Skip to main content

Ντράζεν Πέτροβιτς: Ωδή στον Μότσαρτ του παγκοσμίου μπάσκετ

Σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια (7/6/93) απεβίωσε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών, ένας παίκτης που έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του μπάσκετ, ο Μότσαρτ του παγκόσμιου μπάσκετ, ο Ντράζεν Πέτροβιτς.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980 είχαμε πολλές αλλαγές που εκσυγχρόνισαν το NBA, το έκαναν πιο δημοφιλές παγκοσμίως και πιο ελκυστικό, μια από αυτές ήταν που οι Ευρωπαίοι παίκτες είχαν την δυνατότητα να παίξουν στις ΗΠΑ. Τα πρώτα ονόματα των Ευρωπαίων παικών που ήρθαν ήταν πολύ "βαριά" αφού μεταξύ άλλων οι πρώτοι που έκαναν αυτό το βήμα ήταν οι Ντράζεν Πέτροβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Άρβιντας Σαμπόνις κτλ. 

Dražen Petrović: The King of Real Madrid | Basketball Network

 Ο Ντράζεν Πέτροβιτς γεννήθηκε το 1964 και μεγάλωσε στο Σίμπερνικ, μια μικρή πόλη με λιμάνι στην Αδριατική θάλασσα, τότε άνηκε στην Γιουγκοσλαβία, τώρα στην Κροατία. Ο αδερφός του, Άτζα (Αλεξάντερ) Πέτροβιτς ήταν η έμπνευση του για να ξεκινήσει να παιζει μπάσκετ και παίζανε με τα υπόλοιπα παιδιά σε αλάνες και "αυτοσχέδια" γήπεδα μπάσκετ. Γινόταν καλύτερος μέρα με την μέρα και για αυτό άρχισε να νικάει αγώνες και να γίνεται γνωστό το ταλέντο του, ενώ από έφηβος βρίσκονταν στις Εθνικές ομάδες της Γιουγκοσλαβίας. Σε ηλικία 15 ετών έπαιξε στην πρώτη ομάδα της Σιμπερνικα και μετά ακολούθησε τον αδερφό του, Άτζα στην Τσιμπόνα, οπού εκεί κατέκτησαν μαζί το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας το 1985.

drazen-petrovic-cibona-kroz-noge - Times News

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1998 στην Σεούλ ο Πέτροβιτς οδήγησε την Γιουγκοσλαβία στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου μετά το χάλκινο στο Λος Άντζελες τέσσερα χρόνια πιο πριν (1984), ενώ εκείνο το διάστημα είχε κατακτήσει ήδη δύο τίτλους EuroLeague (1985, 1986) και δύο τίτλους Σαπόρτα (1987, 1989). Το 1988-1989 αγωνίστηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης οπού βγήκε πρώτος σκόρερ στο Ισπανικό πρωτάθλημα και κατέκτησε και το Κύπελλο Ισπανίας. 

Nick Galis versus Drazen Petrovic and Michael Jordan | Eurohoops

Με την Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας πέρα από τα δύο Ολυμπιακά μετάλλια, είχε ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 και ένα χάλκινο το 1986, ενώ το 1987 γνώρισε την ήττα στον ημιτελικό του Eurobasket στην Αθήνα από την Ελλάδα και περιορίστηκε στο χάλκινο μετάλλιο, ενώ το 1989 κατέκτησε με τους πλάβι το χρυσό μετάλλιο κόντρα στην χώρα μας. Για την ιστορία, ο Ντράζεν Πέτροβιτς έπαιξε και με τα χρώματα της Εθνικής Κροατίας, έχοντας και ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στην Βαρκελώνη, εκεί που τα έβαλε με την Dream Team των Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον και τους υπόλοιπους αστέρες αλλά ηττήθηκε στον τελικό.

Before Steph Curry, There Was Drazen Petrovic...Remembering One of the  Greatest Shooters of All-Time

Ο Μάικλ Τζόρνταν είχε πει για αυτόν ότι: "Ήταν σπουδαίο που έπαιξα κόντρα στην Ντράζεν Πέτροβιτς. Κάθε φορά που παίζουμε αντιμέτωποι, αγωνίζεται με μια επιθετική νοοτροπία. Δεν νευριάζει. Έρχεται τόσο σκληρά σε εμένα όπως έρχομαι και εγώ. Όποτε, είχαμε κάποιες σπουδαίες μάχες στο παρελθόν αλλά δυστυχώς, ήταν λίγες μάχες".

Ο "Μότσαρτ" έγινε draft στους Πόρτλαντ Τρέιλμπλειζετς το 1986, οπού εκεί αγωνίστηκε τη σεζόν 1989-1990. Ο Πέτροβιτς δεν έπαιξε πολύ στην ομάδα του Πόρτλαντ, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής δεν αγωνιζόταν το χρόνο που θα ήθελα, για αυτό και ζήτησε trade, οπού με αυτόν τον τρόπο μετακινήθηκε στους Νιου Τζέρσει Νετς. Εκεί ο Πέτροβιτς έδειξε την μεγάλη ικανότητα του στα τρίποντα, είχε 26.6 πόντους ανά παιχνίδι και όλοι στο γήπεδο τον φώναζαν "Πέτρο". Τα στατιστικά του ήταν τόσο σπουδαία που τη σεζόν 1992-1993 ήταν 11ος στους πόντους ανά παιχνίδι και τρίτος στα τρίποντα με 45% από την γραμμή του 7.25 μ.

Brooklyn Nets to honour late Drazen Petrovic | Eurohoops

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς έπαιξε στους Νετς από το 1991 έως το 1993, οι φίλαθλοι τον αγαπούσαν πολύ λόγω του ενθουσιασμού του, της ενέργειας που έβγαζε, της δυναμικής, τους πολλούς πόντους και οι προπονητές του θαύμαζαν την προσωπικότητα του, με τον προπονητή των Νιου Τζέρσει Νετς, Τσακ Ντέιλι να αναφέρει τότε ότι: "Δεν θα μπορούσε κάποιος να ζητήσει καλύτερο συμπάικτη". Μετά τη σεζόν του 1993, ο Ντράζεν Πέτροβιτς βρέθηκε σε συζητήσεις με τον Παναθηναϊκό για να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα αλλά δυστυχώς, ο "Μότσαρτ" του παγκοσμίου μπάσκετ έφυγε νωρίς από την ζωή, αφού σε ηλικία 28 ετών σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Ίγκολσταντ της Γερμανίας.

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς κατάφερε σε μικρή ηλικία και κατέκτησε τόσους πολλούς τίτλους, τόσα πολλά βραβεία, διακρίσεις, πήρε τόσες πολλές εμπειρίες, οπού έχει γράψει κεφάλαια στην ιστορία του παγκοσμίου μπάσκετ και πάντα θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Μέσα σε όλες τις διακρίσεις που πήρε, η Τσιμπόνα και οι Νετς απέσυραν τις φανέλες με τα νούμερα 10 και 3 αντίστοιχα για να τον τιμήσουν.