Skip to main content

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στο Superbasket: «Αν η Ελευθερούπολη δείξει αμυντική προσαρμογή, θα είναι αρκετά ανταγωνιστική»

 Ο προπονητής της Ελευθερούπολης, Κυριάκος Παπαδόπουλος μίλησε στο superbasket.gr σχετικά με την φιλοσοφία και την νοοτροπία της ομάδας του ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν, υπογραμμίζοντας ποια στοιχεία επιθυμεί από την περσινή χρονιά να κρατήσει η ομάδα του για την καινούργια περίοδο. 

Μια από τις ομάδες που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στην Elite League είναι ο ΓΣ Ελευθερούπολης, που εκπροσωπεί επάξια την Βόρεια Ελλάδα. Από το πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ μέχρι και την Elite League έχει κοινή πορεία με τον προπονητή, Κυριάκο Παπαδόπουλο, με τον οποία τερμάτισε στην πέμπτη θέση της κανονικής περιόδου τις τελευταίες τρεις σεζόν (2020-2021, 2021-2022, 2022-2023). Κυνήγησε την άνοδο και στις τρεις περιπτώσεις αλλά πέρσι αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τον μετέπειτα πρωταθλητή Τρίτωνα με 3-2 στην σειρά, ενώ τις προηγούμενες δύο χρονιές είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά από το Ψυχικό (2021-2022) και το Μαρούσι (2020-2021) αντίστοιχα. 

Την περσινή σεζόν η ομάδα του νομού Καβάλας, ε΄παιξε ωραίο και αποτελεσματικό μπάσκετ, κάτι που φαίνεται και από τα στατιστικά της κατηγορίας, αφού ήταν πρώτοι στους πόντους (2.770),  στο ράνγκινγκ (3.167) και στα τρίποντα (350), αλλά και δεύτεροι στις ασίστ (675) και στα σουτ εντός παιδίας (967).
 
 Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο προπονητής της ΓΣ Ελευθερούπολης, Κυριάκος Παπαδόπουλος στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη: 
 
Θα ΄ήθελα αρχικά να μας μιλήσετε για την προετοιμασία της ομάδας σας και τους στόχους σας που βάζετε για την νέα αγωνιστική σεζόν.
 
"Περιμένουμε και τα παιδιά να έρθουν, τους δύο Αμερικανούς, θα κάνουμε και δύο προσθήκες ακόμη. Οπότε όπως καταλαβαίνεις ξεκίνησε η προετοιμασία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τον τρόπο που δουλεύουν τα παιδιά, γιατί προπονούνται πραγματικά πολύ σκληρά και βάζουμε τις αρχές μας από την πρώτη ημέρα. Ο στόχος της ομάδας είναι να παίξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ως παίξουμε ένα ανταγωνιστικό και όμορφο μπάσκετ. Να είμαστε μια ομάδα που θα παλεύει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και στο τέλος θα κάνουμε το ταμείο. Αν δεν ολοκληρωθούν όλα τα ρόστερ, και το δικό μας και των άλλων ομάδων, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για στόχους ή για την δυναμική που έχουν οι ομάδες. Είναι μια κατηγορία που έχει ξεκάθαρα φαβορί και υπάρχουν παίκτες που έχουν κατέβει κατηγορία και την έχουν δυναμώσει με αυτόν τον τρόπο. Νομίζω ότι θα είναι πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα".
 
