Skip to main content

Α2: Οι οικονομικοί όροι που θέτουν οι 14 από τις 16 ομάδες για να γυρίσουν στη δράση

Οι 14 από τις 16 ομάδες της Α2, δηλαδή πλην του Ολυμπιακού Β' και του Πανερυθραϊκού, έστειλαν κοινή επιστολή προς την ΕΟΚ το βράδυ της Τρίτης (12/1) βάζοντας συγκεκριμένους οικονομικούς όρους για να γυρίσουν στη δράση όπως π.χ. τα έξοδα μετακίνησης στα εκτός έδρας ματς, αλλά και το πλήρες κόστος για τους εντός έδρας αγώνες. 

 

Αναλυτικά η επιστολή των 14 εκ των 16 ομάδων της Α2:

"ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Α2 ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Προς : Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, Επιτροπή Εθνικών Πρωταθλημάτων

Θέμα : Επανέναρξη πρωταθλήματος Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών 2020-21

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά με υγεία, ασφάλεια και γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, μακριά από τον εφιάλτη της πανδημίας που ταλανίζει όλους μας.

Αφορμή για την επιστολή αυτή αποτελεί η επιθυμία μας να εκφράσουμε τις κοινές μας θέσεις σχετικά με την επανέναρξη του Πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών.

Αρχικά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τις πρωτοβουλίες του ΠΣΑΚ και του ΣΕΠΚ για την κάλυψη του κόστους των rapid tests για τα μέλη τους για 2 μήνες. Σίγουρα αποτελούν αξιέπαινες πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση με γνώμονα την επιστροφή στα γήπεδα. Παρόλα αυτά, συνιστούν ένα πολύ μικρό βήμα – και σίγουρα όχι επαρκές – ως προς την εύρεση συνολικής λύσης για την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Γνωρίζουμε όλοι την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ομάδες, οι χρηματοδότες τους και οι χορηγοί κατά το διάστημα αυτού του γενικευμένου lockdown. Η διακοπή του Πρωταθλήματος, η μη προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα, η παύση δραστηριότητας των Ακαδημιών, η αναστολή λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς (εμπορίου κι εστίασης) που αποτελεί σημαντική πηγή χορηγικών και διαφημιστικών εσόδων, είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που έχουν καταστήσει τη λειτουργία των ομάδων μας μη βιώσιμη και συντελούν πλέον στην αδυναμία εκπλήρωσης των τρεχουσών υποχρεώσεών μας.

Διατρανωμένη επιθυμία όλων μας είναι η επανεκκίνηση του πρωταθλήματος και ο βιοπορισμός όλων των εμπλεκόμενων και απασχολούμενων σε αυτό και στις ομάδες μας. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει με κάθε κόστος. Πρέπει πρώτα από όλα να διασφαλιστεί, εκτός ασφαλώς του υγειονομικού πρωτοκόλλου, η βιωσιμότητα του εγχειρήματος για τις ομάδες μας, οι οποίες κατά τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν την κινητήριο δύναμη του Πρωταθλήματος και συνεχίζουν να την αποτελούν μέχρι και σήμερα.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων. Οι αθλητές και οι προπονητές μέσω των οργάνων τους έκαναν το πρώτο βήμα. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στο μέτρο του δυνατού, αρκεί και η Πολιτεία και οι λοιποί αρμόδιοι φορείς να κάνουν κι αυτοί το αυτονόητο.

Σας ζητούμε λοιπόν, ως ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ για την επανέναρξη του πρωταθλήματος μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, κατ’ ελάχιστον την κάλυψη χρηματικά ή με την αξιοποίηση κεντρικών χορηγών μέσω της Ομοσπονδίας:

Των εξόδων μετακίνησης όλων των ομάδων μας για τους εκτός έδρας αγώνες τους (αποζημίωση ανά χιλιόμετρο) εκτός του νομού της έδρας τους.

Του υπολειπόμενου κόστους των απαιτούμενων, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, COVID-19 tests (rapid ή μοριακών) για τη διεξαγωγή αγώνων και προπονήσεων για όλες τις ομάδες μέχρι το πέρας του πρωταθλήματος.

Του πλήρους κόστους των εντός έδρας αγώνων όλων των ομάδων μας (διαιτησία, οδοιπορικά, γραμματεία, ιατρός κ.λ.π.)

Υπό αυτές τις συνθήκες ζητάμε τη συνδρομή σας, προκειμένου να επανεκκινήσει το πρωτάθλημα μας και να μείνουν ζωντανά τα Σωματεία μας, ώστε να επιτελέσουν το φίλαθλο έργο τους και την επόμενη μέρα. Ταυτόχρονα, σας καλούμε να συνταχθείτε στο πλευρό μας ώστε να συμπράξουμε για να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία - μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του αρμόδιου Υπουργού - καθιστώντας της σαφές ότι μοναδική και αναγκαία συνθήκη για την ασφαλή επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους είναι η κρατική οικονομική στήριξη.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΑΕ ΨΥΧΙΚΟΥ

ΑΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΑΟ ΑΜΥΝΤΑΣ

ΑΟ ΟΙΑΞ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΑΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

ΑΟ ΤΡΙΤΩΝ

ΑΠΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΑΣΑ ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

ΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

ΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΓΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

ΓΣ ΔΑΦΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ

ΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΓΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ".