Skip to main content

Τί πρέπει να κρατήσει ο Ο Ολυμπιακός από την ως τώρα πορεία του παρά την ήττα από τη Μονακό

Το «Shot Clock» γράφει για τα «ερυθρόλευκα» στοιχεία που χρίζουν προσοχής, μετά το πέρας των πρώτων πέντε αγωνιστικών της Euroleague.  

Τη Πέμπτη το απόγευμα, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την εξίσου δυνατή Μονακό μέσα στο ΣΕΦ. Πολλοί θα μπορούσαν να πούνε ότι ήταν μια ήττα που πονάει, μιας και ήταν εντός έδρας από μια ομάδα που πιθανώς να κονταροχτυπηθεί με τους ερυθρόλευκους για τις ίδιες θέσεις.

Κι όμως, θα ήταν λάθος η υπερεκτίμηση μιας ήττας, όπως θα ήταν λάθος και η υπερεκτίμηση του μέχρι πρότινος 4-0, μιας και η σεζόν στην Ευρωλίγκα είναι μεγάλη. Με τρεις νίκες σε Ισπανικό έδαφος και με μπάσκετ που έχει ξεχωρίσει, τα θετικά στο δεδομένο σημείο της σεζόν είναι πολλά. Θα πρέπει όμως να εξετάσουμε το αν και κατά πόσο η πολύ καλή παρουσία ως τώρα μπορεί να διατηρηθεί και ποια είναι τα στοιχεία που χρίζουν προσοχής.

Ο Σάσα Βεζένκοβ

Όσες φορές και να γραφτεί δεν είναι αρκετές. Άλλωστε, το ταξίδι του star του Ολυμπιακού σε αυτό το επίπεδο δεν ήταν και τόσο αναμενόμενο. Όταν έβγαζε μάτια με τη φανέλα του Άρη, πολλοί σκέφτηκαν για το potential του, όμως ο τρόπος με τον οποίο έφυγε από τη Μπαρτσελόνα άφησε ερωτηματικά για το αν θα τα καταφέρει στην Ευρωλίγκα. Πλέον, στα 27 του, όλα αυτά μοιάζουν μακρινά. Το καλύτερο ξεκίνημα σε σεζόν στην καριέρα του είναι γεγονός και οι 21 πόντοι και τα 9.6 ριμπάουντ που μετρά ανά αγώνα μιλούν από μόνα τους. Αυτά τα συνδυάζει με το 1 κλέψιμο ανά αγώνα και το εκκωφαντικό 46.7% για τρεις καθιερώνοντας τον εαυτό του ως ένα υπερσύγχρονο 4άρι. Η άμυνα του έχει βελτιωθεί. Τα κοψίματά του είναι ίσως τα καλύτερα που έχουμε δει σε ψηλό στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Ο Βεζένκοβ αυτή τη στιγμή δίνει στον ΟΣΦΠ ένα μαξιλαράκι ασφαλείας: ένας παίκτης όταν παίζει στο όριο του 20/10 κάθε βράδυ σε πόντους και ριμπάουντ εγγυάται ότι η ομάδα θα είναι ανταγωνιστική στην Ευρωλίγκα. Το να δεθούν όλα τα κομμάτια δίπλα του σε υψηλότερο επίπεδο θα εγγυηθούν μια μεγαλύτερη επιτυχία.

Το πρόγραμμα της συνέχειας είναι καθοριστικό

Οι τρεις επόμενες αγωνιστικές βρίσκουν την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να αντιμετωπίζει την υπολογίσιμη Βαλένθια, την αναγεννημένη Παρτίζαν και την πληγωμένη Μπάγερν μέσα στο Μόναχο. Ένα ενδεχόμενο 3 στα 3 ή ακόμη και 2 στα 3 θα φέρει άνεση, δέσιμο, ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και φυσικά βαθμολογική εξασφάλιση στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας. Φυσικά αυτό είναι κάθε άλλο παρά εύκολο, ειδικά από τη στιγμή που όπως θα αναλύσουμε παρακάτω, το 4-1 δε σημαίνει έλλειψη αδυναμιών.

Μερικά σημαντικά στοιχεία για τον Ολυμπιακό 

Το γεγονός ότι ο Κώστας Σλούκας, ο Σάσα Βεζένκοβ και ο Τόμας Γουόκαπ αποτελούν τις τρεις σημαντικότερες μονάδες του Ολυμπιακού είναι πλέον γνωστό. Οι τρεις παίκτες βρίσκονται όλοι στα πολύ θετικά σημεία του plus/minus του στατιστικού δηλαδή που δείχνει αν η ομάδα κερδίζει ή χάνει κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στον αγωνιστικό χώρο. Όμως, η αρνητική εικόνα των Παπανικολάου και Πίτερς σε αυτή τη στατιστική είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθήσουμε μιας και πρόκειται για δύο παίκτες με κρίσιμο και συγκεκριμένο ρόλο στην ομάδα. Παρακάτω βλέπουμε το γράφημα του 3stepsbasket.com για το μέσο plus/minus των ερυθρόλευκων.

