Skip to main content

Elite League - Αισθητή η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των αθλητών (pic)

Ένα πολύ καλό νέο προέκυψε από την πρεμιέρα της Elite League, με τη νέα εποχή της διοργάνωσης να χαρακτηρίζεται από σαφή ηλικιακή ανανέωση των αθλητών. 

Αναλυτικά η καταγραφή από το Eliteleague.gr:

«Σαφή μείωση του μέσου όρου ηλικίας των παικτών σε σχέση με την περασμένη αγωνιστική περίοδο κατέγραψε η στατιστική στην πρεμιέρα της Elite League. Η συμμετοχή δύο ξένων παικτών για πρώτη φορά στην ιστορία της κατηγορίας όπως φαίνεται δεν επηρέασε τους γενικούς αριθμούς, δεδομένου ότι οι προπονητές επέλεξαν να στηριχθούν σχεδόν κατά 50% σε παίκτες μέχρι την ηλικία των 26 ετών!

Στον στατιστικό πίνακα, οι παίκτες που αγωνίστηκαν την πρώτη αγωνιστική, έστω κι ένα δευτερόλεπτο, μπήκαν σε γκρουπ ανάλογα με την ηλικία τους: U21, 22-26, 27-31, 32-36, 37+ και χωριστά οι ξένοι. Δεν αναγράφεται μόνο ο συνολικός χρόνος συμμετοχής τους, αλλά και τα σουτ που έκαναν, οι πόντοι που πέτυχαν, τα ριμπάουντ που κατέβασαν και οι ασίστ που μοίρασαν.

Πιο σημαντικό στοιχείο από τους αριθμούς είναι τα ποσοστά (επειδή ο αριθμός παικτών κάθε ηλικιακής κατηγορίας είναι διαφορετικός). Απ’ αυτά βγαίνει το συμπέρασμα. Για παράδειγμα, οι 19 ξένοι που αγωνίστηκαν στην πρεμιέρα έπαιξαν συνολικά 14,8% του συνολικού χρόνου, εκτέλεσαν το 23,5% των βολών και 20,4% των σουτ, πήραν το 16,5% των ριμπάουντ και μοίρασαν το 17,1% των ασίστ. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ο πίνακας δείχνει ότι 95 από τους 164 παίκτες που αγωνίστηκαν είναι Ελληνόπουλα κάτω των 26 ετών. Κι αγωνίστηκαν πάνω από τον μισό συνολικό χρόνο (51,8%) κι εκτέλεσαν σχεδόν τα μισά σουτ εντός παιδιάς (για την ακρίβεια 48%) και το 40,4% των βολών. Οι περισσότεροι δε που ανήκουν στην «κρίσιμη» μπασκετικά κατηγορία 18-21 και χρησιμοποιήθηκαν είχαν ενεργό ρόλο».