Skip to main content

Οι Σέλτικς και η...«1-man zone»

Το «Shot Clock» γράφει για την αγωνιστική προσέγγιση που έχτιζε από την αρχή της σεζόν o Ιμ Ουντόκα και έχει μετατρέψει τους Σέλτικς στην καλύτερη άμυνα του ΝΒΑ.  

Όπως έχουμε ξανα αναλύσει ένα σημείο στο οποίο το σύγχρονο ΝΒΑ έχει ξεφύγει σε πρωτοφανή για το άθλημα επίπεδα είναι αυτό της αμυντικής τακτικής και εξέλιξης. Πλέον, η σπουδαία δουλειά των προπονητών, συνδυασμένη με α) την τεχνολογία και τους πόρους β) την απίθανη αθλητική ικανότητα των αθλητών μπορούν να δημιουργήσουν "τερατουργήματα" στον αμυντικό σχεδιασμό μιας ομάδας. Από τη free flow defense των Warriors με ηγέτη τον Draymond Green και την ικανότητά του να είναι ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο σε κάθε φάση, μέχρι την..χαωτική άμυνα του Thybulle (που δεν έχουμε ξαναδεί), υπάρχουν μαι σειρά από αξιοπρόσεκτικα σχήματα.

Τελευταίο σε αυτή τη λίστα το σχήμα του Udoka στους Celtics: o coach της Βοστώνης έχει φτιάξει μια άμυνα στην οποία όλοι αλλάζουν σε όλα τα σκριν εκτός από έναν, ο οποίος βρίσκεται μόνιμα σε κατάσταση "άμυνας χώρου" και καλύπτει πάντα την weak side. Αυτός ο ένας είναι φυσικά ο Timelord, Robert Williams. Αυτή η ιδιόμορφη άμυνα (που γράψαμε ως 1-man zone, αλλά φυσικά δεν ορίζεται τίποτα ως 1-man zone και είναι κατάχρηση του όρου) κάνει τον Williams να είναι πάντα ο παίκτης που πηγαίνει από φάση σε φάση ως τελευταία γραμμή άμυνας και εκμετάλλευται τόσο τα υπεραθλητικά του προσόντα, όσο και την αντίληψή του.

Μάλιστα, οι Σέλτικς έχουν θυσιάσει σε αυτό το σκοπό τον Al Horford μιας και ο Williams θα ήταν σαφώς καταλληλότερος να αλλάζει στα pick and roll και να μαρκάρει τους Guard, όμως η επιλογή του Udoka να τον έχει σε αυτό το ρόλο φέρνει τον βετεράνο Horford σε ένα ρόλο που δεν τον είχαμε δει για καιρό -ρόλος που όμως του πάει.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι Celtics εδώ και 1μιση μήνα να είναι η καλύτερη άμυνα στη λίγκα με defensive rating 99 (!) και το defensive τρίο των Williams-Smart-Brown να μετρά το εξαιρετικό 97 σε df rtg, δεύτερο στη λίγκα πίσω μόνο από το αμυντικό "τρικέφαλο τέρας" των Warriors (Green-Wiggins-Gary Payton) που μετρά το απίθανο 96.1 ανά 100 κατοχές.

Αυτή την αμυντική πρόσεγγιση την έχτιζε από την αρχή της σεζόν ο κόουτς της Βοστώνης και επέμενε παρότι τα αποτελέσματά της δεν το δικαίωναν. Πλέον, απλά απολαμβάνει την καλύτερη άμυνα στη λίγκα και οι Σέλτικς μετά από πολύ καιρό, έχουν ξανά ενδιαφέρον.