Skip to main content

Ο Ίγκνας Μπραζντέικις  ολοκληρώνει το παζλ του Μπαρτζώκα

Το «Shot Clock» αναλύει το τελευταίο «ερυθρόλευκο» μεταγραφικό απόκτημα.

Στο τελευταίο μας βίντεο αναλύσαμε διεξοδικά τα κενά που πρέπει να καλύψει ο Ολυμπιακός στα φτερά , καθώς υπήρχε έλλειψη στα versatile χαρακτηριστικά που κάθε σύγχρονη ομάδα πρέπει να έχει. Τελικά, ο Ολυμπιακός έκλεισε αυτή τη τρύπα, αποκτώντας έναν εξαιρετικό παίκτη σε εξαιρετική ηλικία! Ο Λιθουανός, Ίγκνας Μπραζντέικις είναι πλέον ερυθρόλευκος και στο σημερινό μας άρθρο εξετάζουμε το πώς θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό να κατακτήσει τους στόχους του.

Ήταν αναγκαία η προσθήκη «φτερού»

Στη μπασκετική ορολογία, ο όρος «φτερό» αναφέρεται στους παίκτες που παίζουν σε 2 ή και 3 θέσεις και συγκεκριμένα στις θέσεις 2-3 ή 3-4. Στο σύγχρονο μπάσκετ και ειδικά στην Αμερική, όπου ο ρυθμός και η ταχύτητα είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, τα «φτερά» οφείλουν να μπορούν να κάνουν πολλά και διαφορετικά πράγματα στο παρκέ και συχνά καλούνται να παίξουν από το 2 μέχρι το 4. Ο Ολυμπιακός έχοντας μόνο τους Μακίσικ και Παπανικολάου ικανούς να παίξουν σε δύο θέσεις (2-3 ο πρώτος,3-4 ο δεύτερος) θα παρουσιάζε τεράστιο έλλειμμα προσαρμοστικότητας, κάτι που όπως φάνηκε και πέρσι κόντρα στη Φενέρ, θα μπορούσε να του κοστίσει.

Τα χαρακτηριστικά που φέρνει ο Μπραζντέικις

Για να ξεκινήσουμε την ανάλυση μας οφείλουμε να πούμε ότι ο Μπραζντέικις είναι ένας παίκτης που μπορεί να αλλάξει τη δυναμική του Ολυμπιακού. Μπορεί να παίξει στο «2» σε ψηλά σχήματα, αλλά μπορεί να παίξει και στο «4» σε σχήματα που ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να ανοίξει το γήπεδο. Δεξιόχειρας που σουτάρει με το αριστερό (!) κάνει τα πάντα πιο δύσκολα για τους αντιπάλους του με την αμφιδεξιότητα και την αντίληψή του. Εξαιρετικός σκόρερ και ριμπάουντερ για τη θέση του, πέρσι σκόραρε 12 πόντους ανά 22 λεπτά στην Ζάλγκιρις, ενώ σούταρε με 43% από μέση απόσταση μετά από τρίπλα, αριθμός που προφανώς τον κατατάσσει στην ελίτ των midrange scorers της Ευρωλίγκας. Το 32% του στο τρίποντο δε τρομάζει κανέναν, όμως είναι παίκτης που διαθέτει καλό footwork και εξαιρετικό step back και δύσκολα οι άμυνες θα αδιαφορήσουν για αυτόν. Ένα ζήτημα ωστόσο είναι η αδυναμία του να σουτάρει καλά σε catch and shoot, καθώς στη μέχρι τώρα καριέρα του τόσο στη G League όσο και στη Ζάλγκιρις λειτουργούσε καλύτερα με τη μπάλα στα χέρια τόσο σαν σκόρερ και σαν δημιουργός.

Ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός παίρνει έναν παίκτη ακριβώς στα πρότυπα που περιγράψαμε: ικανός αθλητής, πολυθεσίτης, που μπορεί να είναι δευτερεύων χειριστής και έχει προσωπική φάση, χωρίς όμως να θεωρείται σκόρερ και σουτέρ.

Ο Μπραζντέικις στο σύστημα του Μπαρτζώκα

Όσοι παρακολουθείτε τη στήλη μας και το podcast μας θα θυμάστε ότι ο Μπραζντέικις ήταν πρότασή μας για τον ΟΣΦΠ ήδη από το 2020! Ο Λιθουανός είναι παίκτης που μπορεί να ταιριάξει με το στυλ του coach Μπαρτζώκα και είναι η...κλασική περίπτωση παίκτη που ίσως κάνει το άλμα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Το δημιουργικό του πακέτο σαν τριάρι, μοιάζει με αυτό του Παπανικολάου, αλλά θέλει ακόμη δουλειά καθώς υποκύπτει σε λάθη. Ένα στοιχείο όμως που είχαμε δει στο Michigan και εκ τοτε χάθηκε είναι η κίνηση μακριά από τη μπάλα που στο πλαίσιο του Ολυμπιακού θα πρέπει να ξαναεμφανίσει. Ταυτόχρονα, η motion offense μπορεί να ανοίξει διαδρόμους για έναν παίκτη που πηγαίνει με άνεση να πάει στο καλάθι. Τέλος, ενώ δε σχολιάζεται αρκετά, ο Μπραζντέικος έχει επιθετικές αρετές που μπορούν να τον χαρακτηρίσουν iso scorer, απλά θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι που αυτό μπορεί να πάρει σάρκα και οστά στο σύστημα του Ολυμπιακού.

Αμυντικά είναι ικανός να μείνει μπροστά στη μπάλα, όμως έχοντας παίξει κυρίως στη G League πριν έρθει στην Ευρωλίγκα, δεν έχει τις καλύτερες συνήθειες μακριά από τη μπάλα, μιας και συχνά ξεχνιέται. Ωστόσο, η παρουσία του στο κορυφαίο επίπεδο ίσως αλλάξει αυτή την αρνητική αμυντική επίδραση που έχει όταν δεν είναι συγκεντρωμένος.

Συνολικά, ο Ολυμπιακός καλύπτει ιδανικά πολλαπλές ανάγκες με έναν παίκτη που κάνει πολλά πράγματα σε υψηλό επίπεδο. Ίσως υπήρχαν και άλλες επιλογές, ίσως υπήρχαν όμως και μεγαλύτερα ρίσκα. Με την περίπτωση του Μπραζντέικις ίσως είναι δύσκολο να αστοχήσεις