Skip to main content

Shot Clock: Έχασε το πλεονέκτημα και ψάχνει το 2/2

To «Shot Clock» γράφει για τα λάθη που στοίχισαν στον Ολυμπιακό την εντός έδρας ήττα από την Μπαρτσελόνα, αλλά και τι αναμένει να δει ενόψει Game 4.

Ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε στο κατάμεστο ΣΕΦ τη Μπαρτσελόνα για την τρίτη αναμέτρηση της μεταξύ τους σειράς. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ηττήθηκε από τους Μπλαουγκράνα στην παράταση με σκορ 80-82 και πλέον χρειάζεται μόνο νίκη την Πέμπτη για να οδηγήσει την σειρά σε πέμπτο παιχνίδι πίσω στη Βαρκελώνη.

Η τελευταία φάση ήταν και αυτή που έκρινε το παιχνίδι, με τις απόψεις να διίστανται για το αν ο διαιτητής έπρεπε ή όχι να σφυρίξει φάουλ στον Πετρούσεβ. Δεν πρόκειται να αναλύσουμε περαιτέρω την επίμαχη φάση καθώς οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να κλείσουν το ματς σε αρκετές περιπτώσεις και από τα δικά τους λάθη στην άμυνα, έχασαν ένα παιχνίδι το οποίο θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει στην κανονική διάρκεια. Πάμε να δούμε λοιπόν τι στοίχησε στον Ολυμπιακό αλλά και τι αναμένουμε να δούμε ενόψει Game 4.

Τα τρίποντα της Μπαρτσελόνα και οι λάθος βοήθειες

Η Μπαρτσελόνα δεν φημίζεται για ομάδα που της αρέσει το τρίποντο. Πρόκειται όμως για μία ομάδα με υψηλού επιπέδου γκαρντ, που αν τους αφήσεις ελεύθερους μπορούν να σε τιμωρήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι και έγινε λοιπόν. Ο Ολυμπιακός πλήρωσε τα λάθη στην άμυνα, έδωσε λάθος βοήθειες κυρίως με τον Μακκίσικ, με αποτέλεσμα η ομάδα των Μπλαουγκράνα να κρατηθεί στο παιχνίδι με δύο τρίποντα του Αμπρίνες και του Σατοράνσκι. Η ομάδα του Γκριμάου σούταρε με 44% πίσω από την γραμμή των 6.75μ σε αντίθεση με τους ερυθρόλευκους που σούταραν με μόλις 27%. Αν και η Μπαρτσελόνα είναι μια ομάδα που αρέσκεται να παίζει κυρίως στη ρακέτα, όπως βλέπουμε και από το shot chart της σουτάρει με το συνολικό 39% για τρεις, κάτι το οποίο τα υψηλά γκαρντ της δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτο εφόσον τους δώσεις την ευκαιρία.

Οι 26 ασίστ για 12 λάθη

Η Μπαρτσελόνα αποτελεί μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρωλίγκα όσον αφορά τις ασίστ, μετρώντας 19.5 ασίστ μ.ο ανά αγώνα με ποσοστό λαθών σχεδόν 18%. Οι 26 ασίστ στο Game 3 δείχνουν πως ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ματσάρει καλά τα υψηλά γκαρντ της Μπαρτσελόνα, η έλλειψη του Παπανικολάου από το παρκέ είναι εμφανής και με τον Πίτερς να μην συμπληρώνει ούτε 20 λεπτά συμμετοχής, η ομάδα του Γκριμάου γύρισε την μπάλα αρκετά, εκμεταλλεύτηκε τις λάθος βοήθειες των ερυθρόλευκων και σε συνδυασμό με κάποια επιθετικά ριμπάουντ των ψηλών της βρήκε λύσεις από όλα τα σημεία του παρκέ. Η επιστροφή Παπανικολάου αναμένεται αρκετά καθαριστική καθώς με αυτόν στο παρκέ, ο Ολυμπιακός μπορεί να ρίξει τον Πίτερς στο 3 σαν ένα μεγαλύτερο κορμί αλλά και να παράξει επιθετικά δίνοντας περισσότερο spacing στους ερυθρόλευκους.

Οι ψηλοί των Μπλαουγκράνα και ο Μιλουτίνοβ

Για ακόμη ένα παιχνίδι ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να περιορίσει τους ψηλούς της Μπαρτσελόνα. Οι παρουσίες τον Ράιτ και Πετρούσεβ μπορεί να ήταν εξαιρετικές επιθετικά αλλά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν προβλήματα. Στο preview της αγωνιστικής τονίσαμε ότι μια έξτρα λύση με παραπάνω λεπτά συμμετοχής για τον coach Μπαρτζώκα είναι η παρουσία του Μιλουτίνοβ στο παρκέ. Ο Μιλουτίνοβ είναι ένας παίκτης που μπορεί να βγάλει τους αντιπάλους του εκτός ρυθμού φορτώνοντας τους με φάουλ, κάτι το οποίο λείπει από τους ερυθρόλευκους. Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην απειλείται ιδιαίτερα από τους ψηλούς των Μπλαουγκράνα αλλά ταυτόχρονα δεν κερδίζει από αυτούς, κάτι το οποίο είδαμε να συμβαίνει μόνο στο πρώτο ημίχρονο του Game 1 με τον Βέσελι. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό να περιορίσει τους ψηλούς αλλά ταυτόχρονα θα κερδίσει και από τα γκαρντ του δίνοντας περισσότερους χώρους ανοιχτούς να επιτεθούν στη ρακέτα.