Όπως αναλύσαμε και στο προηγούμενό μας άρθρο, η επίθεση της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα παραμένει εξαιρετική. Ακόμη και στην ήττα από τη Μονακό οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν εκ νέου τόσο στην παραγωγή ασίστ, όσο και στο ast/to ratio. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι η Μονακό επικράτησε τόσο σε επίπεδα ευστοχίας στο τρίποντο, όσο φυσικά και στα rebound.

Ένα σημείο που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η αμυντική παρουσία του Ολυμπιακού, καθώς με εξαίρεση το ματς με τη Μπαρτσελόνα όλα τα υπόλοιπα κινούνται πάνω από τους 80 πόντους με το 114 def.rating να μην είναι η καλύτερη δυνατή επίδοση, αν και είναι σίγουρα ακόμη νωρίς για να μπορέσει μια ομάδα να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο λόγος για τον οποίο η άμυνα δεν είναι ακόμη αποτελεσματική οφείλεται στην επιλογή του Ολυμπιακού να έχει άμυνα υψηλής έντασης, που επιδιώκει κλεψίματα. Αυτό είναι μια επιλογή που αφενός καθορίζει το ρυθμό του αγώνα μιας και οι ερυθρόλευκοι είναι 5οι σε pace στην Ευρωλίγκα, αφετέρου αφήνει σημαντικά κενά στο rim protection, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στη 16η θέση σε μπλοκ ανά αγώνα σύμφωνα με το hack-a-stat.com. Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται περίπλοκα: ενώ ο ΟΣΦΠ έχει έλλειψη σε rim protection, καταφέρνει να έχει μια καλή παρουσία στην άμυνά του στο ζωγραφιστό μιας και οι αντίπαλοί του σουτάρουν με το εξαιρετικά μέτριο 57% κάτω από τη ρακέτα, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της λίγκας. Αυτό συμβαίνει καθώς η επιλογή είναι η άμυνα να μαζεύεται ερμητικά στη ρακέτα αφήνοντας ελεύθερα τα τρίποντα στις γωνίες. Το γράφημα παρακάτω επιβεβαιώνει ότι η αμυντική προσέγγιση του Ολυμπιακού αφήνει ελεύθερες τις γωνίες και ως τώρα οι Πειραιώτες το πληρώνουν με 44% και 67% από τις δύο γωνίες. Ταυτόχρονα, η επιλογή για την next pick and roll άμυνα, όπου έρχεται βοήθεια από τη δυνατή στον ball handler σε ματς απέναντι σε stars όπως ο Mike James, έδωσαν την ευκαιρία στους ελεύθερους παίκτες να πληγώσουν τους ερυθρόλευκους. Θυμηθείτε χαρακτηριστικά μερικά τρίποντα του Elli Okobo ή του Diallo στο ματς με τη Μονακό.

Φυσικά, το δείγμα 5 αγώνων ποτέ δεν είναι αρκετό , ωστόσο δείχνει μια κατεύθυνση. Επιπλέον, το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που καλείσαι να πάρεις επιλογές, παίρνοντας κάτι από τον αντίπαλο και δίνοντας κάτι άλλο. Η πολυτέλεια για παράδειγμα των Milwaukee Bucks να έχουν στην περιφέρεια τον Jrue Holiday, στη ρακέτα τον Brook Lopez και στις βοήθειες τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σκιαγραφεί το προφίλ της τέλειας άμυνας όπου μπορεί να πιέζει, να έχει rim protection και παράλληλα να επιτρέπει τα λιγότερα τρίποντα σε όλο το ΝΒΑ. Θα ήταν παράλογο όμως να ζητήσεις κάτι τέτοιο από μια ομάδα Ευρωλίγκας, έτσι δεν είναι;

Γιατί υπάρχει λόγος να είναι κανείς αισιόδοξος;

Στο υψηλότερο επίπεδο οι 5 αγώνες δεν λένε πολλά πράγματα. Αυτό το γνωρίζουμε καλά. Και το γνωρίζουν ακόμη καλύτερα οι πρωταγωνιστές του υψηλότερου επιπέδου μπάσκετ στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να χτίσει μια ταυτότητα σε άμυνα και επίθεση και αυτό είναι το ουσιαστικότερο συμπέρασμα που μπορεί να αντληθεί. Ένα παιχνίδι υψηλού ρυθμού, με κέντρο την κίνηση της μπάλας στην επίθεση και την ένταση και τις τοποθετήσεις στην άμυνα. Το ρόστερ έχει το απαραίτητο βάθος και την ποιότητα για να μπορέσει να προσαρμοστεί σε διαφορετικά στυλ παιχνιδιού, όμως ως τώρα φαίνεται να επιβάλλει αυτό τον ρυθμό του και αυτό είναι κάτι που στόχευε ο coach Μπαρτζώκας. Αν σε αυτά προστεθούν οι παρουσίες των Σλούκα, Βεζένκοβ ως ένα από τα πιο dynamic duo’s της Ευρωλίγκας τότε μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι αυτή η αρχή χαράζει το δρόμο για μια εξαιρετική σεζόν.