνησε άσχημα και ολοένα και ανεβαίνει. Το ματς με τη Βίρτους έχει διττή φύση: είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, απέναντι σε μια σκληρή ομάδα, αλλά είναι ματς που η διαφορά δυναμικότητας είναι τέτοια που πρέπει να θεωρείται «must win». O κόουτς Μπαρτζώκας οφείλει να αξιοποιήσει πλέον καλύτερα τα καλοκαιρινά μεταγραφικά αποκτήματα, η σεζόν είναι μεγάλη και παίκτες όπως ο Canaan, o Bolo

mboy και ο Peters θα πρέπει να πάρουν περισσότερες και ουσιαστικότερες ευκαιρίες. Όσο και αν η συζήτηση γύρω από το όνομά τους γίνεται με κακούς όρους, ο ΟΣΦΠ πρέπει να τους ενσωματώσει στο μπασκετικό του οικοσύστημα.

Πολλοί λένε ότι αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν closer. Έναν παίκτη ικανό να βάλει τη μπάλα στο καλάθι γενικά, αλλά και στις κρίσιμες στιγμές. Και παρά την αποτελεσματικότητα του Σάσα Βεζένκοβ καθόλη τη διάρκεια των αγώνων, σίγουρα δεν έχει καταφέρει ακόμη να γίνει αυτό – άλλωστε, αν ήταν και closer θα είχε 25+ πόντους μέσο όρο στην Ευρωλίγκα!

Μήπως όμως αυτόν τον παίκτη τον έχει ήδη στο ρόστερ του;

O Canaan πέρσι ήταν ο νούμερο 1 παίκτης στην Ευρωλίγκα στις 4 περιόδους από κάθε άποψη για μια ομάδα που πάλευε για την 4άδα!

Mε 1,26 PPP (!) στις 4ες περιόδους ήταν με διαφορά ο πρώτος σε αποτελεσματικότητα, ενώ μοιραζόταν την πρώτη θέση σε συνολικούς πόντους με τον Scottie Wilbekin. Την ίδια στιγμή, σούταρε 47% για τρεις και 60% στα δίποντα! Ναι, λοιπόν ο Ολυμπιακός χρειάζεται closer. Αλλά αντί να βγει στην -πολύ δύσκολη- αγορά τον Γενάρη, να βρει τρόπους να αξιοποιήσει καλύτερα τον καλύτερο closer της περσινής Ευρωλίγκας; Μήπως θα πρέπει ο coach Μπαρτζώκας να δώσει περισσότερα On-ball actions στον Αμερικανό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να μειωθεί το μεγάλο usage του Κώστα Σλούκα; Με αυτό τον τρόπο και ο Canaan θα βρει τον εαυτό του μέσα στο πλαίσιο της ομάδας, αλλά και ο Έλληνας σταρ θα μπορεί να είναι πιο ξεκούραστος κατά τη διάρκεια της σεζόν -μιας και ως τώρα κουβαλά μεγάλο φορτίο.

Το ματς λοιπόν με τη Virtus είναι Must win, αλλά αν ο Ολυμπιακός θέλει να πάει μακριά οφείλει να ενσωματώσει καλύτερα τους νέους παίκτες του. Η ομάδα είναι καινούρια, όσο και αν πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για «κορμό». Στο σύγχρονο μπάσκετ μια μόνο αλλαγή -πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την απώλεια ενός dominant scoring guard όπως ο Dorsey- μπορεί να είναι κρίσιμη. Άρα, η ενσωμάτωση των ποιοτικών παικτών του θα πρέπει να είναι πρώτο και κύριο μέλημα, αν ο Ολυμπιακός θέλει να κοιτάει την 4άδα.

Ο ΠΑΟ για μια νίκη 8άδας

Πρόσφατα αναλύσαμε πόσο έχει αλλάξει τον ΠΑΟ η παρουσία του Bacon. Σήμερα, ο ρόλος του Αμερικανού θα είναι ακόμη πιο κρίσιμος λόγω της απουσίας του καθοριστικού ως τώρα Nate Wolters. Ο αντίπαλος των πράσινων, υπό άλλες συνθήκες θα τρόμαζε! Όμως, η Αρμάνι μοιάζει με κτήνος ανήμπορο να αντιδράσει στα χτυπήματα των αντιπάλων του και αυτό ακριβώς πρέπει να εκμεταλλευτεί ο coach Ράντονιτς και η ομάδα του. Ο ΠΑΟ είναι δεύτερος σε pace στη λίγκα, αλλά πρώτος και με διαφορά στα τελευταία 6 ματς και αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει την ομάδα του Μεσίνα να πονοκεφαλιάζει μιας και τα βρίσκει σκούρα σε αυτό το στυλ μπάσκετ.

Από την άλλη, δε πρέπει ποτέ κανείς να υποτιμά ένα τέτοιο ρόστερ και ένα τέτοιο προπονητή. Μερικές φορές αρκεί ένα «κλικ» για να γυρίσει ο διακόπτης μιας ολόκληρης σεζόν και ποτέ δε θες να είσαι εσύ η αφορμή.