Skip to main content

Τέσσερις ΝΒΑers για Ευρωλίγκα

To «Shot Clock» γράφει για τέσσερις περιπτώσεις παικτών, οι οποίοι δείχνουν να μην έχουν, πλέον, χώρο στο ΝΒΑ, όμως μπορούν να κάνουν την διαφορά στην Ευρώπη.

Η σεζόν στο ΝΒΑ τελείωσε και η μεγάλη στιγμή των play-off έρχεται! Όμοια, στην Ευρωλίγκα μετά και την τελευταία αγωνιστική, πολλές ομάδες θα αναγκαστούν να σχεδιάσουν την επόμενη τους αγωνιστική σεζόν και όπως είναι προφανές η αγορά του ΝΒΑ είναι η καλύτερη δυνατή για να φτιάξεις κάτι ανταγωνιστικό…πιο γρήγορα από όσο συνηθίζεται. Στη σημερινή μας λίστα, δε θα δούμε περιπτώσεις.. λαβράκια που βλέπουμε συνήθως. Αντίθετα, θα δούμε περιπτώσεις παικτών έτοιμων -κάποιοι από αυτούς μεγάλα ονόματα- που όμως δεν έχουν τελειώσει μπασκετικά, παρότι το ΝΒΑ μάλλον δε τους χωρά πια. Άλλοι είναι στη free agency, άλλη στην Κίνα και άλλοι σε οποιαδήποτε αγορά μπορεί να τους δώσει καλά συμβόλαια και χρόνο για να μένουν σωματικά σε υψηλό επίπεδο. Ας κάνουμε λοιπόν μια βουτιά σε μερικούς ιδανικούς παίκτες για την Ευρωλίγκα.

Ben McLemore (Shooting Guard,30 ετών, 190 cm)

Μπαίνοντας στο draft του 2013 από το Kansas, πολλοί θεώρησαν ότι ο “Young Sav” θα είναι ο παίκτης που θα οδηγήσει το Sacramento ξανά σε υψηλά επίπεδα! Τελικά, από τότε πέρασαν 10 χρόνια, οι Kings μπαίνουν φέτος για πρώτη φορά στα πλέι-οφ και ο McLemore αγωνίζεται πλέον στην Κίνα, μιας και ένας τραυματισμός του στέρησε κάποιο συμβόλαιο στην αρχή της σεζόν. Ο McLemore, παρά την παταγώδη αποτυχία στο Sacramento, έφτιαξε το όνομά του στο Houston όπου έχοντας έναν catch and shoot ρόλο έκανε μερικές πολύ καλές σεζόν με αποκορύφωμα την σεζον 2019-20 όπου μετρούσε 23 λεπτά μέσο όρο, 10.1 πόντους και 40% για τρεις! Ο τρόπος παιχνιδιού του ταιριάζει στο μπάσκετ της Ευρωλίγκας, καθώς είναι μια… εξελιγμένη και πιο αθλητική έκδοση του Matt Thomas, έχοντας όμως και τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του καλάθι. Η τιμή του είναι σε all-time low, οπότε είναι καιρός να γίνει μια προσπάθεια να έρθει στα μέρη μας.

Marquese Chriss ( Center , 25 ετών, 206 cm)

Κακό φιτ στην πολύ κακή ομάδα του Phoenix που τον διάλεξε στο draft και από εκεί ένας ικανότατος παίκτης βρέθηκε να είναι γυρολόγος από τα 22 του! Στην καταστροφική σεζόν των Warriors το 2019 κατάφερε να φτιάξει την καριέρα του έχοντας 9.3 πόντους, 6.2 ριμπάουντ, 1.1 μπλοκ και δείχνοντας εξαιρετική ευφυία στο απαιτητικό σύστημά των πρωταθλητών, όμως στην αρχή της επόμενης σεζόν σπάει το πόδι του! Τελικά, βρίσκει συμβόλαιο στους Mavs, αλλά παρά τις καλές εμφανίσεις, αποδεσμεύεται και έκτοτε είναι ελεύθερος. Ο Chriss μπορεί να είναι το mobile 5άρι πολλών ομάδων της Ευρωλίγκας, παρέχοντας ένα πακέτο που συνδυάζει αθλητικότητα, ικανότητα και αντίληψη.

Ryan Arcidiacono ( Point Guard, 29 ετών, 190 cm )

Η ποιότητα του Arcidiacono είναι τεράστια. Τόσο μεγάλη που παρά το καταστροφικό κομμάτι της σεζόν με τους Knicks φέτος, βρήκε άλλη μια ευκαιρία στους Blazers, που πετάχτηκε όμως και αυτή στα σκουπίδια. Το ΝΒΑ φαίνεται να κλείνει για τον πάλαι ποτέ άσσο του Villanova, αλλά η Ευρωλίγκα πρέπει να είναι το επόμενο κεφάλαιο. Παίκτης με έμφαση στα fundamentals, σε καλή ηλικία που ξέρει να «τρέξει» το σύστημα μιας ομάδας και να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους. Κάθε ομάδα που ψάχνει άσσο, ψάχνει έναν παίκτη σαν τον Arcidiacono.

DeMarcus Cousins ( Center, 32 ετών, 208 cm)

Ο Cousins μόλις υπέγραψε στο Puerto Rico. Ξαναδιαβάστε την πρόταση για να μπορέσετε και εσείς να αντιληφθείτε ότι όντως είναι αλήθεια! Ένας παίκτης στα 32 του, μια ηλικία που είναι το prime για τους παίκτες του υψηλότερου επιπέδου, πηγαίνει σε μια άσημη λίγκα. Βέβαια, για να βάλουμε ένα ορθό πλαίσιο οφείλουμε να εξηγήσουμε: η λίγκα του Πουέρτο Ρίκο είναι ανοιξιάτικη και μικρής διάρκειας, οπότε πολλοί παίκτες την αντιμετωπίζουν ως αντικατάσταση των ατομικών προπονήσεων και όχι ως…νεκροταφείο ελεφάντων. Είναι σαφώς καλύτερο να παίξεις 2 μήνες στο Πουέρτο Ρίκο παρά 1 χρόνο στην Κίνα, αν θες να επιστρέψεις στο ΝΒΑ. Ο Cousins ανήκει ξεκάθαρα, στο 2023, στη κορυφαία λίγκα του κόσμου. Μόλις πέρσι μετρούσε 9 πόντους και 6 ριμπάουντ σε μόλις 15’ μέσο όρο σε ομάδες όπως οι Μπακς και οι Νάγκετς, ενώ στα πλέι οφ απέναντι στους πρωταθλητές Warriors είχε 10.6 πόντους σε 11 λεπτά ανά αγώνα! Επιθετικά ο Cousins ίσως είναι ακόμη ένας από τους λίγους. Η λίγκα δε του δίνει πια την ευκαιρία και το να δούμε έναν παίκτη αυτού του στάτους στην Ευρώπη ίσως είναι ευκαιρία΄