Skip to main content

Elite League –  Με Play In tournament και αλλαγές στο Final Four η σεζόν 2023-24

Η ΕΟΚ έδωσε στην δημοσιότητα την ειδική προκήρυξη για το πρωτάθλημα της Elite League, στην οποία αναγράφονται οι αλλαγές που θα ισχύσουν για την σεζόν 2023-24.

Έτσι, στο νέο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν ως 16 ομάδες, με τις 15 εξ αυτών να έχουν ήδη γίνει γνωστές και την προθεσμία για δήλωση συμμετοχής να εκπνέει την Παρασκευή 23/6. Όσον αφορά την έναρξη του πρωταθλήματος, είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 7/10.

Στο νέο πρωτάθλημα οι ομάδες θα έχουν δικαίωμα να έχουν στο ρόστερ τους δύο ξένους, με τον χρόνο συμμετοχής και των δύο μαζί να είναι 825 λεπτά ανά γύρο. Παράλληλα, όλες οι ομάδες θα πρέπει να συμμετέχουν σε κάποιο από τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ΕΟΚ, καθώς επίσης και να καλύπτουν με Live Streaming τα εντός έδρας παιχνίδια τους.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές ενόψει της νέας σεζόν είναι η διαδικασία του Play In Tournament, στο οποίο θα συμμετέχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 7-10 της κανονικής περιόδου, με τις δύο νικήτριες να προχωρούν στα Play Offs, μαζί με τις έξι πρώτες της regular season.

Από εκεί και πέρα, οι σειρές θα κρίνονται στις τρεις νίκες, αν οι δύο ομάδες βρίσκονται στο 1-1 ή στις τέσσερις νίκες, αν ξεκινούν από το 2-0 ή 0-2.  

Αλλαγές θα έχουμε και στον τρόπο διεξαγωγής του Final Four, στο οποίο θα βρεθούν οι τέσσερις νικήτριες των Play Offs.

Εκεί, θα κοντραριστούν η 1η με την 2η ομάδα της κατάταξης, με την νικήτρια να κατακτά τον τίτλο και φυσικά το εισιτήριο ανόδου στην Basket League.

Στον έτερο ημιτελικό, θα συγκρουστούν οι ομάδες 3-4. Ο νικητής θα αντιμετωπίσει τον ηττημένο του πρώτου ημιτελικού, με την ομάδα που θα επικρατήσει στο παιχνίδι, να παίρνει το δεύτερο εισιτήριο ανόδου.

Όσον αφορά τον υποβιβασμό, στην Β’ Εθνική θα βρεθούν απευθείας οι δύο τελευταίες ομάδες της κανονικής περιόδου, αυτές που θα τερματίσουν στις θέσεις 15-16.  Όσον αφορά τις επόμενες δύο ομάδες, θα προκύψουν από τα Play Out, στα οποία θα αγωνιστούν οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 11-14, με τις σειρές να κρίνονται στις τρεις νίκες, αν οι ομάδες ξεκινήσουν από το 1-1 ή στις τέσσερις νίκες, αν ξεκινήσουν από το 2-0.  

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την προκήρυξη