Skip to main content

Τσαγκρώνης για Λιόλιο: «Παροχολογία που θυμίζει άλλες εποχές»

Ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης φιλοξενήθηκε στο ραδιοφωνικό «αέρα» του ΣΠΟΡ ΦΜ Πάτρας και σχολίασε όλα τα καυτά θέματα των ημερών μετά και την οριστική διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων, ενώ άφησε αιχμές κατά του Βαγγέλη Λιόλου κάνοντας λόγο για παροχολογία που θυμίζει άλλες εποχές.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ αναφέρθηκε στο ζήτημα του υποβιβασμού και της προαγωγής στις εθνικές κατηγορίες, τόνισε ότι το σενάριο δημιουργίας ομίλων στην Α2 είναι στο τραπέζι και υπογράμμισε ότι τα σωματεία θα πρέπει να στηριχθούν οικονομικά μετά τις πληγές που άνοιξε η πανδημία και η διακοπή της αγωνιστικής δράσης.

Όσον αφορά τη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΟΚ, ο Τάκης Τσαγκρώνης σχολίασε πως

«Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί δεν μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα εθνικά πρωταθλήματα και να τα ολοκληρώσουμε. Κατόπιν αυτού, πήραμε απόφαση ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κι έχουμε βάλει κάποιους όρους. Συγκεκριμένα, οι πρωταρχικοί είναι ότι δεν πρόκειται να πέσει κάποια ομάδα από όλες τις κατηγορίες. Στη συνέχεια θα γίνουν οι προαγωγές. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να δούμε την κατάσταση, γιατί υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, δεν είναι μόνο το θέμα της υγείας, είναι και το οικονομικό που έχει δημιουργηθεί. Πρεπει να δούμε ποιες ομάδες έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν και ποιες δεν την έχουν. Να μειώσουμε τα έξοδα των ομάδων που είναι ο πλέον σοβαρός παράγοντας».

Για το πιθανό ντόμινο αποχωρήσεων-συγχωνεύσεων, σχολίασε ότι:

«Είναι μία εκτίμηση που έχει βάση, δεν είναι τυχαία. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα κι εκτός από αυτό, το πιο δύσκολο θέμα είναι το οικονομικό. Πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε όχι με λόγια παχιά αλλά με ενέργειες που να μπορούν να πραγματοποιηθούν. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Πολιτεία. Να δούμε το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τουλάχιστον για ένα χρόνο τα σωματεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οπωσδήποτε θα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις την επόμενη σεζόν, όσον αφορά το θέμα των πρωταθλημάτων. Θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να έχουμε και καλά πρωταθλήματα αλλά και να μειώσουμε την οικονομική δαπάνη».

Για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η οριστική διακοπή;:

«Είναι μία εξίσωση που θα πρέπει να τη λύσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να βρούμε τη λύση. Μέσα από μία συλλογική προσπάθεια θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη λύση. Το εύκολο κομμάτι είναι με τους υποβιβασμούς, το πρόβλημα είναι της ανόδου και όχι στα τοπικά, αλλά της ανόδου στη Γ’ Εθνική. Πρέπει να το δούμε το ζήτημα. Στην Α2 ΕΣΚΑ-Η έχεις τη δυνατότητα, επειδή το τοπικό πρωτάθλημα της Α1 είναι δικό σου, μπορείς να το διαμορφώσεις όπως θέλεις εσύ και να ικανοποιήσεις τους πάντες και να δώσεις μία πιο καλή λύση. Το θέμα αφορά την άνοδο στις Εθνικές κατηγορίες, εκεί είναι περιορισμένα τα πράγματα».

Για την προσωπική του εκτίμηση:

«Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε με τον καλύτερο τρόπο την εξίσωση που μας έχουν βάλει. Πρώτα από όλα, όλα τα σωματεία θα πρέπει να έχουν μία υπευθυνότητα και να μην δίνουν άσχημες εντυπώσεις. Δεν βλέπω ότι θα έχουμε μεγάλες μεταβολές, δεδομένου ότι θα πρέπει να δείτε ότι ακόμα και τα γήπεδα θα αργήσουν να ανοίξουν».

