Skip to main content

Φράνκε στο Superbasket: «Η Ελλάδα είναι μια physical ομάδα, εξαιρετικός οργανισμός ο ΠΑΟΚ»

Ο άσος της Εθνικής Ολλανδίας, Γιανίκ Φράνκε μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr, πριν τον αγώνα με την Εθνική Ελλάδας, την Δευτέρα (26/2). Ο Ολλανδός διεθνής εξέφρασε τις απόψεις του για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, τόνισε τα στοιχεία που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη του μπάσκετ στην χώρα του, ενώ δεν ξέχασε και το πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ.

Ο Γιανίκ Φράνκε ήταν από τους καλύτερους παίκτες του ΠΑΟΚ και της Basket League την σεζόν 2022-2023, έχοντας κατά μέσο όρο σε 22 αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα, 16.3 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ. Οι "ασπρόμαυροι" τερμάτισαν στην τέταρτη θέση πέρσι τόσο στην κανονική περίοδο, όσο και στα playoffs. Την φετινή σεζόν ο 27χρονος Ολλανδός γκαρντ αγωνίζεται στην Παλένθια στην ACB στην Ισπανία.  Κατάγεται από οικογένεια με μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ της Ολλανδίας, ενώ παίζει στην εθνική ομάδα του από το 2015, έχοντας αγωνιστεί στις τελικές φάσεις του Eurobasket του 2017 και του 2022.

 Οι πορτοκαλί θα αντιμετωπίσουν την Εθνική Ελλάδας την Δευτέρα (26/2) στην Χάγη, για την δεύτερη αγωνιστική των Eurobasket Qualifiers. Υπενθυμίζουμε ότι στον ίδιο όμιλο βρίσκονται επίσης η Τσεχία και η Μεγάλη Βρετανία. Η Εθνική Ολλανδίας έχει μεγάλη ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, έχοντας 16 συμμετοχές σε τελικές φάσεις των Eurobasket. Η καλύτερη θέση της είναι η τέταρτη στο Eurobasket 1983, ενώ έχει συμμετάσχει στις δύο από τις τρεις τελευταίες χρονικά τελικές φάσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Διαβάστε για όλα όσα μίλησε ο Γιανίκ Φράνκε αποκλειστικά στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη: 

Θα αντιμετωπίσετε την Ελλάδα, την Δευτέρα (26/2), για την δεύτερη αγωνιστική των Eurobasket Qualifiers. Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας για την Εθνική Ελλάδας 

"Θεωρώ ότι έχουν ένα πολύ καλό ρόστερ με τον νέο προπονητή τους, τον Βασίλη Σπανούλη. Νομίζω ότι έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία, είναι μια επικίνδυνη ομάδα. Ένα από τα φαβορί του ομίλου. Οπότε, έχουν πολλές προσδοκίες για να προκριθούν από τα προκριματικά του Eurobasket. Βέβαια μιλάμε για τους αγώνες των παραθύρων, για αυτό και όλα είναι δυνατόν να συμβούν. Όλοι θα αγωνιστούν τις ίδιες μέρες. Αν και η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς, ανυπομονούμε να παίξουμε απέναντι τους και θα προσπαθήσουμε να προετοιμαστούμε πολύ καλά με την Εθνική μας ομάδα για τον αγώνα". 

Πως περιμένετε να πάει ο αγώνας κόντρα στην Εθνική Ελλάδας; Σε ποια πράγματα θεωρείτε ότι πρέπει να δώσετε περισσότερη προσοχή στο παιχνίδι σας; 

"Η Ελλάδα είναι μια physical ομάδα. Οι περισσότεροι παίκτες της αγωνίζονται στο πιο υψηλό επίπεδο και με πολύ δυναμική. Περιμένουμε να έχουν πολύ physicality οι βετεράνοι και οι πολλοί έμπειροι παίκτες. Όλοι μας έχουν αγωνιστεί στο τοπ επίπεδο για πολλά χρόνια, έχοντας παίξει σε αγώνες προκριματικών, σε αναμετρήσεις τελικής φάσης του Eurobasket, αλλά και σε αντίστοιχους αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα παίξουμε εντός έδρας οπότε οι φίλαθλοι μας θα μας δώσουν την ενίσχυση απέναντι στην Ελλάδα".

 Ποια είναι η φιλοσοφία της Εθνικής Ολλανδίας και ποια νοοτροπία θέλει να βγάζει στον αγωνιστικό χώρο;

"Εγώ έχω αγωνιστεί στην Ελλάδα και η νοοτροπία έχει να κάνει ότι πρέπει να βγαίνει μια ομάδα στο παρκέ και να παίζει δυνατά από την αρχή του αγώνα, να ελέγχει τον ρυθμό του ματς, αλλά και να δίνετε προσοχή στο κάθε play, στον κάθε πόντο και στην κάθε περίοδο. Γνωρίζουμε ότι θα αγωνιστούμε εντός έδρας και οι φίλαθλοι μας θα μας υποστηρίξουν, για αυτό και θα έχουμε το momentum και το καλύτερο μεντάλιτι που μπορούμε να έχουμε για τον αγώνα. Όπως πρωτοείπα, η Ελλάδα είναι ένα από τα φαβορί του γκρουπ και για να πάρει την πρόκριση στο Eurobasket. Οπότε, θεωρώ ότι πρέπει να παίξουμε δυνατά από την αρχή του αγώνα και να βάλουμε τον ρυθμό μας από την αρχή".

