Skip to main content

Ζούπας: «Στον Αμύντα στοίχισαν οι εκτός έδρας νίκες που δεν έκανε»

Η νέα σεζόν θα βρει τον Αμύντα στην National League 1, με τον Λεωνίδα Ζούπα, με δηλώσεις του στο EOK WEB Radio να εξηγεί τα αίτια που οδήγησαν στον υποβιβασμό της ομάδας του Υμηττού.

Αναλυτικά ο προπονητής του Αμύντα μίλησε:

Για το ότι τελείωσε νωρίς η σεζόν για τον ίδιο και τον Αμύντα: «Δε θυμάμαι καν πότε έχω τελειώσει τόσο νωρίς, νομίζω ποτέ στην καριέρα μου και, μάλιστα, πολύ άσχημα για εμάς. Αλλά τι να κάνουμε, έτσι ήταν το πρόγραμμα φέτος, το πρωτάθλημα να τελειώσει νωρίτερα. Ήταν και πιεσμένο με διπλές αγωνιστικές, κάτι πολύ δύσκολο. Αυτό ήταν, το ξέραμε, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, οπότε τώρα θα παρακολουθήσουμε τις υπόλοιπες ομάδες… απ’ την εξέδρα».

Για το αν είναι μία απ’ τις χειρότερες στιγμές στην καριέρα του: «Σίγουρα είναι. Όταν όμως είσαι πολλά χρόνια σε μια ομάδα και, μάλιστα, μικρομεσαία των κατηγοριών αυτών, ξέρεις ότι υπάρχουν “κύκλοι” στις κατηγορίες αυτές δυστυχώς. Είναι κάτι που συμβαίνει και θα συμβεί συχνά αν είσαι αρκετά χρόνια. Είναι κάτι στενάχωρο, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μου ξέρω ότι κάθε 10-12 χρόνια θα συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί η ομάδα είναι δύσκολο πλέον σε αυτές τις συνθήκες να είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο της Elite League κάθε χρόνο. Κάποια χρόνια θα υπάρχει μια πτώση αναμενόμενη. Ελπίζουμε να είμαστε στη National League 1 τα επόμενα χρόνια και να “χτίσουμε” κάτι καλό, έτσι ώστε να επιστρέψουμε στη Elite League».

Για το πού οφείλεται ο υποβιβασμός τους: «Η Elite League φέτος είναι πολύ δυνατή, το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, οπότε στην αρχή του πρωταθλήματος είναι σημαντικό να κάνεις κάποιες εκτός έδρας νίκες. Εμείς είχαμε την ατυχία να χάσουμε 3-4 ματς στον πόντο και αυτό μάς πίεσε ψυχολογικά, γιατί μπήκαν πολλά “πρέπει”. Όταν δεν έχεις μια πολύ έμπειρη ομάδα, όπως δεν είχαμε, συν ότι χάσαμε και το Νίκο Λιακόπουλο τα Χριστούγεννα, αυτό μας στοίχησε ουσιαστικά, οι εκτός έδρας νίκες που δεν κάναμε. Αποκορύφωμα ήταν το τελευταίο ματς στη Λαμία. Στην έδρα μας είχαμε ένα καλό ρεκόρ, κάναμε κάποιες καλές νίκες, αλλά σε αυτό το πρωτάθλημα οι εκτός έδρας νίκες είναι που κάνουν τη διαφορά στο τέλος».

