Skip to main content

Ο Δημήτρης Χουχουλής στο Superbasket: «Ο Πανερυθραϊκός έδωσε ευκαιρίες σε νέα παιδιά και δικαιώθηκε»

Ο προπονητής του Πανερυθραϊκού, Δημήτρης Χουχουλής μίλησε στο superbasket.gr, λίγο πριν το Final 4 της Elite League, τόσο για τις απόψεις του για την φετινή σεζόν, όσο και για την ιδιαίτερη φιλοσοφία της ομάδας του σχετικά με τους Έλληνες παίκτες.

Ο Πανερυθραϊκος αγωνίστηκε φέτος για όγδοη φορά στην ιστορία του στην Elite League, υπό τις οδηγίες του κόουτς Δημήτρη Χουχουλή, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας από την σεζόν 2000-2001, δηλαδή εδώ και 23 χρόνια. Η ομάδα από την Νέα Ερυθραία είχε προκριθεί για πρώτη φορά στα playoffs της δεύτερης κατηγορίας την σεζόν 2020-2021, αλλά αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό Β' στην σειρά των αγώνων. Την φετινή χρονιά ξαναβρέθηκε εκεί και κατάφερε να αφήσει εκτός συνέχειας την ιστορική ομάδα του Ηρακλή με 3-1 στην σειρά, για αυτό και προκρίθηκε στο Final 4 της Elite League, εκεί που θα αντιμετωπίσει το Μαρούσι στα ημιτελικά. 

Οι ερυθρόλευκοι τα τελευταία χρόνια ακολουθούν το πρωτοποριακό πλάνο της αξιοποίησης νέων και ταλαντούχων Ελλήνων παικτών, στους οποίους δίνουν πολλές ευκαιρίες και πολύ χρόνο συμμετοχής.

Η ομάδα έχει μέσο όρο ηλικίας λίγο πάνω από τα 21 έτη και προσπαθεί να δώσει σε νέους Έλληνες παίκτες εμπειρίες από υψηλό επίπεδο, βάζοντας τους στη διαδικασία πρωταθλητισμού.

Τα αποτελέσματα τους δικαίωσαν, αφού αυτοί την στιγμή βρίσκονται στο Final 4 της Elite League, ενώ είναι ψηλά και στις 8 από τις 10 στατιστικές κατηγορίες της Elite League (πόντους, ασίστ, ριμπάουντ, κλεψίματα, οικονομία, σουτ εντός παιδίας, δίποντα και τρίποντα). 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Δημήτρης Χουχουλής στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη: 

Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας για το νέο φορμάτ και για το Final 4 της Elite League: "Είναι πολύ σημαντικό το καινούργιο φορμάτ. Έχει αυξήσει πάρα πολύ το ενδιαφέρον. Για αυτό τον λόγο, όλο το πρωτάθλημα ήταν ανταγωνιστικό μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Όλες οι ομάδες διεκδικούσαν το κάτι καλύτερο. Σίγουρα μπορούμε να έχουμε κάποιες βελτιώσεις την καινούργια χρονιά. Αλλά νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό και έδωσε μια καινούργια πνοή. Ουσιαστικά θα είναι μια γιορτή του μπάσκετ. Ελπίζουμε να την ευχαριστηθούν τόσο αυτοί που θα συμμετέχουν, όσο και αυτοί που θα έρθουν στο γήπεδο".
 
 
Θα ήθελα να μας αξιολογήσετε την φετινή σεζόν της ομάδας σας στην Elite League: "Η φετινή σεζόν για τον Πανερυθραϊκό είναι ίσως από τις πιο πετυχημένες, γιατί μείναμε πιστοί σε ένα πλάνο που έχει χαράξει η διοίκηση. Αυτό έχει να κάνει με την χρησιμοποίηση νεαρών αθλητών σε πρωταγωνιστικούς ρόλους και όχι συμπληρωματικούς. Δεν μπήκαμε στην διαδικασία του να φέρουμε ξένο παίκτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χρησιμοποίηση ξένων παικτών είναι κακή, ίσα ίσα που έφερε την Elite League πιο κοντά με την Basket League. Αυτό συνέβη γιατί οι Έλληνες παίκτες προσπάθησαν να πλησιάσουν στην αθλητικότητα κατά κύριο λόγο τους ξένους παίκτες. Με αποτέλεσμα να γίνουν και αυτοί καλύτεροι. Με βάση ενός πλάνου τριετίας, η ομάδα μας είχε πολλά νέα παιδιά. Θεωρώ ότι δικαιωθήκαμε στο τέλος, γιατί η ομάδα βρίσκεται στο Final 4 της Elite League. Όπως πρωτοείπα, το ελληνικό μπάσκετ έχει συνέχεια, έχει παιδιά με ταλέντο και πρέπει να βρεθεί τρόπος για να παίζουν, αλλά και να κάνουν και αυτοί από την μεριά τους, παραπάνω προσπάθεια. Δεν πρέπει οι παίκτες να θεωρούν ότι τα πράγματα είναι εύκολα, επειδή έχουν παίξει καλά στις πιο μικρές ηλικιακά κατηγορίες (παίδες, έφηβους) και θεωρούνται ταλαντούχοι παίκτες ότι η επόμενη μέρα θα είναι η ίδια. Μετά το εφηβικό, μπαίνουν στο πραγματικό μπάσκετ, εκεί που ο ανταγωνισμός γίνεται δυνατός, μεγάλος και δύσκολος.  Ο Πανερυθραϊκός έδωσε την ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά. Νομίζω ότι δικαιωθήκαμε. Πιστεύω ότι υπάρχει συνέχεια και κάθε χρόνο πρέπει όλοι να προσπαθούμε για το καλύτερο". 
 
Θα ήθελα να μας υπογραμμίσετε τις απόψεις σας σχετικά με την φιλοσοφία του Πανερυθραϊκού, ότι είναι μια Ελληνική ομάδα που δίνει ευκαιρίες σε νέους ηλικιακά παίκτες: "Ο Πανερυθραϊκός έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο, τόλμησε να το κάνει. Έδωσε την ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά και νομίζω ότι σε πρώτη φάση πέτυχε. Έδειξε ένα καινούργιο δρόμο. Ελπίζω να το ακολουθήσουν και άλλοι. Βέβαια χρειάζεται συνδυασμός, συνεργασία και πολλή δουλειά".