Ποιες αναμνήσεις έχεις από το Eurobasket 2022, στο οποίο συμμετείχες με την Εθνική Ολλανδίας;

"Περάσαμε καλά, ήταν ένας δύσκολος όμιλος. Υπήρχαν πολλά παιχνίδια που ήμασταν κοντά στο σκορ, οπού βρεθήκαμε σε θέση να επικρατήσουμε στο τέλος των αγώνων. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό, το ότι ήμασταν ανταγωνιστικοί στους αγώνες, αλλά δεν καταφέραμε να πάρουμε στο τέλος κάποια παιχνίδια. Νομίζω ότι μπορούμε να βελτιωθούμε. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε μετά το Eurobasket είναι τα προκριματικά. Θεωρώ ότι στο Eurobasket ήμασταν λίγο άτυχοι, τραυματίστηκα επίσης.  Βέβαια ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για όλους μας και θα μας βοηθήσει στο μέλλον".

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από την παρουσία σου στον ΠΑΟΚ και στην Basket League την περσινή σεζόν;

"Ο ΠΑΟΚ είναι ένας εξαιρετικός οργανισμός. Ήταν μιας από τις καλύτερες στιγμές ή και η καλύτερη στιγμή στην καριέρα μου όταν έπαιξα στον ΠΑΟΚ. Λάτρεψα όλους στον ΠΑΟΚ. Όλοι έλεγαν πάμε παοκάρα. Έχω μια αγάπη για όλους τους ανθρώπους των ασπρόμαυρων εκεί, η περίοδος ήταν πολύ καλή και αγαπάω τα πάντα από εκείνη την σεζόν . Μιλάω ακόμη με κάποιους από αυτούς. Κατά διαστήματα παρακολουθώ τον ΠΑΟΚ. Για παράδειγμα στον αγώνα στο Κύπελλο Ελλάδας, ήταν άτυχοι πολύ, αν και ήταν πολύ δυνατοί στην πρώτη περίοδο. Επίσης, τώρα ο Στάθης (Νεραντζάκης) ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ως head coach και του στέλνω καλή επιτυχία. Εύχομαι να βοηθήσει να κερδίσουν ακόμα περισσότερα παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν και να βρεθούν σε υψηλότερη θέση στην βαθμολογία από αυτήν που είναι τώρα. Μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ εκεί και ελπίζω να επιστρέψω κάποτε".

Η Εθνική ομάδα της Ολλανδίας επέστρεψε σε τελικές φάσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ με την συμμετοχή της στα δύο από τα τελευταία τρία τουρνουά EuroBasket. Πώς εκτιμάτε την ανάπτυξη και την εξέλιξη του μπάσκετ στην Ολλανδία τα επόμενα χρόνια;

"Είναι μια πολύ ωραία ερώτηση αυτή, γιατί έχουμε κάποια παιδιά που ακόμα λείπουν. Για παράδειγμα, το περσινό καλοκαίρι είχαμε παίκτες και από τα κολλέγια κτλ. Με την ηλικία και με την εμπειρία που έχουν, έχουν προοπτικές και πολύ καλές δεξιότητες στο one on one game, ήταν πολύ ανταγωνιστικοί απέναντι στην Σουηδία και στην Κροατία. Σίγουρα υπάρχει ένα πολύ λαμπρό μέλλον. Ανυπομονώ για τα επόμενα χρόνια που κάποια παιδιά θα έρθουν και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μαζί με τα παιδιά που είναι εδώ, να βελτιωθούν και να αποκτήσουν περισσότερες εμπειρίες. Πρέπει να χτίσουμε, να γίνει ανάπτυξη. Η ομοσπονδία μπάσκετ της Ολλανδίας άνοιξε εγκαταστάσεις που είναι ανοιχτά 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, όλο το χρόνο. Οπότε αυτό είναι πολύ ωραίο και αναμένεται να έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, με την ποιότητα των παικτών να παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτήν. Σε όλους αρέσουν να τα βλέπουμε αυτά και υπάρχει μεγάλο κίνητρο για να τα πάμε καλύτερα".

Πως βλέπετε την προοπτική των Eurobasket Qualifiers; Πώς προσεγγίζετε τον όμιλο που βρίσκεστε; Θα  ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο ότι η Εθνική Ολλανδίας θα αγωνιστεί μέσω αυτής της διοργάνωσης μπροστά στους φιλάθλους της σε επίσημο αγώνα. 

"Αν και ήταν λίγο παράξενο στην αρχή, όλοι νιώθουν πολύ καλά, πολύ άνετα. Για κάποιους παίκτες το βλέπουν ως ένα διάλειμμα μέσα στην σεζόν το να είναι σε ένα διαφορετικό περιβάλλον μετά από εννέα μήνες. Είναι ένα φρέσκο ξεκίνημα. Βάζεις το μυαλό σου σε κάτι διαφορετικό για λίγο καιρό. Δεν ξέρω αν είναι καλή ή κακή η ρουτίνα, αλλά νομίζω ότι είναι ένα ωραίο format. Για κάποιους παίκτες είναι πολλά παιχνίδια μέσα στην σεζόν, ιδιαίτερα αν παίζεις για παράδειγμα για την Ελλάδα, για την Σερβία, για την Ισπανία κτλ. Ομάδες σαν εμάς ου παίζουν προκριματικά, έχουν έξι παιχνίδια στον όμιλο. Αυτό δείχνει ότι περνάμε μεγάλο χρόνο από την σεζόν και κάποιες φορές αγωνιζόμαστε και τα καλοκαίρια. Παίζουμε πολύ. Αλλά θεωρώ ότι τα παράθυρα των προκριματικών είναι ένα καλό format για τις εθνικές ομάδες".