Skip to main content

Ο θρίαμβος του Μπαρτζώκα και ο MVP της σειράς

Το «Shot Clock» γράφει για την υπέρβαση του Ολυμπιακού και τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που μαζί με τον Τόμας Γουόκαπ, στέλνουν τους «ερυθρόλευκους» στο Βελιγράδι.

Το βλέμμα του Kevin Durant έχει χαθεί στο θέαμα του κόσμου που ζητωκραυγάζει για την ομάδα του και των καπνογόνων που άναψαν. Ο αστέρας του παγκόσμιου μπάσκετ, μετά την επίσκεψή του στο Μονακό, ήρθε να δει το τελευταίο ματς της σειράς ΟΣΦΠ-Μονακό και κανείς θα έλεγε ότι έμεινε παραπάνω από ευχαριστημένος. Και αν το μπασκετικό ήταν το ένα κομμάτι, το άλλο σίγουρα ήταν το κομμάτι του κόσμου.

KD & Emma Stone Just Witnessed The Best Basketball Atmosphere Ever 🤯 - YouTube

Του κόσμου που περίμενε την Ευρωπαϊκή επιτυχία της ομάδας του για να ξεσπάσει.

Ζώντας σε μια χώρα που η πανδημία και οι πολιτικές αντιμετώπισής της επιτέθηκαν στο γενικό συναίσθημα του λαού, είτε μιλάμε για τον Ολυμπιακό είτε για τον Παναθηναϊκό είτε για οποιαδήποτε ομάδα, μια μεγάλη διάκριση δεν είναι παρά ένας λόγος να ξαναγελάσει και να μπορέσει να αισθανθεί πιο όμορφα. Εξάλου, ο αθλητισμός και το μπάσκετ είναι πολλά πράγματα: είναι ικανότητα, είναι τακτική, είναι αριθμοί, είναι συναίσθημα, μα πάνω από όλα είναι συλλογική έκφραση, είναι η προσπάθεια διάφορων ατομικοτήτων να περάσουν στο επόμενο στάδιο μέσα από τη συλλογική ανύψωση κάθε διαφορετικού ταλέντου.

Ακριβώς αυτό εκπροσώπησε ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα. Μια ομάδα που δεν έχει το σπουδαιότερο ρόστερ βάσει ατομικού ταλέντου, αλλά μέσα από την οργάνωση, τις αρχές, την πίστη και το δέσιμο έφτασε σε σημείο να ξεπεράσει κάθε έναν από τους αρχικούς στόχους που έθεσε. Στα preview της σεζόν με τον Μιχάλη Στεφάνου συζητούσαμε για το πώς ο ΟΣΦΠ είναι μια ομάδα που θα παλέψει για ένα καλό πλασάρισμα στην 8άδα.

Τελικά, ο ΟΣΦΠ κατάφερε να ξεπεράσει όλους τους στόχους και χθες κέρδισε τη Μονακό και βρέθηκε επίσημα στο final 4 του Βελιγραδίου. Το τελικό 94-88 ήρθε μέσα από μια μπασκετική πανδαισία και έτσι ο ΟΣΦΠ ταξιδεύει για το Βελιγράδι, για την τελική φάση της διοργάνωσης.

Όλη η σειρά ήταν συγκλονιστική και ανέβασε επίπεδο και τις δύο ομάδες. Απόλυτος πρωταγωνιστής όλης της φετινής σεζόν, αλλά και της σειράς για τους ερυθρόλευκους ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας που έκανε συνεχείς παρεμβάσεις μέσα στα παιχνίδια ή και από παιχνίδι σε παιχνίδι και έδινε στην ομάδα του λύσεις όταν όλα φαίνονταν χαμένα. Από την αύξηση του ρόλου του Walkup μέχρι την  διαχείριση του McKissic και από εκεί στους τρόπους με τους οποίους ανέδειξε την κακή αμυντική λειτουργία της Μονακό σε τρία παιχνίδια, ο Γιώργος Μπαρτζώκας παίρνει πολύ υψηλό βαθμό. Από εξαιρετικός δημιουργός ομάδων, πλέον περνά επίσημα στο επόμενο επίπεδο, στο υψηλότερο επίπεδο των κόουτς της Ευρώπης με τρία final 4 σε 8 έτη!

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, MVP της σειράς δε μπορεί παρά να είναι ο Thomas Walkup. Τα στατιστικά του μπορεί να μην είναι τα σπουδαιότερα, όμως ο συνδυασμός εξαιρετικής παρουσίας σε άμυνα και επίθεση τον κάνει τον πιο σταθερό παίκτη της σειράς. Χθες, με ακόμη ένα προσωπικό σερί, έδωσε λύσεις στον ΟΣΦΠ, ενώ η άμυνά του ήταν elite επιπέδου.

