Skip to main content

Η ανατομία μιας μπασκετικής αποτυχίας

Το «Shot Clock» γράφει  λίγα λόγια για τον αποκλεισμό της Βοστώνης – ή καλύτερα τον θρίαμβο των Heat.

Το περασμένο καλοκαίρι οι Celtics, μετά την ήττα τους από τους Warriors στους τελικούς του ΝΒΑ με 4-2, είχαν να πάρουν μια: να συνεχίσουν όπως είναι, να δυναμώσουν ή να αλλάξουν. Τελικά, ορθά, επέλεξαν να συνεχίσουν όπως είναι προσθέτοντας βάθος και ποιότητα στο ρόστερ τους. Η κίνηση τους να εντάξουν τον Brogdon τους έθεσε άμεσα ως ένα από τα μεγάλα φαβορί, ενώ πριν κάνει συζητηθεί η απόλυση του Udoka, οι C’s ξεκινάνε τη σεζόν παίζοντας εντυπωσιακό μπάσκετ – νίκες, blowouts και ο Jason Tatum στη συζήτηση για το MVP.

Είναι τότε που ξεκινά η συζήτηση από τα mainstream media για τους C’s ως the team to beat, η ομάδα δηλαδή που κάποιος θα πρέπει να κερδίσει αν θέλει να είναι πρωταθλητής. Ο Ja Morant δηλώνει «fine in the west» λέγοντας πως τον τρομάζει μόνο το βάθος των Celtics και ο Zach Lowe – ο κατά τεκμήριο καλύτερος αναλυτής μπάσκετ στον κόσμο- λέει ότι οι Celtics είναι η μόνη ομάδα που δεν έχει πάρει πρωτάθλημα, αλλά αποτελεί τόσο ακλόνητο φαβορί στα μάτια του.

Ήταν ακριβώς τότε που είπαμε ότι «μάλλον υπερβάλλουμε για τη Βοστώνη».

Η ποιότητα αυτής της ομάδας μπορεί να αρνηθεί από κάποιον μόνο αν δε γνωρίζει καθόλου το άθλημα του μπάσκετ. Αρκεί όμως η ποιότητα για να κερδίσεις στο ΝΒΑ; Οι Celtics πήγαν στη πορεία πρωταθλητισμού τους με μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχουν συνοδεύσει «τόσο μεγάλο φαβορί» τα τελευταία χρόνια:

  • Πώς μπορείς να κερδίσεις στο ΝΒΑ με έναν rookie coach που έχει τεράστια έλλειψη εμπειρίας σε πάγκους και δεν ήταν η βασική επιλογή σου μετά τον Udoka –μιας και ο Hardy πήγε στη Utah!
  • Πώς μπορείς να πάρεις πρωτάθλημα στο ΝΒΑ όταν ο βασικός τρόπος επίθεσής σου απέναντι στις elite άμυνες είναι τα pull-up iso’s, όταν δεν έχεις στο ρόστερ σου έναν εκ των Curry, Durant, Leonard;
  • Πώς στήνεις την άμυνά σου με τέτοιο τρόπο που το περσινό αμυντικό σου υπερόπλο γίνεται «ένας κοινός αμυντικός» εξαιτίας του πλαισίου σου;
  • Πώς μπορείς να πάρεις πρωτάθλημα όταν ο Jason Tatum – ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο- έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα απέναντι στις physicalάμυνες πράγμα και στις ομάδες που παίζουν περίπλοκα σχήματα άμυνας; (όλη τη σεζόν ήταν κάτω από 40% σε FieldGoalαπέναντί τους)
  • Και το βασικότερο όλων: πώς θα πάρεις το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ όταν ένα χρόνο μετά την ήττα με εύκολους όρους στους τελικούς από τους Warriorsμε 4-2 παίζεις το ίδιο μπάσκετ χωρίς να έχεις διδαχθεί; Οι mainfacilitatorsτων Celticsήταν και φέτος λανθασμένα οι δύο σταρ τους που παρουσιάζουν διαχρονικό πρόβλημα στο playmaking: OTatumείχε 38 ασίστ για 26 λάθη στους τελικούς –αριθμός που είναι απλά «οκ» - και ο Brown είχε 24 ασίστ για 25 λάθη! Την ίδια στιγμή, τα pull- up 3’sτους απλά πονούσαν τους φίλους των Celticsκάθε φορά που τα έβλεπαν.

Θα πει κανείς λεπτομέρειες. Θα πει κανείς ότι οι Celtics έχασαν στο Game 7 των τελικών Ανατολής. Τα πράγματα βέβαια παρουσιασμένα έτσι αποτελούν τη μισή αλήθεια. Οι Celtics είχαν το πιο εύκολο μονοπάτι των ομάδων που έφτασαν ως εδώ με την παρουσία τους στον πρώτο γύρο να είναι το πρώτο καμπανάκι. Απέναντι στην ανέτοιμη και αντικειμενικά κακή Ατλάντα έχασαν δύο παιχνίδια. Αντί όμως να σχολιαστεί ότι δε γίνεται μια τόσο σπουδαία ομάδα όπως οι Celtics να χάνει δύο ματς από την αδύναμη Ατλάντα, οι τίτλοι σχολιασμού λένε «Οι Celtics δεν είναι σοβαροί, αλλά όταν είναι, είναι οι καλύτεροι».