Για την επόμενη μέρα τού Αμύντα: «Το κόστος στην Elite League είναι σχεδόν διπλάσιο με τη National League 1. Το καλό είναι ότι η Ομοσπονδία τα τελευταία 2-3 χρόνια προσπαθεί να δώσει κάποια έσοδα που καλύπτουν κάποιο κόστος, αλλά σίγουρα χρειάζονται και χορηγίες. Τώρα στη National League 1 είναι λίγο πιο εφικτά τα πράγματα, μπορείς με αρκετά λιγότερα λεφτά να “χτίσεις” μια ανταγωνιστική ομάδα. Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια ομάδα που, αν όχι του χρόνου, τουλάχιστον τα επόμενα 2-3 χρόνια να μπορεί να είναι στις ομάδες που θα διεκδικούν την άνοδο στην Elite League. Δε θα φτιάξουμε ομάδα μιας χρονιάς. Τα τελευταία 20-25 χρόνια έχουμε τη φιλοσοφία ότι δε μπορείς να φτιάξεις μια ομάδα για μία σεζόν. Αν θες να κάνεις άμεσο comeback πρέπει να ρίξεις πολλά λεφτά για να πείσεις παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά. Εμείς έχουμε τη λογική ότι προσπαθούμε να “χτίσουμε” παίκτες, να βρούμε παίκτες που δεν είναι στο τοπ επίπεδο αυτήν τη στιγμή και μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια να βγουν στο τοπ επίπεδο και να πάνε και σε καλύτερες ομάδες. Να βοηθήσουν εμάς και να βοηθήσουμε εμείς αυτούς».

Για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής τού Αμύντα στην Elite League: «Είναι δύσκολο να κοιτάς μακριά. Θα προσπαθήσουμε για τα επόμενα 3-4 χρόνια να “χτίσουμε” κάτι καινούργιο και να είμαστε στις εθνικές κατηγορίες. Αν είμαστε ικανοί να ανέβουμε στην Elite League καλώς, αλλά και στη National League 1 είναι υψηλό το επίπεδο. Είμαστε μια ομάδα που κινείται τα τελευταία 40 χρόνια στις εθνικές και θέλουμε να το διατηρήσουμε αυτό».

Για τα δύο ζευγάρια των play-in: «Σε αυτά τα ζευγάρια οι γηπεδούχοι έχουν ένα μικρό προβάδισμα. Βέβαια, παίζει ρόλο το αν κάποιες ομάδες θέλουν να “κυνηγήσουν” την άνοδο ή όχι, το κίνητρο δηλαδή».

Για τις ομάδες που πιστεύει ότι θα είναι στο Final-4 της Elite League: «Ο Πανιώνιος ήταν σίγουρα η ομάδα που ξεχώρισε. Είχε βέβαια αυτό το “πρέπει” όλη τη χρονιά και γι’ αυτό έκανε μερικές κακές εμφανίσεις σε κάποια ματς, αλλά σταθερά έδειχνε ότι είναι το φαβορί. Αγωνιστικά, πιστεύω πως ο Πανιώνιος θα είναι σίγουρα στο Final-4, όπως και ο Μίλωνας. Ο Ηρακλής, για ‘μένα, έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στον 2ο γύρο. Είχε την ατυχία, όμως, να κάνει 2 ήττες απ’ τη ΝΕΜ και τώρα έχει και το μειονέκτημα έδρας. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το 1ο ματς, αν κάνει το 2-1. Ο Ηρακλής “πλήρωσε” τον κακό του 1ο γύρο. Μετά και η Ελευθερούπολη έχει μεγάλο πλεονέκτημα και πολύ δυνατή έδρα και πιστεύω θα καταφέρει και αυτή να είναι στα play-offs».

Για τα play-out: «Νομίζω ότι το Ψυχικό έκανε τρομερό 2ο γύρο. Είχε μια πολύ έμπειρη ομάδα, την ενίσχυσε αρκετά και, παρά τον τραυματισμό του Κουκά, βρήκε χημεία και νομίζω ότι είναι σε πολύ “φεγγάρι”. Με το 2-0 επί του Εσπέρου Λαμίας έχει το προβάδισμα, παρ’ ότι έχει μειονέκτημα έδρας. Στο άλλο ζευγάρι, οι ομάδες μοιάζουν ισοδύναμες. Είναι σε καλή κατάσταση ο Αίας, ο Πανερυθραϊκος έκανε μια κακή ήττα στην τελευταία αγωνιστική και δεν απέφυγε τα play-out. Όλα θα κριθούν στο 1ο ματς. Αν ο Πανερυθραϊκός το πάρει, πιστεύω ότι θα καταφέρει να μείνει στην Elite League. Θα είναι κλειστά παιχνίδια».