Skip to main content

Shot Clock: Τζάμπολ στα playoffs, με ερωτηματικά για τον Ολυμπιακό

Τα Play Offs της Euroleague εκκινούν και το «Shot Clock» γράφει για το Game 1 ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τον Ολυμπιακό.

Η έναρξη των playoff της Euroleague βρίσκει τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με τη Μπαρτσελόνα στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε για ακόμη μια φορά τη προετοιμασία των ερυθρόλευκων  να ολοκληρώνεται με προβλήματα, καθώς ο Τόμας Γουόκαπ αποχώρησε από την προπόνηση της Δευτέρας λόγω ενοχλήσεων στη μέση και η συμμετοχή του για το game 1 της σειράς κρίνεται αμφίβολη. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Κώστα Παπανικολάου ο οποίος ταλαιπωρείται από ίωση και δεν προπονήθηκε καθόλου. Πάμε να δούμε μερικά από τα στοιχεία που χρειάζεται να προσέξει ο Ολυμπιακός απέναντι στην ομάδα της Βαρκελώνης.

Η κυριαρχία της Μπαρτσελόνα στα ριμπάουντ

Η ομάδα του Ρότζερ Γκριμάου αν και ηττήθηκε την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου τερμάτισε στην 4η θέση και εξασφάλισε το πλεονέκτημα έδρας. Πρόκειται για μια ομάδα με ψηλούς παίκτες ιδιαίτερα στα γκαρντ της, με ιδιαίτερη ικανότητα στο κομμάτι του ριμπάουντ μιας και την τοποθετούν στην 3η θέση στα επιθετικά ριμπάουντ με 11.3 μ.ο ανά παιχνίδι και στη 2η θέση όσον αφορά τα αμυντικά ριμπάοντ με 24.7 μ.ο ανά παιχνίδι. Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 16η και 15η θέση αντίστοιχα. Τον τελευταίο καιρό είδαμε αρκετά παιχνίδια τον Κώστα Παπανικολάου στο 4, ένα πλάνο το οποίο ναι μεν έκανε τον Ολυμπιακό να χάνει στα rebound αλλά ταυτόχρονα κέρδισε από τα λάθη των αντιπάλων. Με την πιθανή απουσία του Παπανικολάου από το πρώτο παιχνίδι της σειράς περιμένουμε αρκετά πιθανό να δούμε για αρκετά λεπτά τον Πίτερς στο 3 και τον Ράιτ στο 4, κάτι που θα δώσει μέγεθος στον Ολυμπιακό ώστε να ισορροπήσει την μάχη των ριμπάουντ.

Η άμυνα του Ολυμπιακού και τα λάθη της Μπαρτσελόνα

Όπως έχουμε ξαναπεί πολλές φορές η άμυνα του Ολυμπιακού αποτελεί μία από τις καλύτερες στη διοργάνωση. Η Μπαρτσελόνα μετρά περίπου 18% σε ποσοστό λαθών, με όλα της τα γκαρντ να μετρούν σχεδόν 1.5 λάθος έκαστος. Η ομάδα της Βαρκελώνης τρέχει το γήπεδο, της αρέσει να γυρνάει την μπάλα κάτι που κάνει την πιθανή απουσία του Γουόκαπ εξαιρετικά σημαντική, καθώς ο coach Μπαρτζώκας  θα κληθεί πιθανότατα να ψηλώσει το σχήμα, βάζοντας δύσκολα στην περιφέρεια της Μπαρτσελόνα και οδηγώντας την σε λάθη.

Το ψηλό σχήμα και ο καθοριστικός Πίτερς

Ένα αρκετά πιθανό σενάριο το οποίο αναφέραμε και πριν είναι η παρουσία του Πίτερς στο 3. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να μπορέσει να ματσάρει την περιφέρεια της Μπαρτσελόνα η οποία υπερτερεί σε μέγεθος, να περιορίσει τα ριμπάουντ και ταυτόχρονα να δώσει στον Πίτερς  τα σουτ που επιθυμεί. Η ομάδα της Βαρκελώνης δεν φημίζεται για τις προσπάθειες πίσω από την γραμμή των 6.75μ. Γυρνάει πολύ την μπάλα, επιτίθεται στην ρακέτα κάτι το οποίο φαίνεται και από το shot chart της, καθώς εκεί σημειώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ευστοχίας της.\

Ο ανεβασμένος Κάνααν

Ο Κάνααν ύστερα από μια αγωνιστική πτώση η οποία ήταν απολύτως λογική λόγω κούρασης, όπως και των Φαλ, Πίτερς έδειξε στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου να ξυπνάει την κατάλληλη περίοδο. Ο Κάνααν θα χρειαστεί να είναι επιθετικός, να πάρει τα σουτ που επιθυμεί και το κυριότερο να βρίσκεται στο παρκέ στα τελευταία της αναμέτρησης, καθώς είναι ένας παίκτης που μπορεί να σου πάρει το παιχνίδι. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν από τους πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού την περασμένη χρονιά και έναν εκ των κορυφαίων στο περσινό final 4. Αναμένουμε ένα μεγάλο παιχνίδι από τον Κάνααν σε αυτήν τη σειρά όπως αυτό με την Φενέρ και το ιδανικότερο θα είναι να συνδυαστεί με ένα break των ερυθρόλευκων στο πρώτο παιχνίδι.