Αλήθεια, από πότε στο μπάσκετ δεν είναι όρος για να είσαι ο καλύτερος η συνέπεια;

Και μιλώντας για αυτό, οι Heat, μια ομάδα με 2ο καλύτερο παίκτη στους τελικούς Ανατολής έναν παίκτη που πέρσι το καλοκαίρι είχε προτάσεις από την Ευρωλίγκα, είναι στους τελικούς του ΝΒΑ. Γιατί ότι τους υπολείπεται σε ταλέντο, το έχουν σε συνέπεια, σε κουλτούρα, σε σχέδιο.

Ο Coach Spoelstra έκανε πάλι τα μαγικά του. Μαγικά, τα οποία δεν απαιτούν κάποιο καπέλο ή παραβάν, αλλά αντίθετα αποτελούν απόσταγμα συντονισμένης δουλειάς και μεθοδολογίας μέσα στα χρόνια. Αποτελούν επιστημονική προσέγγιση της κάθε λεπτομέρειας του αθλήματος. Ο Spo αξιοποίησε ό,τι resources είχε και η λεπτομέρεια στη δουλειά του έκανε τους Heat να πιστεύουν ότι είναι πιο έτοιμοι και ότι απέναντι σε έναν τόσο αλαζόνα αντίπαλο θα έχουν την ευκαιρία τους. Ακριβώς αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν οι Sixers: να μείνουν πιστοί στο πλάνο.

Βέβαια, κανένα πλάνο δε μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρχουν αυτοί που μπορούν να το εκτελέσουν. Οι Heat είχαν τον Martin, τον Vincent και τον Robinson σε θέση να σκοράρουν και κυρίως να σουτάρουν. Είχαν τον Adebayo να είναι καταπληκτικός στη καθοδήγηση μιας εκ των πιο περίπλοκων και απαιτητικών αμυνών. Είχαν όμως κυρίαρχα τον Jimmy Butler.

O Βutler λειτουργώντας ως primary δημιουργός είχε 43 ασίστ για 15 λάθη καταφέρνοντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη της ομάδας του για σκοράρισμα και δημιουργία, χωρίς να «απορροφά» τη μπάλα. Δε σούταρε καλά για 3 στους τελικούς Ανατολής (34.7%), αλλά ήξερε ότι όσο επιτίθεται στο καλάθι και δημιουργεί, οι Celtics θα πέφτουν πάνω του και θα ανοίγουν χώρο στους συμπαίκτες του.

Και τελικά: το προδιαγεγραμμένο αποτελέσμα του 3-0, ήρθε και οι Heat πήραν την 4η νίκη. Παρότι, οι Celtics μας ξεγέλεσαν και έφτασαν στο 3-3 και μας έκαναν όλους μας να πούμε «αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα το κάνουν».

Στις ιστορίες μπάσκετ που διαβάζουμε και ακούμε πάντα, πάντα όμως κερδίζει αυτός που είναι πιο έτοιμος, που έχει την ικανότητα και την τύχη με το μέρος του. Σε αυτό το επίπεδο δεν αρκεί πλέον το να είσαι πάρα πολύ ταλαντούχος. Δεν αρκεί καν να έχεις σταθερό πλάνο ανά τα χρόνια. Χρειάζεται να γεμίζεις τα κενά σου, να βρίσκεις τις αδυναμίες σου και να τις βελτιώνεις.

Σε ένα στόρι με αντίθετες συνήθειες, οι Celtics είχαν τον κόσμο στα πόδια τους και οι Heat δεν είχαν τίποτα, πέρα από τη δυνατότητα τους να είναι κόντρα σε όλους. Ο Spike Lee στη θρυλική ταινία του ακούει τον Οssie Davies στο ρόλο του Da Mayor να του λέει «Remember! Always do the right thing». Η εφαρμογή αυτού του ρητού είναι ο μεγάλος κανόνας στο μπάσκετ: always do the right thing! Αυτό είναι που στέλνει τους Heat στους τελικούς και αυτό που στέλνει τους Celtics εκ νέου σε αποκλεισμό.

Και σε μια γωνία, κάπου στο Denver,  ένας τύπος κάθεται χαλαρός και περιμένει. Είναι κάπως καλοπερασάκιας και ίσως δεν είδε καν τα ματς των τελικών της Ανατολής. Περιμένει καρτερικά τους Heat, γνωρίζοντας ότι ο δικός του κανόνας είναι να κάνει πάντα το σωστό, μόνο που το κάνει πιο όμορφα και αποτελεσματικά από όσους έχουμε δει εδώ και χρόνια.

Οι τελικοί του ΝΒΑ είναι εδώ.