 
Πόσο ανταγωνιστικό θεωρείτε ότι θα είναι το πρωτάθλημα της Elite League για την νέα σεζόν και θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια (π.χ. ξένοι παίκτες, διπλό δελτίο κτλ). 
"Το πρωτάθλημα θα είναι άκρως ανταγωνιστικό. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες ομάδες που είναι φαβορί πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Όπως έχει δείξει η περσινή χρονιά, όλες οι ομάδες είναι ανταγωνιστικές, υπάρχουν δύσκολες έδρες, υπάρχουν ομάδες που έχουν εμπειρία, ταλέντο και συν την προσθήκη των ξένων παικτών που έχει δώσει αθλητικότητα. Αν οι μεταγραφές των ξένων παικτών προσφέρουν τα αναμενόμενα, σίγουρα θα αναβαθμίσουν το πρωτάθλημα, γιατί είναι παιδιά με ταλέντα και δεξιότητες. Το διπλό δελτίο δεν ξέρω αν βοηθάει πολύ τις επαρχιακές ομάδες, σίγουρα βοηθάει τις ομάδες του κέντρου. Εμείς είμαστε λίγο μακριά δεν μας βοηθάει πολύ και πώς θα γίνει να είναι ένα παιδί σε εμάς και ταυτόχρονα να είναι στην άλλη ομάδα".
 
Πέρσι η ομάδα σας ήταν πρώτοι στους πόντους, στο ρανγκινγκ και δεύτεροι στις ασίστ, Ποια στοιχεία από την περσινή χρονιά επιθυμεί να έχει η ομάδα του την νέα σεζόν; 
 
"Έχουμε μια καινούργια ομάδα. Εμείς αυτό που περνάμε στους παίκτες μας είναι ότι θέλουμε να είναι καλοί συμπαίκτες. Θέλουμε να είναι καλοί χαρακτήρες. Να δέσουμε γρήγορα όσον αφορά την χημεία και αν θα γίνει αυτό θα είμαστε ανταγωνιστικοί όπως ήμασταν πέρσι πρώτοι στους πόντους και στο ράνγκινγκ. Σημαίνει ότι παίξαμε ένα μπάσκετ που ηταν γρήγορο, όμορφο, αλλά αυτό δυστυχώς δεν δίνει πρωτάθλημα ή στην λεπτομέρεια χάνεις την είσοδο στην τετράδα. Θα πρέπει να κρατήσουμε αυτό και να γίνουμε πολύ πιο ανταγωνιστικοί αμυντικά. Άλλη ομάδα πέρσι, άλλη ομάδα φέτος. Κάθε προπονητής δουλεύει με το υλικό που έχει. Αν αυτή η ομάδα δείξει πιο γρήγορη αμυντική προσαρμογή, νομίζω θα είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί".
 
 
 
Ποια θέλετε να είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και τι νοοτροπία επιθυμείτε να έχει στον αγωνιστικό χώρο;
 
"Θέλουμε να είμαστε σκληροί αμυντικά και να παίξουμε ομαδικό παιχνίδι μπροστά. Να μην βασίζεται στον ένα, αλλά στην λειτουργία της ομάδας γενικότερα". 
 
Βρίσκεστε εδώ και πολλά χρόνια στον ΓΣ Ελευθερούπολης. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την κοινή πορεία σας με τον σύλλογο.
 
"Είναι η ένατη χρονιά μου στην Ελευθερούπολη. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον τρόπο που δουλεύει η ομάδα. Ουσιαστικά το όνομα μου έχει συνδεθεί από την πρώτη μέρα με την ομάδα, με ανόδους, με στόχους υψηλούς. Νομίζω ότι έχουμε πάει αρκετά καλά. Ξέρετε ότι όταν ένας προπονητής νιώθει καλά κάπου, μπορεί να ανταπεξέλθει στο έργο του καλύτερα και τον βοηθάνε πολύ γύρω του. Είμαι πραγματικά ευχαριστημένος και για αυτό και μένω εδώ. Είμαστε σε καλό δρόμο. Αναβαθμίζεται γενικά η ομάδα και μεγαλώνει. Αν δείτε γίνεται αναβάθμιση στο γυμναστήριο μας και από του χρόνου θα είμαστε εκεί. Είναι πέμπτη χρονιά της Ελευθερούπολης στην Elite League, εκεί που έχει καθιερωθεί. Είμαστε εκεί όλοι μάζι. Έχουμε καλή βάση, δουλεύουμε από τις ακαδημίες μέχρι το ανδρικό επαγγελματικά. Αν και είμαστε μικρό μέρος αγαπάμε όλοι την ομάδα".