Skip to main content

Ο καλύτερος παίκτης του Summer League

Το «Shot Clock» στρέφει την προσοχή του στο νο4 του draft, Κίγκαν Μάρεϊ, που με τις εμφανίσεις του στο Summer League, δείχνει πως το μέλλον του στους Σακραμέντο Κινγκς διαγράφεται λαμπρό.

Μετά την είδηση ότι οι Sacramento Kings ενδιαφέρονται σοβαρά για τον Σάσα Βεζένκοβ, το ελληνικό μπασκετικό κοινό άρχισε – όπως ήταν λογικό- να μελετά το ρόστερ των Kings για να δει αν και κατά πόσο είναι δυνατόν να βρεθεί εκεί ο σταρ του Ολυμπιακού. Ρίχνοντας μια ματιά, βλέπει κανείς μια σειρά από γνωστούς σταρ του ΝΒΑ (Sabonis, Fox) ή ρολίστες (Harrison Barnes), όμως σίγουρα μια ξεχωριστή ματιά αξίζει στο φετινό νούμερο 4 του draft, τον Keegan Murray που μετά από μερικές πολύ ποιοτικές σεζόν στο Iowa, φαίνεται πανέτοιμος να πρωταγωνιστήσει στο ΝΒΑ.

Ερχόμενος από μια καταπληκτική σεζόν στο NCAA, o Forward των Kings εντυπωσιάζει στο Summer League.

Οι αριθμοί του είναι σαφώς εξαιρετικοί, αλλά όταν μιλάμε για το Summer League αυτοί δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αντίθετα, τα βασικά στοιχεία στο παιχνίδι του είναι αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίσει.

#1 Δείχνει να είναι ένας πανέξυπνος παίκτης, έτοιμος για το επόμενο επίπεδο

Πολύ συχνά οι ομάδες στο draft επιλέγουν παίκτες που είναι νεαροί και δεν είναι σωματικά και τακτικά έτοιμοι για τη λίγκα, αλλά έχουν φυσικά όλο το μπασκετικό και αθλητικό πακέτο. Στην περίπτωση του Murray, μπασκετικά και αθλητικά προσόντα συνδυάζονται με εξαιρετική γνώση των fundamentals και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είναι παίκτης που ξέρει τη θέση του, πώς να εκμεταλλευτεί το μέγεθός του απέναντι σε λιγότερο δυνατούς αντιπάλους, πώς να κερδίσει πιο αργούς αντιπάλους και πώς να παίξει με ένα μοναδικό στυλ μιας και μιλάμε για ένα 4άρι που μπορεί να δημιουργήσει, να εκμεταλλευτεί σκριν κ.α.

#2 Είναι καταπληκτικός σουτέρ

Ο τρόπος με τον οποίο σουτάρει είναι καταπληκτικός. Αν αυτό συνδυαστεί με την ικανότητά του να σουτάρει με κάθε τρόπο, τότε μιλάμε για ένα μοναδικό παίκτη από την θέση του Power Forward.

  • Είναι ένας εξαιρετικός catch and shoot παίκτης
  • Ο τρόπος που βγαίνει από τα σκριν θυμίζει πολύ περισσότερο παίκτη που παίζει στη περιφέρεια
  • Μπορεί να σκοράρει βάζοντας τη μπάλα στο παρκέ, ενώ διαθέτει μια elite προσποίηση πριν σουτάρει.

#3 Γνωρίζει πότε να ρισκάρει στην άμυνα και πότε να είναι ενορχηστρωτής της

Σε μια χαρακτηριστική φάση, τον είδαμε να κλέβει τη μπάλα και να τρέχει στον αιφνιδιασμό.

Ο Murray δείχνει σε αυτή τη φάση πόσο καλά αναγνωρίζει καταστάσεις και παίρνει ένα λογικό ρίσκο με βάση το διάβασμα της φάσης. Ωστόσο, αμυντικά είναι παίκτης που παίζει πάντα με βάση τη σωστή απόφαση, είναι στη σωστή θέση, είναι καλός αμυντικός rebounder (που μπορεί κατευθείαν να τρέξει τον αιφνιδιασμό) και μπορεί να μαρκάρει από το 1 μέχρι το 4. Με αυτά τα στοιχεία, δεν αποκλείεται να τον δούμε να περνάει και κάποιο χρόνο στη θέση του Small Forward.

#4 Οι επιδόσεις του απέναντι στους καλύτερους παίκτες του draft ήταν καταπληκτικές

Απέναντι στον Paolo Banchero ήταν ανταγωνιστικός, παρά το γεγονός ότι ο Ιταλός νεαρός σταρ του Orlando είναι ένας εξαιρετικά ικανός παίκτης σε κάθε επίπεδο.

Εκεί όμως που πραγματικά έκανε τη διαφορά, ήταν απέναντι στον Holmgren, το #2 του φετινού draft όπου ο νέος παίκτης των Kings ήταν κυρίαρχος και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Οι Kings είναι προφανές ότι έχουν ένα παίκτη που μπορεί να γίνει κορυφαίος στη θέση του. Ωστόσο, είναι η ομάδα που μας έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι «λατρεύει» να μένει στη μετριότητα και να μην δουλεύει τους παίκτες της. Με τον νέο προπονητή της, ελπίζει να αλλάξει τη κατάσταση. Και ο Keegan Murray πρέπει να είναι βασικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας.