Skip to main content

Ο Ανδρέας Κεσαπίδης στο Superbasket: "Στο ANGT του Ντουμπάι τεστάραμε τις δυνατότητες μας και σταθήκαμε αντάξιοι της πόλης και της χώρας μας"

Ο προπονητής Ανδρέας Κεσαπίδης μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr, για τις αναμνήσεις, τα κέρδη και για τις εμπειρίες που απόκτησε η ομάδα του Άρη κατά την διάρκεια της συμμετοχής της στο Next Generation της Euroleague στο Ντουμπάι.

Ένα από τα τέσσερα τουρνουά του Next Generation της Euroleague διεξήχθη στο Ντουμπάι των ΗΑΕ. Είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση της Euroleague που γίνεται εκτός ευρωπαϊκής επικράτειας, με το Ντουμπάι να έχει ως στόχο τα επόμενα χρόνια να εγκατασταθεί εκεί τόσο με την δημιουργία ομάδας που θα αγωνίζεται στον θεσμό, όσο και με την φιλοξενία Final 4, σύμφωνα με πολυάριθμα δημοσιεύματα. Ο Άρης έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έπαιξε σε διοργάνωση της Euroleague στο Ντουμπάι, με τον Ολυμπιακό και με τον Παναθηναϊκό να συμμετέχουν στην διοργάνωση του Παρισιού. Τα άλλα δύο τουρνουά έγιναν σε Ποντγκορίτσα και σε Βελιγράδι, καθώς το Final 4 του θεσμού θα γίνει παράλληλα με εκείνο της διοργάνωσης των ανδρών της Euroleague. Συνολικά συμμετείχαν 28 ομάδες από 11 χώρες, εκ των οποίων 15 σύλλογοι αγωνίζονται στην Euroleague, 8 σύλλογοι παίζουν στο Eurocup και 5 σύλλογοι ήταν προσκεκλημένοι. Υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα από την Θεσσαλονίκη την φετινή σεζόν επέστρεψε σε επίπεδο ανδρών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της Euroleague Basketball με το Eurocup.

Οι κιτρινόμαυροι πήραν την έκτη θέση συνολικά και απέδειξαν ότι έχουν μια πολύ ικανή ομάδα με μεγάλο ταλέντο σε αυτό το ηλικιακό επίπεδο, αφού ήταν πολύ ανταγωνιστικοί σε όλους τους αγώνες, πήραν την νίκη απέναντι στους Ντουμπάι Φάλκονς Μπάσκετμπολ Ακάντεμι με 75-74, με τον παίκτη των Θεσσαλονικιών, Μάριο Γιαννίκου να χαρίζει με buzzer beater την νίκη στην ομάδα του. Πολλοί οι διακριθέντες παίκτες στους αγώνες για τους κιτρινόμαυρους, με τον 18χρονο Έλληνα γκαρντ, Επαμεινώνδα Επαμεινώνδα να κερδίζει τον διαγωνισμό τριπόντων του τουρνουά. Τόσο οι παίκτες, όσο και όλα τα μέλη του Άρη κέρδισαν πολύτιμες και χρήσιμες εμπειρίες και παραστάσεις από το πιο υψηλό επίπεδο, τα οποία σίγουρα θα είναι ως βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη τους. 

Ο Ανδρέας Κεσαπίδης έχει κομβικό ρόλο στο τομέα του αναπτυξιακού προγράμματος των κιτρινόμαυρων και αδιαμφισβήτητα αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή σχετικά με την πολύ δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής των Θεσσαλονικέων. Ο 39χρονος κόουτς έχει μεγάλη εμπειρία και καθοριστική συμβολή κυρίως στο κομμάτι ανάπτυξης των παικτών από το 2003 και έχει πετύχει πολυάριθμες διακρίσεις, ενώ έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους όπως για παράδειγμα πανελλήνια πρωταθλήματα στο αναπτυξιακό επίπεδο, αλλά και στην ΕΚΑΣΘ, στην ΕΣΚΑΗ και στην Γ' Εθνική.

Ο Έλληνας προπονητής μας αναλύει το εγχείρημα των κιτρινόμαυρων, ώστε να βάλουν φέτος ομάδα με μέσο όρο ηλικίας λίγο πάνω από τα 16 χρόνια, με τον Ναύαρχο Βότση στην National League 2 (Γ' Εθνική) . Οι νεαροί ηλικιακά παίκτες τα έβαλαν την φετινή σεζόν με μεγαλύτερους στην ηλικία αθλητές και κατανόησαν το πώς μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί και να έχουν συνέπεια στο επίπεδο ανδρών στο μπάσκετ. Είναι στην έβδομη θέση του πέμπτου ομίλου με ρεκόρ 11 νίκες και 11 ήττες. 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Ανδρέας Κεσαπίδης στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη: 

Πώς ήταν η εμπειρία του Euroleague Next Generation και η συμμετοχή του Άρη στην διοργάνωση;

"Ήταν μια τεράστια εμπειρία. Καταρχάς ήταν τιμή που επιλεχθήκαμε από την Euroleague για να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιου βεληνεκούς τουρνουά. Ήταν μια διοργάνωση που μας έδειξε το πώς είναι το αναπτυξιακό μπάσκετ στην Ευρώπη. Τεστάραμε τις δυνατότητες μας και σταθήκαμε αντάξιοι και της χώρας μας και της πόλης μας. Είχαμε ένα καλό πρόσωπο στα παιχνίδια. Θεωρώ ότι ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για τα παιδιά και για όλο τον οργανισμό. Νομίζω ότι σιγά σιγά καταφέρνουμε και αυτή η εξωστρέφεια που χρειαζόμαστε και εμείς σαν πρόγραμμα".

Πώς αξιολογείτε το επίπεδο του τουρνουά της Euroleague Next Generation, από το οποίο όλα αυτά τα χρόνια παράγονται παίκτες για τις καλύτερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

"Είδαμε πόσο τα αναπτυξιακά προγράμματα στην Ευρώπη δείχνουν επικέντρωση στο ταλέντο των παιδιών. Δεν παρατηρήσαμε πολύ καλό μπάσκετ σχετικά με τις τακτικές, αλλά δόθηκε έμφαση στο ταλέντο, στην αλτικότητα και στην αθλητικότητα των παικτών. Το επίπεδο ήταν πάρα πολύ υψηλό, γιατί καταλάβαμε ότι υπήρχαν παιδιά, οπού τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ υψηλά στα Draft όπως για παράδειγμα ο Νοά Εσένγκεν της Ούλμ. Επίσης, πολλές ομάδες είχαν πολύ καλούς παίκτες π.χ. η Βιλερμπάν, η ομάδα του Next Generation του Ντουμπάι κτλ. Από αυτούς τους αγώνες καταλάβαμε πώς είναι το επόμενο επίπεδο".

Ο Άρης είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετέχει σε μια διοργάνωση του Ντουμπάι σχετικά με την Euroleague. Θα ήθελα να μας αναφέρετε τις απόψεις σας για τον θεσμό, για την οργάνωση και για τις εγκατάστασεις.

"Καταρχάς, φαινόταν πόσο πολύ το ήθελαν οι άνθρωποι να τα κάνουν όλα τέλεια. Η οργάνωση ήταν εξαιρετική. Στο γήπεδο δούλευαν πάνω από 60-70 άνθρωποι την ώρα των παιχνιδιών, που ήταν και από την Euroleague και από την διοργάνωση του Ντουμπάι. Υπήρχε πάντα ένας άνθρωπος δίπλα σε κάθε ομάδα για ότι χρειαζότανε. Το γήπεδο ήταν εξαιρετικό, είναι ένας συναυλιακός χώρος που το μετέτρεψαν σε γήπεδο. Θυμίζει τον τρόπο μετατροπής των χώρων όπως γίνεται στο NBA. Ήταν όλα πάρα πολύ καλά και η οργάνωση ήταν εξαιρετική. Οι άνθρωποι του Ντουμπάι δώσανε διαπιστευτήρια στην Euroleague ότι έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν μεγάλες διοργανώσεις".

Ο Άρης πάλεψε όλα τα παιχνίδια, κάνοντας και μία νίκη επί των ANGT Ντουμπάι. Θα ήθελα να μας πείτε τι θεωρείτε ότι οι παίκτες κέρδισαν περισσότερο από αυτήν την διοργάνωση;

"Το βασικό είναι αυτό που είπα και στα ίδια τα παιδιά όταν επιστρέψαμε πίσω, ότι δηλαδή στα 18 μας χρόνια, αντίπαλοι μας δεν είναι οι διπλανοί μας στην Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα, αλλά οι παίκτες στο παγκόσμιο μπάσκετ. Οπότε, παρατήρησαν έτσι τον ανταγωνισμό που υπάρχει. Είδαν πώς είναι το επόμενο επίπεδο. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι να τους φύγει ο φόβος το πώς είναι το μετά από το εφηβικό και για τι έχουν να ανταγωνιστούν. Σαν ομάδα καταφέραμε και παίξαμε με κορυφαία αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρώπης και είχαμε μια αξιοπρεπή παρουσία. Νομίζω μας έδωσε να καταλάβουμε ότι πάμε καλά, δουλεύουμε προς την σωστή κατεύθυνση και το τι πρέπει να βελτιώσουμε για την συνέχεια των πρωταθλήματων μας, αλλά και για τα επόμενα χρόνια".

Θα ήθελα να μας μιλήσετε και για την νίκη του παίκτη του Άρη, Επαμεινώνδα Επαμεινώνδα στον διαγωνισμό τριπόντων του Euroleague Next Generation.

"Ήταν το κερασάκι στην τούρτα της παρουσίας μας εκεί μετά και την νίκη μας με το buzzer beater. Είμαστε χαρούμενοι που ένας αθλητής μας τα κατάφερε και ότι ένα δικό μας παιδί κατάφερε και κέρδισε συνομίληκους του από πολύ καλά πρόγραμματα. Αναφέρομαι ατομικά, γιατί είναι ατομικός ο διαγωνισμός των τριπόντων. Το παιδί το χάρηκε πολύ, το διασκέδασε πάρα πολύ όπως και οι συμπαίκτες του. Δείχνει αυτό ότι και εμείς είμαστε σε θέση να παράγουμε σουτέρ και να νικήσουμε τον ανταγωνισμό".

Είστε προπονητής στον Ναύαρχο Βότση, μια ομάδα που αγωνίζεται στην National League 2 (Γ' Εθνική) με παιδιά από τον Άρη με μέσο όρο ηλικίας γύρω στα 16 χρόνια. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτήν την προσπάθεια σας.

"Είναι μια καινοτομία που ξεκινήσαμε φέτος σε συνεργασία με τον Ναύαρχο Βότση, που είναι αναπτυξιακή ομάδα του Άρη. Πολύ απλά συμμετέχουν παίκτες από τον Άρη. Πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία να έχουμε στο ρόστερ μας μόνο παιδιά Κ18, ενώ μπορούσαμε να έχουμε και παιδιά μέχρι 23 χρονών. Τα περισσότερα είναι κάτω από 17 χρονών, οπότε ο μέσος όρος ηλικίας είναι λίγο πάνω από τα 16 χρόνια. Μας δόθηκε η ευκαιρία να βάλουμε αυτά τα παιδιά σε αντρικό επίπεδο, δηλαδή να παίξουν με άντρες και να τους δείξουμε πώς είναι το επίπεδο μετά τα 18 χρόνια. Ανάλογα με την ικανότητα τους να παίξουν αυτήν την στιγμή, θεωρώ ότι έχουν κερδίσει πάρα πολλά πράγματα από την συμμετοχή τους σε αυτό το πρωτάθλημα. Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα, δηλαδή η νίκη ή ή ήττα, δεν το κοιτάμε τόσο αυτό, αλλά το πόσο πολλές εμπειρίες παίρνουν , το πόσο έχουν μάθει να παίζουν σε ένα πρωτάθλημα, το οποίο η νίκη πραγματικά μετράει κάθε Κυριακή. Στο εφηβικό επίπεδο έχει τελικές φάσεις, οπότε ένα κακό αποτέλεσμα μπορεί να το σώσεις στο τέλος. Εδώ κάθε Κυριακή πρέπει να είσαι πολύ συνεπής στο αποτέλεσμα. Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί στην αρχή όταν ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια όλοι μας λέγανε ότι είμαστε το πρώτο φαβορί για να πέσετε. Αυτήν την στιγμή είμαστε στην έβδομη θέση, οπότε σίγουρα κάτι κάναμε καλά".