Για το κομμάτι της Α2 Ανδρών και ποιοι θα ανέβουν στην πρώτη κατηγορία:

«Υπάρχει ένα υπόμνημα των ομάδων, στο οποίο τονίζουν ότι θέλουν να ανέβει ο Χαρίλαος Τρικούπης δεδομένης της διαφοράς που έχει στη βαθμολογία. Στη συνέχεια, θα αναρωτηθούν ποια σωματεία θέλουν να ανέβουν και θα μπουν κριτήρια για το ποιος θα τον ακολουθήσει στην Α1. Είναι ένα ζήτημα που πιστεύω ότι είναι αντικειμενική η πρόταση. Αυτή πιστεύω ότι θα υιοθετηθεί. Θα τα βάλουμε όλα κάτω, να δούμε ποιος πληροί τις προϋποθέσεις για να ανέβει στην Α1 και να μπορεί να σταθεί. Είναι μία ευκαιρία να εφαρμοστούν τελικά οι νόμοι όσον αφορά και την Α1. Η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ σωστά, να το κάνει και να δώσει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν. Τουλάχιστον στα οικονομικά, γιατί θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα. Θα δούμε ποιες ομάδες θέλουν να ανέβουν, θα υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους και τις προτάσεις τους. Δυστυχώς θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Η λύση πρέπει να παρθεί στα γραφεία».

Για τη Γ’ Εθνική και τον ΝΕΟΛ:

«Το θέμα του Ληξουρίου δεν έχει να κάνει μόνο με την επένδυση. Πρόκειται για ένα νησί που πρέπει να δώσουμε κίνητρα για την ανάπτυξη του μπάσκετ. Γιατί αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι ναι μεν στη Β’ και Γ’ Εθνική μετράει περισσότερο η τοπική συμμετοχή, όπως ο Απόλλων στην Πάτρα».

Για τις προτάσεις που κατέθεσε ο Βαγγέλης Λιόλιος και αν ο ίδιος θα σταθεί απέναντί του:

«Εξαρτάται το αν θα είμαστε απέναντι. Μέχρι το τέλος, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Το μόνο πράγμα που θέλω να πάρω μία διευκρίνηση πάνω σε αυτά που είπε ο κ. Λιόλιος είναι η εξής: Για τι ενδιαφέρεται; Για πρόεδρος της ΕΟΚ ή του ΕΣΑΚΕ; Γιατί κάπου τα έχει μπλέξει. Το ένα θέμα αυτό είναι και η παροχολογία, μπλέκει άλλες εποχές και ανθρώπους. Η ενίσχυση των ομάδων είναι κάτι που έχει πέσει στο τραπέζι και από τη δική μας πλευρά. Δεν είναι μόνο το θέμα της υγείας, είναι και το οικονομικό. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε τα σωματεία. Αυτά που είδα να γράφονται χθες, θυμίζουν άλλες εποχές, πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα. Δεν θέλω να μπω σε νούμερα, το θέμα είναι που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Με το 60% μιας επιχορήγησης της ΕΟΚ που είναι ελάχιστη; Ο καθένας μπορεί να βλέπει ό,τι θέλει. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν καινούργιες φωνές που θέλουν να μπουν στο μπάσκετ, κάτι που τόσα χρόνια προσπαθούμε. Τότε δεν έρχονταν αλλά τώρα παρουσιάζονται ως σωτήρες. Είναι ένα ζήτημα κι αυτό αλλά πιστεύω ότι όλα θα βρεθούν και θα λυθούν στην πορεία».

Για το αν επικοινωνεί με τον Βαγγέλη Λιόλιο:

«Στο παρελθόν συζητούσαμε σε ένα τραπέζι αλλά το θέμα είναι ότι τον τελευταίο καιρό δεν ξέρω ποια είναι η στάση του. Δεν έχουμε επικοινωνία. Όταν ανακατεύεσαι με τα διοικητικά μιας μεγάλης ομοσπονδίας πρέπει να είσαι ανοιχτός στα πάντα. Εγώ δεν διεκδικώ το αλάθητο του Πάπα. Αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Πρέπει όλοι να συζητάμε και να βρούμε από κοινού το σωστό και το εφικτό. Να είμαστε ρεαλιστές όμως, όχι αιθεροβάμονες. Δεν μπορούμε να μηδενίζουμε όλα αυτά που έχουν χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια. Το μπάσκετ βρίσκεται στην κορυφή. Δεν θέλω να κάνω αντιπαράθεση με άλλη ομοσπονδία. Το μπασκετ όμως είναι έβδομο στον κόσμο, είναι σημαντικό αυτό».

