Skip to main content

Το πρώτο βήμα είναι καθοριστικό, σημασία όμως έχει το τελευταίο

Το «Shot Clock» γράφει για το 1-0 του Ολυμπιακού επί της Φενέρ, το μαγικό παιχνίδι του Κάνααν και την πίεση που περνά, πλέον, στο στρατόπεδο της τουρκικής ομάδας, ενόψει του Game 2.

Ένας από τους πιο γνωστούς και ποιοτικούς -κατά τη δική μας άποψη- καλλιτέχνες της νέας εποχής είναι ο ΛΕΞ. Ένας καλλιτέχνης που έχει μιλήσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για την κοινωνία, για τη μάχη των ανθρώπων να βγουν από δυσμενείς κοινωνικά θέσεις και σχέσεις και τη προσπάθειά τους να γίνουν ό,τι αυτοί επιθυμούν. Σε ένα από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, στο ΚΡΙΜ, από το δίσκο 2XXX ξεκινά λέγοντας ότι «έχει το χέρι που δε χάνει» και ειλικρινά, από την ώρα που τελείωσε το χθεσινό ματς ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φενέρ για την 1η αγωνιστική των play-off αυτό το τραγούδι έχει χαραχτεί στο μυαλό μας. Για ποιο λόγο; Μα φυσικά, για την αδιανόητη επίδοση του Κάνααν, που απάντησε σε όλες τις αυστηρές -καλοπροαίρετες και μη- κριτικές που έχει ακούσει, όντας ο αδιαμφισβήτητος MVP της νίκης της ομάδας του με 6/7 τρίποντα! Αφού μπήκαμε λοιπόν στο κλίμα του αγώνα, ας δούμε τα ιδιαίτερα, τεχνικά στοιχεία που έκαναν τη διαφορά και αξίζει να κρατήσουμε.

Η Φενέρ κέρδισε τη μάχη του ρυθμού

Όπως αναμενόταν, η Φενέρ φάνηκε κατάλληλα προετοιμασμένη και με βασικούς άξονες την προσπάθεια αναχαίτισης του ball movement του Ολυμπιακού και ένα πιο αργό τεμπο στην επίθεση πήγε το ματς ακριβώς εκεί που ήθελε. Πρωταγωνιστές για την ομάδα του coach Ιτούδη δεν ήταν άλλοι παρά οι συνήθεις ύποπτοι του τελευταίου διαστήματος Πιέρ και Χέιζ, που ήταν αυτοί που έκαναν την άμυνα της ομάδας τους λειτουργική, ενώ με 5/7 τρίποντα (2/4 ο Χέιζ και 3/3 ο Πιέρ) άνοιγαν την άμυνα του Ολυμπιακού. Από την άλλη, η επιλογή του Ιτούδη να απομακρύνει τον Φαλ από το καλάθι, έχοντας όμως παράλληλα την άμυνά του ερμητικά κλειστή φάνηκε από νωρίς να δικαιώνεται, καθώς ο Ολυμπιακός έπαψε να δημιουργεί, η μπάλα κολλούσε και το εφιαλτικό 2ο δεκάλεπτο των ερυθρόλευκων ήταν ακριβώς αυτό που είχε στο μυαλό του ο Έλληνας προπονητής. Σε αυτό το διάστημα, οι ερυθρόλευκοι κρατήθηκαν στο ματς λόγω της παρουσίας του Βεζένκοβ και της αστοχίας της Φενέρ σε εκείνο το διάστημα, με τους Ντόρσεϊ και Καλάθη να είναι πάρα πολύ κακοί για το επίπεδό τους.

Είχε το χέρι που χάνει

Από την αρχή της χρονιάς λέμε ξανά και ξανά ότι ο Κάνααν ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες, Διαρκώς η παρουσία του ήταν μια σταθερά για το spacing του coach Μπαρτζώκα και για πρώτη (!) φορά χθες είδαμε μια άμυνα να κλείνει τόσο πολύ αγνοώντας και τον Κάνααν, αλλά και κάθε παίκτη του Ολυμπιακού στην περιφέρεια. Για να αλλάξει αυτό, ο αντίπαλος πρέπει να φοβηθεί. Πρέπει να αισθανθεί ότι αυτή η τακτική του θα τον οδηγήσει στην καταστροφή. Έτσι, με το σκορ κολλημένο στο 39-39, ο Κάνααν χωρίς καν να λήγει ο χρόνος σουτάρει ένα σουτ μετά από ντρίπλα από τα 8μιση μέτρα και ευστοχεί. Κι όμως, αυτά είναι τα σουτ που σε όλη του τη καριέρα τον κάνουν να ξεχωρίζει, με τέτοια σουτ έχει κάνει career high 31 πόντων στο ΝΒΑ και πραγματικά απορούμε πόσο συχνά -μάλλον…πόσο σπάνια- το δοκιμάζει αυτό με τον Ολυμπιακό. Χθες όμως, η ομάδα είχε ανάγκη από αυτό ακριβώς το στοιχείο. Ο X-factor μιας ομάδας, ενός αγώνα ή μιας σειράς είναι αυτός που δίνει κάτι που κανείς άλλος δε μπορεί να κάνει. Το ξεκλείδωμα της Φενέρ λοιπόν έγινε με τον δικό του τρόπο, έξω από το σύστημα του κόουτς Μπαρτζώκα και συνεχίστηκε με ένα σουτ από τη γωνία στο πρόσωπο του Guduric. Τότε, η άμυνα της Φενέρ άνοιξε και ο Ολυμπιακός ευστόχησε σε εύκολα πλέον σουτ, σουτ που έχει μάθει να παράγει όλη τη σεζόν. Πρωταγωνιστής σε αυτό; Ξανά ο Κάνααν! Ο Αμερικάνος Shooting Guard συνέχισε να ευστοχεί και τελείωσε το ματς με 18 πόντους σε 18 λεπτά συμμετοχής έχοντας καταπληκτικές άμυνες στον Καλάθη -που τον έθεσε εκτός ματς- και 6/7 σουτ παίρνοντας δικαιωματικά το MVP του αγώνα -παρά το ότι το PIR, ένα στατιστικό αγωνιστικά και επιστημονικά άστοχο, που έχουμε γράψει αναλυτικά γιατί πρέπει να καταργηθεί, έβγαλε τον Μουσταφά Φαλ που έκανε ένα κακό, για τα δεδομένα του, ματς.

Η συνέχεια θέλει καλύτερη εμφάνιση

 Οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να αντιληφθούν αυτή τη νίκη ως ευκαιρία για να εμφανιστούν καλύτεροι εν όψει του αγώνα της Παρασκευής. Η Φενέρ κέρδισε ,εν αρχή, τον ρυθμό, αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε. Πλέον, η πίεση είναι στη Τούρκικη ομάδα που έχοντας κάνει το ιδανικό για αυτήν ματς έχασε τελικά με σημαντική διαφορά, καθώς η τακτική της να δώσει το σουτ της γύρισε μπούμερανγκ. Τα ερωτήματα πλέον είναι στο δικό της στρατόπεδο: θα επιλέξει την ίδια τακτική με την ελπίδα οι ερυθρόλευκοι να αστοχήσουν; Θα προσαρμοστεί, ανοίγοντας χώρο στον Ολυμπιακό για το παραδοσιακό του παιχνίδι; Όλα αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια, σε μια σειρά που αναμένεται συναρπαστική.