Στις παρακάτω φάσεις, βλέπουμε πώς ο Thomas Walkup αποδεικνύει ότι είναι ένας από τους πιο versatile guard στην Ευρώπη: πρώτα σκοράρει σε catch and shoot τρίποντο, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και στη γωνία, ο Μοτεγιούνας είναι σε drop coverage. Έπειτα παίρνει τα σκριν και τελειώνει τη φάση από τα 3 μέτρα, εκθέτοντας και πάλι την ίδια αμυντική κάλυψη στο pick and roll και τέλος σε μια φάση που έχει την υπογραφή του, αναγνωρίζει το λάθος του αντιπάλου κλέβει τη μπάλα και την καρφώνει!

Μιλώντας για τους πρωταγωνιστές δε θα μπορούσε να λείπει ο McKissic με τον Αμερικανό να τελειώνει με 18 πόντους, όντας ουσιαστικά ο παίκτης που κράτησε τον ΟΣΦΠ μέσα στο ματς όταν η Μονακό, με πρωταγωνιστές τους ρολίστες της Lee και Ouattara, που είχαν μαζί 29 πόντους και 8/12 τρίποντα, είχε βρει ρυθμό για τα καλά. Ο McKissic ξεκάθαρα παίκτης της έδρας για την ομάδα του, αρχικά σκόραρε στα τρίποντα που του έδωσε ο James όπως βλέπουμε στο βίντεο, έπειτα επιτέθηκε στην άμυνα με βάθος του Donta Hall και τελικά χτύπησε τα αργά πόδια του Bacon στην close-out κατάσταση.

Οι ήσυχοι καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς, Σλούκας και Ντόρσει μίλησαν στο τέλος. Ο Ελληνοαμερικάνος γκαρντ επιτέθηκε στον Mike James,που αμυντικά είναι πολύ κακός. Εδώ βλέπουμε δύο φάσεις στις οποίες πολύ εύκολα ο ΟΣΦΠ πήρε πόντους με εύκολες συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, ο Σλούκας απέδειξε ξανά γιατί είναι ένας από τους πιο  clutch παίκτες στην Ευρώπη, σκοράροντας συνεχώς εκμεταλλευόμενος την πολύ κακή αντιμετώπιση στο pick and roll από τη Μονακό. Αρχικά, μετά από μια DHO action ο Σλούκας αφήνει πίσω του τον Lee που «κλέβει» στην άμυνα, εκμεταλλεύεται το ότι ο Thomas βρίσκεται χαμένος και σκοράρει για τρεις. Έπειτα, σε μια απλή screen the screener action, o Μοτεγιούνας αυτή τη φορά χάνεται και ο Σλούκας βάζει ένα εύκολο καλάθι. Τέλος, λάθος στην αντιμετώπιση και από τον Donta Hall και ο Σλούκας ξανατιμωρεί.

Στο πιο κρίσιμο ματς της σεζόν, ο ΟΣΦΠ προσαρμόστηκε στο παιχνίδι της Μονακό, πήγε το σκορ σε πολύ υψηλά επίπεδα και κέρδισε. Κράτησε όμως τις βασικές του αρχές, σουτάροντας 47.8% για τρεις, έχοντας 18 ασίστ για 8 μόλις λάθη.

Η αντιμετώπιση του Mike James αποτέλεσε πρώτο και κύριο στοιχείο. Ο Αμερικάνος σταρ όμως είχε 24 πόντους και 10 ριμπάουντ, με 10/11 βολές, όμως το 2/10 τρίποντα ήταν πολύ κρίσιμο. Στην παρακάτω φάση βλέπουμε πώς η εξαιρετικά προσαρμοσμένη άμυνα του Ολυμπιακού όχι απλά οδηγεί τον James σε κακή επιλογή, αλλά είναι ο λόγος που οι ερυθρόλευκοι τρέχουν στον αιφνιδιασμό με τον Σλούκα να αναγνωρίζει ότι μπροστά του τρέχει ο εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο McKissic.

Το μεγαλύτερο κέρδος φυσικά ήταν οι μόλις 12 πόντοι με 4/12 σουτ που βγήκε εκτός παιχνιδιού ουσιαστικά και τα σουτ που έβαλε ήταν σουτ σαν αυτό με τρία χέρια πάνω του:

O Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει μια σπουδαία νίκη και ενώ το ταξίδι μέχρι τώρα ήταν μοναδικό, το σίγουρο είναι ότι συνεχίζεται!