Για το αν υπάρχουν σωματεία-σφραγίδα:

«Το καταστατικό προβλέπει ότι αν δεν έχουν συμμετοχή σε πρωταθλήματα, δεν μπορούν να ψηφίσουν. Αν παίζουν κάπου τελείωσε το θέμα, αν πάλι όχι, είναι ανενεργά».

Για τις κατηγορίες σε βάρος της ΕΟΚ για τα οικονομικά:

«Όποιος θέλει είναι ανοιχτά τα θέματα της ΕΟΚ. Επειδή ξέρω κάποιον που τα λέει αυτά, ένα έχω να πω ‘’στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί’’».

Για όσα είπε ο κ. Λιόλιος κατά του Παναγιώτη Φασούλα, υποστήριξε ότι:

«Δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία να σχολιάσω. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να κατέβει. Με αυτά που λέει και μπορεί να υπάρχει και μία σύμπτυξη απόψεων. Δεν είναι ότι ο καθένας έχει μία άποψη κι εμείς τον ακολουθούμε. Και ο Φασούλας έχει δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις του και οποιοσδήποτε άλλος. Οι αφορισμοί δεν προσφέρουν στο αθλητικό κίνημα».

Για τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Προμηθέα και αν χάλασε μετά την απόφασή του να αγωνιστεί στο EuroCup:

«Όχι δεν έγινε ποτέ αυτό το πράγμα. Αν δεν κάνω λάθος, στα παιχνίδια του ήταν έντονη η παρουσία μας».

Για την πιθανή δημιουργία ομίλων στην Α2:

«Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και το εξετάζουμε. Ένα θέμα βασικό είναι το οικονομικό και από την άλλη, η διαδικασία μπορεί να υπάρξει μόνο για τη μεταβατική κατάσταση ενός ή δύο ετών και μετά θα επανέλθουμε στον ένα όμιλο».

Για το αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος:

«Όλα εξαρτώνται. Θα πρέπει να δούμε ότι έχει γίνει μία παρέμβαση την οποία η ομοσπονδία έχει καταγγείλει ως αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό. Παρόλα αυτά, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρχει άλλη παρέμβαση, θα είμαστε υποψήφιοι».

Για τις εκλογές και αν αυτές θα πάνε για το επόμενο έτος:

«Ο πρώτος λόγος πέφτει στον κορονοϊό. Από τη δεύτερη μεριά, υπάρχει μία διάσταση απόψεων από τους νομικούς. Λένε ότι λήγει η τετραετία και πρέπει να γίνουν, άλλοι λένε ότι πρέπει να πάνε για αργότερα. Η πολιτεία πρέπει να λύσει αυτό το θέμα μαζί με τους νομικούς. Όποτε και να γίνει θα είμαστε έτοιμοι».

ΓΙα το πώς είναι η σχέση του με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο:

«Είμαστε τόσα χρόνια συνεργάτες. Δεν θέλω να σχολιάσω όσα λέγονται. Σε ένα ΔΣ λέμε όλοι τα ίδια; Υπάρχει περίπτωση να ακουστεί και κάτι αντίθετο. Χαλάνε έτσι οι σχέσεις; Ρωτάω να μου πούνε. Ο καθένας μπορεί να το βλέπει όπως θέλει».

Καταλήγοντας, ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης είπε πως:

«Το μόνο που θέλω να ευχηθώ είναι να έχουμε όλοι την υγεία μας. Μετά να δούμε τι θα κάνουμε το πρόβλημα στην οικονομία. Δεν υπάρχουν πλέον χορηγίες, δεν υπάρχουν οι δυνατότητες. Και να υπάρχουν, τα έσοδα θα είναι πολύ μικρά όπως και των ανθρώπων που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Πρώτα από όλα το θέμα της υγείας, μετά τα υπόλοιπα».